Ficelle Toscane (2)

Inspiratie: glutenvrij brood bakken op vakantie

Als je het leuk vindt om glutenvrij brood te bakken èn er lol in hebt om te experimenteren: waarom dan niet glutenvrij brood bakken op vakantie. Als je tenminste een oven tot je beschikking hebt…

Vaste, enthousiaste klant Henri nam de glutenvrije broodmix van de Gebaksjuwelier mee naar Toscane. Daar in het prachtige landschap toverde hij een heerlijke Ficelle uit de oven. Een ficelle is een slanker soort stokbrood.

Henri gebruikte het recept van de WeekendBakery.com Ficelle met zuurdesem. De WeekendBakery gebruikt granen met gluten. De rijstijden en het verwerken van het glutenvrije brood is anders dan in het recept beschreven. Hij paste dit aan op de volgende manier:

.

x Deeg mengen en rijzen volgens receptuur verpakking mix Gebaksjuwelier, met gist. Het rijzen gebeurde buiten op een stoel in de Toscaanse zon, dat maakt het natuurlijk extra lekker.

x Vanaf alinea ‘Stretch and Fold’ de werkwijze van de WeekendBakery volgen (Stretch and Fold wordt in een video uitgelegd). Het Stretchen/uitrekke) van het deeg lukte niet zo goed, omdat er geen gluten inzitten. Gluten zorgen voor elasticiteit in het deeg.

x Aan het einde insmeren met wat olijfolie en wat sesamzaadjes erop strooien of het deeg door de zaadjes rollen. (ze lieten weer los dus mi toch beter erdoor rollen en/of brood natmaken wat ik normaal doe). 

x Het brood werd op ca 220/230 graden gebakken, 22 minuten. Dat had iets langer gemogen voor een gewenste donkere harde korst, aldus zijn vrouw.

.

De Weekendbakery geeft als tip om het brood in de avond klaar te maken uitgezonderd de laatste 5 à 10 min. De volgende ochtend afbakken. Wij, de bakkers van de Gebaksjuwelier, hebben geen goede ervaring met ons brood en nacht laten rusten.

Bedankt voor het delen van dit prachtige, geslaagde experiment, Henri!

.

Dit is niet het eerste glutenvrije brood, gebakken met de mix van de Gebaksjuwelier, dat met ons wordt gedeeld. Heb jij ook ervaring met het bakken van dit brood? Deel je ervaringen in het commentaarveld hieronder. Ook over de misbaksels horen we graag. Wie weet kunnen we tips uitwisselen.

.

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

  1. Jacqueline op 21 september 2021 om 11:01

    Wat leuk dat je het deelt Paula. Het belangrijkste vergeet je te vertellen en dat is dat het stokbrood heeeerlijk was! Ik heb 2 ochtenden genoten van deze heerlijke stokbroodjes als ontbijt, dag 2 even oppiepen in de oven.
    Wb de bereiding nog een opmerking: het bleek dat de oven temperatuur niet betrouwbaar was, waarschijnlijk te laag. Dus de tijdsduur gewoon goed in de gaten houden tot de gewenste bruine korst.
    Tot slot een vraag: het uittrekken van het deeg lukte dus niet vanwege het ontbreken van de gluten voor elasticiteit. Is er iets dat we kunnen toevoegen aan de broodmix om dit te verbeteren? Guargom? Psylliumvezels? Misschien heb je een tip.
    Dankjewel en groetjes 🙂

    • Paula op 4 oktober 2021 om 09:04

      Hoi Jacqueline, ik zou zelf niet meer guargom of een andere gom toevoegen. Dan wordt het snel te stug en na het bakken geeft teveel gom een een niet zo prettig mondgevoel (brood wordt trekkerig/rubberig). Misschien kun je wat uitproberen met psyllium inderdaad. Succes!

  2. Alieke op 21 september 2021 om 12:15

    Ik vind dat de boterhammen groter mogen zijn, dus ik doe 2x het recept en bak het in een broodblik.
    Krijg je hogere/bredere boterhammen, wat lekker is voor een broodje gezond. Of een boterham met heerlijke aardbeien.
    De kapjes van het brood bewaar ik voor een lekker kopje soep.
    Als het brood is afgekoeld snijd ik mijn boterhammen en verpak ze per 2 in de vriezer, lekker handig

Laat een reactie achter