bro lang 12

Mooi makkelijk… een compleet glutenvrije bakkerij

Bijna elke week krijgen we in de bakkerij de verhalen van klanten te horen waarom ze glutenvrij eten. Vaak is er een lange tijd van klachten aan vooraf gegaan, voordat de diagnose coeliakie (of het medisch advies om glutenvrij te eten) boven tafel kwam.

Alles glutenvrij

Als ik dan een nieuwe bezoeker met zijn of haar verhaal hoor, ja, dan weet ik weer waarom ik ooit de beslissing heb genomen om die glutenvrije bakkerij te starten. En als ik die blije gezichten zie van klanten die als een kind in een snoepwinkel rondlopen, dan weet ik weer waarom ik nog steeds de bakkerij run. Wat nieuwe bezoekers verbaast is dat ALLES glutenvrij is, ze kunnen het niet geloven! Ze hoeven de etiketten niet te lezen en uit te pluizen op ingrediënten. Dat is mooi makkelijk.

Tas vol glutenvrij

Dit weekend had ik weer zo’n bevestigende ervaring. Niet in de winkel, want ik had vrij genomen. Tijd om mijn ‘sister from another mister’ Paulina in Engeland te bezoeken. We hadden elkaar in maart ontmoet (klik hier voor het verhaal). Zij moet glutenvrij eten en ik heb een glutenvrij bakkerij. Dus wat neem je mee als je haar opzoekt?

Gebak en koek
Brood en koek

Van te voren had ik Paulina gevraagd of ik tijdens mijn verblijf kleding van haar kon lenen. Des te meer ruimte in mijn tas voor glutenvrije producten van de Gebaksjuwelier! Natuurlijk vond ze dat een zeer goed idee. Ze had al kennisgemaakt met de grote haverkoeken. Ze was reuze nieuwsgierig wat er nog meer voor lekkers uit de ovens kwam rollen. Zo gezegd, zo gedaan. Met wat schoon ondergoed, een minimaal uitgerust toilettasje en vooral veel glutenvrije spullen in mijn overvolle tas stapte ik op het vliegtuig naar Paulina.

Ze was ‘over the moon’ toen ze zag wat ik voor haar had meegebracht. Brood, gebak, koekjes: ze nam het allemaal met grote dankbaarheid aan. Koekjes ruilen voor het dragen van haar kleding was volgens mij een prima deal.

Niet ongeschonden uit de tas gekomen: witte chocolademousse met framboos.

Glutenvrij buiten de deur

Naast de eetmomentjes in huis (dat gebak ging schoon op!) gingen we een aantal keer uit eten. Ik vond het fascinerend om te zien hoe Paulina elke keer weer contact zocht met de bediening. Eerst checken of er glutenvrije opties zijn. Inmiddels weet ze precies waar ze terecht kan, maar toch: voor de zekerheid navragen. Voor de zondagse brunch koos ze een Engelse muffin (dat is meer een soort broodje dan de cakeachtige mufffins die wij in Nederland gewend zijn). De muffin kreeg een vlaggetje, zo weet iedereen van het personeel dat de maaltijd glutenvrij is. Goed geregeld!

Engelse muffin met gepocheerd ei. Restaurant ‘Lago Lounge’

Met geduld en wat extra moeite

Hoewel ik mij er van bewust ben dat mensen met een glutenvrij dieet (zeker als je coeliakie hebt) zich constant afvragen of alles glutenvrij is als ze buiten de deur eten, zag ik dit weekend hoe het in de praktijk er aan toe kan gaan. Wat een moeite je soms moet doen en wat een geduld je soms moet hebben om zeker te weten dat je veilig glutenvrij gaat eten.

Na de brunch gingen we voorverpakte ijsjes in de supermarkt kopen. Het ene na het andere pak werd zorgvuldig nagelezen op mogelijk glutenhoudende ingrediënten. Dat boodschappen doen daardoor langer duurt besefte ik mij nu pas…

Paulina vond een doos met geschikte ijsjes en van de zakken chips had ze ook snel de etiketten gescand. Met glutenvrije producten in ons mandje konden we afrekenen en relaxen in het park.

Baantje zwemmen en ontspannen

Makkelijk glutenvrij

Nu ik dit zo meemaakte, bedenk ik mij hoe makkelijk het is dat de Gebaksjuwelier helemaal glutenvrij is. Voor ons, de bakkers, is het zeer eenvoudig om kruisbesmetting met glutenhoudende granen te voorkomen, omdat die helemaal niet in het pand zijn. Voor de bezoekers is het fijn dat ALLES glutenvrij is. Dat maakt het een stuk makkelijker om je glutenvrije spullen uit te zoeken.

Wat zou het glutenvrije dieet voor jou makkelijker maken?

Deel je reactie in het onderstaand commentaarveld. Dank je wel.

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

5 reacties

 1. Pascale Groot op 24 mei 2022 om 08:46

  Beste Paula,
  Ik ben een tijdje vaste klant bij jou geweest.
  Je maakt overheerlijke dingen!
  Helaas als je darmen beschadigd zijn door exorfines, zijn dit vaak niet alleen de gluten. Al heb je dit in het begin niet door.
  Melk, soya en suiker zijn inmiddels na veel onderzoeken voor mij een trigger om mijn darmen en energie niet op orde te krijgen.
  Ik durf hierdoor geen taartjes ed meer te halen.
  Zijn hier inmiddels ook opties voor in jouw bakkerij?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Hartelijke groet Pascale Groot

  • Paula op 24 mei 2022 om 11:21

   Beste Pascale,
   Bedankt voor je reactie.
   We hebben in al ons gebak suiker, we zijn bezig met bananenbrood zonder toegevoegde suiker. Is dat een optie? De melkvrije gebakjes bevatten sojalecithine (zit in onze plantaardige margarine). Het vegan chocoladecakeje is zonder sojalecithine, maar bevat wel weer suiker…. lastige opgave, Pascale.
   Wie weet is het bananenbrood een optie. Ik houd je op de hoogte.

   Fijne dag, Paula

 2. Jacqueline op 24 mei 2022 om 10:40

  Wat een leuk verhaal Paula. Geluk dat het taartje niet in je ondergoed zat :-))) Wb etiketten lezen: als je alles vers koopt, en geen/minimaal pakjes/zakjes dan valt het best mee. Ook weet je precies bijv welke chips glutenvrij zijn, met af en toe een check. Meest lastige als GV 50+er is wanneer je je leesbril vergeet😜

 3. Hans op 24 mei 2022 om 14:51

  Met zoveel ruimte in je koffer op de terugweg, wat voor lekkers heb je mee teruggenomen?

  • Paula op 24 mei 2022 om 17:13

   Ha Hans, ik wilde Lyle’s Golden Syrup meenemen, maar dat kon niet vanwege de beperkte hoeveelheid vloeistof die je mag meenemen 🙁 Boeken en het flitsend rode badpak dan maar 🙂

Laat een reactie achter