kaneeltwister (4)

Kaneeltwisters (glutenvrij)

Aan dit glutenvrije koekje geven we een draai door twee verschillende kleuren en daarmee smaken te gebruiken. We hebben voor kaneel gekozen als smaakmaker, maar je kunt deze koekjes ook maken met cacao of speculaaskruiden. De koekjes zijn melkvrij als je voor plantenmargarine gaat.

Voorbereidingstijd: 40 minuten

Rusttijd: minimaal 1,5 uur, liever een dag

Baktijd: 12 – 15 minuten

Lees het recept eerst goed door. Het deeg zo koel mogelijk gebruiken.

.

.

Ingrediënten:

.

  • 200 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel (bijvoorbeeld Doves Farm)
  • 150 gram koude plantaardige margarine (of roomboter)
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 mespunt zout
  • 1 ei + 1 eiwit
  • Bloem (rijstebloem, glutenvrije bloem) om aanrecht te bestuiven

.

Deegrol op de foto is met grotere hoeveelheid deeg gemaakt.

Werkwijze:

.

  • Meng meel, suiker, zout in een kom.
  • Snijd de boter in stukjes en kneed dit met de hand door de bloem, voeg halverwege het ei toe. Kneed verder tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Halveer het deeg. Kneed door 1 deel de kaneel.
  • Vorm de twee delen deeg tot een platte rechthoek, ongeveer 2 cm dik, pak het in met folie en leg het te rusten in de koelkast. Minimaal een half uur, beter een hele dag. De smaak komt beter tot zijn recht en het deeg is makkelijker te bewerken.
  • Haal het deeg uit de koeling.
  • Rol beide delen deeg uit op een met rijstebloem bestrooid aanrecht tot gelijke deeglappen van circa 3 mm dik.
  • Bestrijk het blanco deeg met een dun laagje eiwit. Leg hierop de plak kaneeldeeg.
  • Rol de gecombineerde deegplak op (eventueel met behulp van folie). Verpak de deegrol in folie en leg het in de vriezer, ca. 1 uur).

.

Deegplakken in de video zijn met grotere hoeveelheid deeg gemaakt

.

  • Haal de deegrol uit de vriezer. Snijd met een heet, scherp mes (kort onder heet kraanwater houden) plakjes van ca. 4 mm dikte af.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12-15 min. lichtbruin en krokant in het midden van een voorverwarmde oven op 180ºC.
  • Laat ze op een rooster afkoelen.
  • Bewaar de kaneeltwisters in een luchtdichte trommel.

.

Verdraaid lekker!

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter