Inloopspreekuur diëtiste bij de Gebaksjuwelier

Eet je al jaren glutenvrij en heb je toch nog klachten? Heb je net de diagnose gehoord, en zie je door de bomen het bos niet meer? Wat als je geen vlees eet en je hebt een glutenvrij dieet, hoe kom je aan de benodigde voedingsstoffen?

 

Voor antwoord op deze vragen, en meer, kon je afgelopen zaterdag in gesprek met diëtiste Monique de Man van Goedgevoed. Zij hield een inloopspreekuur bij de Gebaksjuwelier. Monique is als diëtiste aangesloten bij het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Vanuit die expertise kan ze met je meedenken over hoe je in de praktijk goed, gezond glutenvrij eet.

 

 

Het inloopspreekuur werd goed bezocht. Een diversiteit aan vragen kwam voorbij zoals: ‘Wat te doen bij ondergewicht, of juist overgewicht? Tips voor glutenvrij en lactosevrij eten?’ Monique had brochures en flyers meegenomen met richtlijnen voor een gezond voedingspatroon. Ze liet de bezoekers van het spreekuur een aantal supplementen zien. Op de vraag wat er aan kant en klare glutenvrije vleesvervangers in de supermarkten te vinden is, moest Monique antwoord verschuldigd blijven. ‘Er is niet zoveel geschikt voor glutenvrije vegetariërs. Het is belangrijk om ijzer (vlees is een belangrijke bron van ijzer, red.) uit andere voedingsmiddelen te halen, bv avacado, noten en groene groenten.’ Met die producten kom je al aardig aan je dagelijkse portie ijzer.

 

 

Een reactie van een bezoeker van het inloopspreekuur: ‘Ik heb overgewicht, en dan probeer je minder te eten, maar nu hoorde ik van Monique dat ik te weinig eet. Ze heeft mij richtlijnen gegeven om anders te eten. Een nieuw inzicht voor mij.’

 

Monique was zeer te spreken over de opzet en opkomst, dit vraagt om een herhaling. Korte vragen beantwoordde ze ter plekke, voor vragen met meer uitzoekwerk kon er een afspraak gemaakt worden of ze verwees mensen naar de MLD arts. Zelf is ze erg te spreken over dr. Al-Toma van het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Wat de Gebaksjuwelier betreft was het een waardevolle activiteit in de winkel. De kennis van een diëtiste is een mooie aanvulling op de grondstoffenkennis van de bakker. Ieder zijn specialiteit!

 

Er zal in de toekomst weer een inloopspreekuur van Monique de Man komen. Houd de agenda in de gaten!

 

Wat zijn voor jou waardevolle tips die je ooit bij een diëtist/voedingsdeskundige/ MLD arts hebt gekregen? Waarvan je echt dacht: ‘Ja, dat levert voor mij een betere gezondheid op, dat ik dat niet eerder wist!’.  Deel het in de reacties.

 

Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder.

Smakelijke groet,

Paula

Reacties “Inloopspreekuur diëtiste bij de Gebaksjuwelier

  1. Goedemiddag, ik eet al vier jaar geen tarwe, ik ben bij de allergoloog geweest dar kwam niets uit het bloed. Toen vertelde ze over voedselintolerantie. Dit bleek ik voor meerdere producten te hebben waar mais, noten en fruit in zit, dus niet alleen tarwe.
    Bij de homeopatisch arts is dit er wel uit gekomen, nu nog na vier jaar wil het niet. Vanmiddag voor het eerst een broodje gegeten waar glutenvrije tarwe in zit. Nu vraag ik me af of dit wel kan?
    Reden dat ik doorverwezen ben is altijd een vol gevoel en maagzuur te hebben gehad. Nu ik dit niet meer eet gaat het goed. Maar voel me niet altijd serieus genomen door de omgeving maar als ik er wel iets van eet heb ik direct klachten.
    Ik hoor vaak dat mag je niet doen, zolang al, maar ik weet niet goed hoe ik het dan moet doen. Misschien heeft u een advies voor mij. Ik woon in Flevoland.

    • Beste Sandra, bedankt voor je bericht. Ik ben geen voedingsdeskundige of diëtiste en kan je daarom geen advies geven. Misschien kan je via de website van http://www.goedgevoed.info van Monique de Man informeren. Zij heeft wel kennis van deze zaken. Succes en sterkte! Hartelijke groet, Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *