Skip to content

Ambachtelijk en vers glutenvrij brood en banket.
Voor kerst hebben we speciale bestellijst samengesteld.
Te bestellen via onze webshop. Klik op bovenstaande button.

glutenvrij-recept-pecannotentaart-glutenvrij

Pecannotentaart (glutenvrij)

Mmm, nog niet heel bekend in Nederland, maar oh wat lekker is zo´n pecannotentaart. Een bodem van krokant zanddeeg, een vulling van room en suiker en pecannoten boven op de vulling.

De bodem wordt blind gebakken, zo blijft deze krokant. De vulling is best zoet, vandaar dat er geen suiker in het deeg zit.

 

Ingrediënten:

Deeg

  • 250 gram glutenvrij meel
  • 1/2 theelepel zout
  • 170 gram koude boter (of plantenmargarine)
  • 7 eetlepels water of 2 eieren, losgeklopt

Vulling

  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 150 gram bruine basterdsuiker of Golden Syrup (verkrijgbaar bij o.a. Makro, speciaalzaak)
  • 100 gram gesmolten boter (houd 1 eetlepel gesmolten boter achter om de taart te bestrijken)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille extract of zakje vanillesuiker
  • 150 gram stukjes pecannoot
  • 75 gram halve pecannoten

Werkwijze:

Maak eerst het deeg

  • Doe de meel en het zout in een kom. Snijd met twee messen de boter in de kom, door het meel, in kleine dobbelsteentjes. Voeg het vocht toe en meng snel door elkaar. Ga goed over de bodem, zodat al het meel opgenomen is.
  • Is het deeg erg droog/kruimelig? Voeg dan extra water of melk toe.
  • Haal het deeg uit de kom. Kneed het heel kort tot een platte rechthoek, wikkel dit in huishoudfolie en leg het in de koelkast. Minimaal een uur rusten.

Volg nu de stappen van het blind bakken.

 

De vulling

  • Verwarm de oven op 175°
  • Klop in een kom de eieren met de suiker/golden syrup door elkaar. Klop er de gesmolten boter doorheen, samen met het zout en de vanille. Spatel de stukjes pecannoot door het mengsel.
  • Schenk het mengsel in de voorgebakken bodem. Leg de halve pecannoten over de vulling. Bestrijk de bovenkant met de achtergehouden eetlepel gesmolten boter.
  • Bak de taart ong. 40 minuten, totdat de bovenkant van de taart niet meer beweegt als je de vorm zachtjes heen en weer schuift.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

16 reacties

  1. Nathalie Swart op 17 januari 2014 om 13:31

    ooh ik hou er zo van!! Vond toen ik nog gluten at de pecannotenbroodjes van de ah altijd zo lekker! Misschien ga ik hem wel maken dit weekend, klinkt te lekker!

  2. Geri op 21 mei 2014 om 13:30

    Klopt het dat de bodem dan in totaal 5 kwartier in de oven staat? 2 x 15 min + 45 min? Ga hem dit weekend maken, ga proberen deze verjaardag gewoon alles glutenvrij te hebben (maakt de visite dat ook eens mee).

    • Paula op 21 mei 2014 om 15:06

      Hoi Geri, dat klopt. Zoals je afgelopen weekend bij de workshop hebt gezien, duurt het even voordat de bodem gaar is. Succes!

  3. Lotte op 19 september 2014 om 11:20

    Wat leuk, zo’n recept. Ziet er heerlijk uit, ga het dit weekend eens proberen. Kan ik bijv. havermeel gebruiken? Of kikkererwtenmeel?

    • Paula op 21 september 2014 om 10:07

      Hoi Lotte, havermeel zou kunnen. Kikkererwtenmeel ben ik zelf geen fan van in zoet, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Ik gebruik meestal een mengsel van rijstemeel, aardappelzetmeel, tapiocameel, maismeel. Bak ze!

  4. Lotte op 21 september 2014 om 19:33

    Hoi Paula,
    Dank je wel voor je reactie! Ik heb de taart gisteren met een mengsel van haver- en boekweitmeel gemaakt en hij was heerlijk!! Het brood en ‘stolletje’ die ik laatst bij je kocht waren overigens ook ontzettend lekker.

    • Paula op 21 september 2014 om 19:41

      Leuk! Dus met haver en boekweit is de taart ook lekker? Goed om te weten. Wordt het deeg niet te machtig met haver? Bedankt voor de complimenten!

      Hier vind je het recept van het stolletje. https://www.glutenvrijgenieten.nl/paasstol/

      In de variant die jij hebt gegeten zat o.a. gedroogde citroen voor het zomerse tintje. Fijne avond, Paula

  5. […] Pecannotentaart (glutenvrij) […]

  6. Monique op 17 juli 2015 om 13:16

    wat voor taartvorm gebruik je hiervoor?
    welke maat?

    • Paula op 17 juli 2015 om 13:58

      Hoi Monique, ik heb een quichevorm met losse bodem gebruikt. Ca. 24 cm doorsnee.

      Succes! Paula

  7. monique op 18 juli 2015 om 16:45

    Hai Paula,

    Net geprobeerd deze taart te maken echter de bodem is mislukt. denkt dat ik cake meel had?
    Welk glutenvrij meel kan ik het beste gebruiken en waar is deze te koop?

    • Paula op 19 juli 2015 om 07:20

      Oh wat jammer Monique! Kun je omschrijven wat er mislukt is? Hoe ziet het eruit bijvoorbeeld?
      Ik gebruik zelf Doves Farm Plain flour (witte bloem), te verkrijgbaar via diverse webshops en in mijn winkel. Andere merken die je kunt gebruiken zijn o.a. Schär Kuche und Kekse, Peak’s Free From.
      Succes ermee!

      • Lotte op 21 juli 2015 om 11:12

        Ik heb deze taart ook een keer met een mengsel van boekweitmeel en havermeel gemaakt. Ging prima! Een heerlijk taartje.
        Nou heb ik wel begrepen dat boekweitmeel sporen van gluten kan bevatten dus daarmee moet je wellicht oppassen (havermeel kan je glutenvrij kopen).

  8. Ingrid op 5 januari 2016 om 12:36

    Hoi Paula,

    heb je nog een tip voor het vervangen van ei in de vulling? Sojavla, zou dat werken?

  9. Henriëtte op 1 augustus 2019 om 15:35

    Deze taart ziet er heerlijk uit! Ik wil hem graag maken, maar kan ik beter water of eieren gebruiken? Wat geeft het beste resultaat? En hoe kan ik de taart het beste bewaren? In de koelkast of op kamertemperatuur?

    • Paula op 19 augustus 2019 om 14:37

      Vanwege de vakantie is deze reactie verlaat.
      Eieren geven een ‘rijker’ deeg, meer smaak.
      Water zorgt voor mooiere laagjes.
      Bewaren: wij bewaren de taart gekoeld. Het is wel lekker om de taart ruim een half uur voor het serveren op temperatuur te laten komen. Dan komen de smaken goed tot hun recht.

Laat een reactie achter