Kaaskoekjes

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: ong. 15 minuten
Koelen: minimaal een uur, kan ook avond van te voren deeg klaar maken
Recept geeft ongeveer: 30 koekjes


Ingrediënten

  • 150 gram glutenvrij meel
  • ½ theelepel xanthaangom
  • 100 gram geraspte kaas
  • 150 gram koude boter, in kleine blokjes gesneden
  • 4 – 6 eetlepels koude melk
  • snufje zout


Bereiding

  1. Meng het meel, xanthaangom en zout in een kom. Voeg de kaas toe en meng dit goed. Gebruik 2 messen om de stukjes boter door het mengsel te snijden net zolang tot de klontjes de grootte van doperwten hebben.
  2. Voeg de melk toe, in kleine beetjes per keer. Meng met een spatel/pollepel. Daarna met schone, natte handen het deeg tot een samenhangende bal kneden.
  3. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat het rusten in de koelkast, minstens een uur tot een nacht
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Rol het deeg uit tussen twee vellen huishoudfolie/bakpapier tot een dikte van ong. 4 mm. Gebruik eventueel wat rijstebloem om het plakken van het deeg te voorkomen.
  6. Steek met een ronde steker/koekjes vorm rondjes uit de plak. Geen steker aanwezig? Snijd dan het deeg in vierkantjes.
  7. Het deeg wat over is weer laten rusten in de koelkast.
  8. Bak de koekjes in ong. 12 minuten gaar, ze moeten er goudbruin uitzien. Draai halverwege de baktijd de bakplaat om (voorste koekjes liggen achter). De koekjes laten afkoelen op een rooster.
  9. Het deeg wat over is, weer uitrollen, uitsteken en bakken.


Smakelijk eten!


Reacties “Kaaskoekjes

    • Hoi Rita, xanthaamgom zorgt voor de binding. Je zou het ook kunnen vervangen door guargom, nog zo´n ingrediënt dat niet in elke winkel te vinden is. Wat dacht je van een losgeklopt half ei? Ik heb het nog niet geprobeerd, maar kan mij indenken dat het ook kan. Ik las ergens over fijngemaakt lijnzaad, geweld in kokend water.Dat zou ook kunnen.

      Nog een tip die ik via Facebook kreeg: een schepje pizzakruiden door het deeg. Dat lijkt mij ook erg lekker!

      Genoeg om mee te experimenteren.

      Groet, Paula

    • Beste Winny, bedankt voor je reactie. Je zou het kunnen proberen met een deel margarine en een deel roomboter. Dit gaat ten koste van de smaak, maar het koekje wordt wel minder vet. Laat je even weten hoe het is geworden?

  1. Hallo Paula,
    Ik woon in België en ik lees altijd jouw site.
    Heel interessant .Ik moet nog niet zolang glutenvrij eten en dat is niet zo gemakkelijk. Ik maakte vroeger altijd een appeltaart op basis van cakerecept maar nu lukt die niet zo goed . Kunt u me helpen?
    Jammer dat je geen winkel hebt in België.
    Hartelijk groeten van Marijke.

Laat een reactie achter op Paula Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *