glutenvrij-recept-basis-voor-boltaart

Basis voor boltaart

Het ziet er spectaculair uit, zo´n boltaart of bombe.

 

Maar hoe maak je die nu???

Het maken bestaat uit veel handelingen, waarvan je een deel van te voren kunt maken. De basis is een dat als plak wordt gebakken. Hiermee wordt een holle vorm (een schaal) bekleed, daarna gevuld met een mousse of bavaroise. Als laatste wordt de taart uit de vorm gehaald en geglazuurd met chocolade of een laagje vruchtengelei. Je kunt de taart ook insmeren met botercrème en bekleden met marsepein.

Maken van het biscuit

 

  • Mix het biscuitbeslag volgens de aanwijzingen in het recept met 4 eieren, 120 gram fijne suiker, 90 gram rijstebloem, 30 gram maizena, een snufje zout en een klein beetje vanille-extract of vanille suiker.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Bedek een bakplaat of groot rechthoekig bakblik met bakpapier. Strijk het beslag uit over de bakplaat met een glaceermes/pannenkoekenmes, ongeveer halve centimeter dik. Het recept is voor ongeveer 2 bakplaten.
  • Bak de plakken één voor één in ongeveer 8 minuten goudbruin. De plakken zijn gaar als je het zacht kunt indrukken en het veert weer terug. Haal de plakken uit de oven, direct met bakpapier en al van de bakplaat afhalen en laten afkoelen.
  • De plakken kun je invriezen en later gebruiken voor je boltaart.

De vulling:

De taart kan met verschillende smaken gevuld worden. Je kunt voor een bavaroise met fruit kiezen. Leg dan dunne plakken biscuit tussen de vulling, zodat je meerdere lagen krijgt. Dat geeft stevigheid aan je taart. Bij een chocolademousse als vulling hoeft dat niet.

Afwerken:

Een chocolade boltaart overgiet ik met chocoladeglazuur. Voor een boltaart gevuld met een fruitbavaroise kun je een gelei maken met jam en gelatine, waarmee je de bol bedekt. De boltaart afsmeren met botercrème en daarna bekleden met marsepein is mooie variant.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie

  1. Annelies de bruin op 10 februari 2018 om 10:47

    Wat een mooie recepten ,geweldig.
    Heb je ook nog een tip/alternatief bij jouw recepten voor de suiker?
    Groetjes annelies

Laat een reactie achter