glutenvrij-recept-kaaskoekjes

Kaaskoekjes

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: ong. 15 minuten
Koelen: minimaal een uur, kan ook avond van te voren deeg klaar maken
Recept geeft ongeveer: 30 koekjes


Ingrediënten

  • 150 gram glutenvrij meel
  • ½ theelepel xanthaangom
  • 100 gram geraspte kaas
  • 150 gram koude boter, in kleine blokjes gesneden
  • 4 – 6 eetlepels koude melk
  • snufje zout


Bereiding

  1. Meng het meel, xanthaangom en zout in een kom. Voeg de kaas toe en meng dit goed. Gebruik 2 messen om de stukjes boter door het mengsel te snijden net zolang tot de klontjes de grootte van doperwten hebben.
  2. Voeg de melk toe, in kleine beetjes per keer. Meng met een spatel/pollepel. Daarna met schone, natte handen het deeg tot een samenhangende bal kneden.
  3. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat het rusten in de koelkast, minstens een uur tot een nacht
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Rol het deeg uit tussen twee vellen huishoudfolie/bakpapier tot een dikte van ong. 4 mm. Gebruik eventueel wat rijstebloem om het plakken van het deeg te voorkomen.
  6. Steek met een ronde steker/koekjes vorm rondjes uit de plak. Geen steker aanwezig? Snijd dan het deeg in vierkantjes.
  7. Het deeg wat over is weer laten rusten in de koelkast.
  8. Bak de koekjes in ong. 12 minuten gaar, ze moeten er goudbruin uitzien. Draai halverwege de baktijd de bakplaat om (voorste koekjes liggen achter). De koekjes laten afkoelen op een rooster.
  9. Het deeg wat over is, weer uitrollen, uitsteken en bakken.


Smakelijk eten!


Inschrijven nieuwsbrief

11 reacties

  1. Rita op 29 november 2013 om 16:37

    Hoi!!! Ik heb geen Xanthagom. En nu?

    • paula onink op 29 november 2013 om 17:07

      Hoi Rita, xanthaamgom zorgt voor de binding. Je zou het ook kunnen vervangen door guargom, nog zo´n ingrediënt dat niet in elke winkel te vinden is. Wat dacht je van een losgeklopt half ei? Ik heb het nog niet geprobeerd, maar kan mij indenken dat het ook kan. Ik las ergens over fijngemaakt lijnzaad, geweld in kokend water.Dat zou ook kunnen.

      Nog een tip die ik via Facebook kreeg: een schepje pizzakruiden door het deeg. Dat lijkt mij ook erg lekker!

      Genoeg om mee te experimenteren.

      Groet, Paula

  2. sandra op 29 november 2013 om 21:08

    Ga ik een keer proberen te maken. Dion is dol op kaas, dus wellicht vind hij dit ook lekker.

    • paula onink op 30 november 2013 om 01:19

      Je kunt ze een paar dagen bewaren in een luchtdichte trommel, misschien ook als tussendoortje lekker voor Dion?

      • sandra op 30 november 2013 om 17:22

        Ga ik zeker een keer proberen!

  3. Jeandrine op 30 november 2013 om 00:33

    Welk meel heb je gebruikt?

    • paula onink op 30 november 2013 om 01:18

      Doves Farms witte bloem heb ik gebruikt. Vind ik zelf erg fijn werken en heeft een prettige smaak. Wat gebruik jij het liefst?

  4. Zelfgemaakte Glutenvrije High Tea | mijn serendipity op 10 mei 2015 om 10:20

    […] is vrij en deze passen ook goed bij een High Tea. Het recept is van de Gebaksjuwelier en vind je hier. Ook hier geldt, de hele site is een aanrader qua bak/high tea […]

  5. Winny op 16 mei 2016 om 12:09

    De koekjes zijn erg lekker maar ook erg vet.
    Is er een andere ingrediënt dan boter om het minder vet te maken?

    • Paula op 16 mei 2016 om 12:46

      Beste Winny, bedankt voor je reactie. Je zou het kunnen proberen met een deel margarine en een deel roomboter. Dit gaat ten koste van de smaak, maar het koekje wordt wel minder vet. Laat je even weten hoe het is geworden?

  6. Verhaeghe Marijke op 12 december 2017 om 11:07

    Hallo Paula,
    Ik woon in België en ik lees altijd jouw site.
    Heel interessant .Ik moet nog niet zolang glutenvrij eten en dat is niet zo gemakkelijk. Ik maakte vroeger altijd een appeltaart op basis van cakerecept maar nu lukt die niet zo goed . Kunt u me helpen?
    Jammer dat je geen winkel hebt in België.
    Hartelijk groeten van Marijke.

Geef antwoord Antwoord annuleren