Skip to content

Ambachtelijk en vers glutenvrij brood en banket.
Voor kerst hebben we speciale bestellijst samengesteld.
Te bestellen via onze webshop. Klik op bovenstaande button.

glutenvrij-recept-quiche-met-spekjes-en-prei

Quiche met spekjes en prei

Bij deze quiche wordt de bodem blind gebakken, klik hier voor uitleg. Doordat je eerst de bodem bakt, blijft die lekker knapperig en stevig.

Gebaseerd op de Quiche Lorraine uit ´Bakken´ – James Peterson – 2010, blz. 238
Dit recept is geschikt voor een bakvorm van 23-25 cm.

 

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram glutenvrij meel
  • 1/2 theelepel zout
  • 170 gram koude boter (of plantenmargarine)
  • 7 eetlepels water of 2 eieren, losgeklopt

 

Vulling

  • 150 gram magere spekreepjes
  • 1 prei
  • 2 eieren
  • 2 dl melk (indien van toepassing lactosevrije melk)
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: tijm en kaas

 

Bereiding

Maak eerst het deeg:

  1. Doe de meel en het zout in een kom. Snijd met twee messen de boter in de kom, door het meel, in kleine dobbelsteentjes. Voeg het vocht toe en meng snel door elkaar. Ga goed over de bodem, zodat al het meel opgenomen is.
  2. Is het deeg erg droog/kruimelig? Voeg dan extra water of melk toe.
  3. Haal het deeg uit de kom. Kneed het heel kort tot een platte rechthoek, wikkel dit in huishoudfolie en leg het in de koelkast. Minimaal een uur rusten.
  4. Na het rusten volg je de stappen van het blindbakken

De vulling:

  1. Verwarm de oven op 150°.
  2. Was de prei en snij de prei daarna in ringen.
  3. Bak de spekjes uit in een koekenpan. Je kunt de prei er bij doen of die apart bakken (is minder vet).
  4. Laat de spekjes uitlekken op keukenpapier.
  5. Klop de eieren los met een garde of vork. Daarna de melk er bij. Gebruik peper en zout naar smaak.
  6. Optioneel: bestrooi de bodem met een klein beetje verse of gedroogde tijm.
  7. Schep de spekjes en de prei op de bodem. Giet het ei-melkmengsel erover.
  8. Ook lekker: bestrooi met geraspte kaas.
  9. Zet de quiche in de oven. 40 minuten bakken. Als de bovenkant niet meer beweegt, is de quiche klaar. Even laten afkoelen, voordat je de quiche aansnijdt.

 

Smakelijk eten!

Heb jij nog lekkere variaties op deze quiche? Schrijf het hieronder in het commentaarveld. Dank!

 

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter