Verleden12

Over een andere boeg – leren van het verleden

Een bakkerij runnen kan veel stress geven. Vooral tijdens de feestdagen kan de werkdruk flink oplopen. Je wilt voor de klanten het beste van het beste, het mooiste van het mooiste en vooral het lekkerste maken.

.

Productie, personeel, planning: het moet allemaal kloppen. Als dit allemaal op rolletjes loopt, dan is het fantastisch! Voor mij, als ondernemer, geeft dat een goed gevoel.

.

Hoe anders is het als productie, personeel en planning niet klopt. Dat is helemaal geen goed gevoel. Oudjaar 2018 was dit aan de hand. Van te voren was duidelijk hoeveel oliebollen, brood en andere producten er op Oudjaarsdag door de klanten besteld waren. Met een goede planning zou dat prima in orde komen.

.

Niet zoals gewenst

.

Helaas bleek het bakschema iets te strak te zijn gepland, zeker toen er een complete batch oliebollen mislukte. Daardoor liep de productie vertraging op. Ook wat personeel betreft klopte het niet helemaal. Achteraf stonden er te weinig /niet de juiste mensen op de vloer.

.

Dit leidde op Oudjaarsdag tot lange wachttijden en frustratie voor de klanten. Irritaties werden, terecht, naar ons geuit. Dat gebeurde op de dag zelf, maar ook nog dagen later via mail.

.

Om deze negatieve afsluiting van het jaar te voorkomen, ging ik bij mijzelf te rade. Wat ging er niet goed? Toen kwam ik weer terug bij de planning, productie en personeel. Op die drie vlakken verliep niet zoals het hoorde. Wat kan er anders?

.

Oudjaarsdag 2019

.

Om te beginnen besloten wij geen bestellijsten te hanteren. Het scheelt zoekwerk op dag zelf en administratie vooraf. Een nadeel van deze aanpak is dat we geen flauw idee hadden wat we moesten maken. Maken we niet te veel of nog erger, te weinig? Dat zorgde voor wat onzekerheid, maar dat hebben we snel losgelaten. Per slot van rekening blijft ondernemen risico’s nemen.

.

Planning: zonder bestellingen is het een gok wat er gemaakt moet worden. Met de bestellingen van 2018 als richtlijn hebben we de planning gemaakt.

.

Productie: we zijn dinsdag Oudjaarsdag eerder gestart met de oliebollen bakken en konden zo een aardige voorraad opbouwen. Er was genoeg in huis om nog meer te bakken indien nodig.

.

Personeel: met een paar mensen meer op de vloer konden we de klanten in een vlot tempo aan lekkere glutenvrije oliebollen helpen. Er waren korte wachttijden.

.

Het resultaat van deze andere aanpak:

.

 • vooraf had een aanzienlijk aantal klanten vragen of ze toch echt niet konden bestellen
 • de klanten waren zeer blij (verrast) met de korte wachttijden en de lekkere oliebollen.
 • de winkeldames konden vlot de producten meegeven aan de klanten

En nu?

.

Wat ons betreft was het gezien de reacties van de klanten en de sfeer in de winkel een goede zet geweest om de aanpak aan te passen. Voor herhaling vatbaar!

.

Ben jij bij ons in de winkel geweest met Oudjaarsdag? Hoe heb jij het ervaren? Ik hoor het graag! Deel je mening in het reactieveld hieronder.

.

Schrijf je bericht in het commentaarveld.

Hartelijke groet,

Paula Onink, Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

10 reacties

 1. Joyce op 7 januari 2020 om 07:09

  Hoi Paula,

  Ik was verbaasd dat jullie niet met bestellingen werkten deze jaarwisseling. Maar mijn ervaring is super goed. Ik stond om 9 uur al om de rij. En heb er maar even gestaan. De sfeer was ontspannen en gezellig. Dus helemaal top als het voor jullie ook beter heeft gewerkt!!

  Geniet lekker van je vrije dagen!

 2. Ingrid op 7 januari 2020 om 08:06

  Jammer dat jullie geen bestellingen deden inderdaad. Ik had geen tijd om langs te komen dus heb met veel plezier zelf in de keuken gestaan. Volgend jaar plan ik een bezoekje in ūüôā

 3. Jose op 7 januari 2020 om 08:41

  wij waren rond de lunch in de winkel er waren toen verder geen andere klanten, ik heb ook niet hoeven wachten, het verbaasde me hoe rustig het was. ik heb 8 oliebollen gekocht, een deel was al afgekoeld maar een deel kwam vers uit de frituur.
  de oliebollen waren heerlijk. en gelukkig kunnen we in de auto nog een beetje nagenieten van de geur.

 4. Diny op 7 januari 2020 om 09:03

  Goedemorgen,

  Wij kwamen uit Rotterdam en vonden het wel een gok of er nog oliebollen waren. Het was geen enkel probleem. Oliebollen genoeg. Bollen zonder krenten en rozijnen moesten we een kwartier op wachten, Dat hebben we niet gedaan omdat we snel terug wilden maar een kwartier wachten is zeker acceptabel als je de wachtrijen ziet bij sommige kramen.

  • Paula op 7 januari 2020 om 15:17

   Hoi Diny, ik snap dat het voor mensen die een stuk moeten rijden een gok was. Voor ons bleef het ook een gok. Het pakte voor ons allemaal goed uit! Een kwartier wachten was denk ik de langste tijd dat er iemand moest wachten. Dat was heel wat anders dan vorig jaar (3 kwartier tot een uur). Bedankt dat jullie zijn gekomen! Fijne dag!

  • Anton op 9 januari 2020 om 00:05

   Ik ben zo blij dat we in Culemborg een glutenvrije bakkerswinkel hebben. En trots ook, want het is een klasse zaak. Het is, echt waar, een groot genot om met de kerst zo’n prima kerststol te hebben. De oliebollen waren onovertroffen.
   De lat hoog leggen vind ik prima. Maar ik verwacht eigenlijk niet dat er echt glutenvrije korstdeeg komt. En moet dat perse? We hebben het zo al zo goed. Qua aanbod in ieder geval. Bedankt.

 5. Danielle op 7 januari 2020 om 12:43

  Ik was er, met mijn 2 zoontjes, om 9.10 uur.
  De rij stond al buiten! Maar wat was die rij snel weg gewerkt.
  Terwijl we stonden te wachten, konden we vast een stukje oliebol voor proeven, heerlijk!
  2 Zakken oliebollen mee genomen, een paar stokbroden en een zakje haverkoekjes.
  Het was de eerste keer dat ik bij jullie kwam (en 1x een bestelling gedaan in de webshop), maar zeker voor herhaling vatbaar en niet alleen op oudejaarsdag!

 6. Willem op 7 januari 2020 om 18:58

  Wat een leuk verhaal en fijn dat het zo goed is verlopen. Ik stond zelf iets voor de lunch in een zeer korte rij, er hing een gezellige sfeer en ik heb 10 heerlijke oliebollen kunnen meenemen, en mijn dochter was totaal verrast (ik had haar niks verteld)! Dank!

 7. Jacqueline op 7 januari 2020 om 19:57

  Ik was dit jaar op tijd en had gerekend op een rij maar tot mijn verbazing gelijk aan de beurt helemaal top. En heerlijke oliebollen voor Bas.

 8. Mar op 7 januari 2020 om 23:46

  Wij vonden het lastig om op de gok te rijden. Zouden er nog wel oliebollen zijn? Maar gelukkig waren er genoeg. De rij viel ons eigenlijk wel mee. De oliebollen waren warm en roken heerlijk! Wij hadden een heel gelukkige zoon! Hij heeft ze alle 10 opgegeten, zegt genoeg. ūüėČ Einde van het jaar komen we zeker terug!

Laat een reactie achter