recept

Hoe start je een glutenvrije bakkerij?

Ja, hoe doe je dat eigenlijk, een glutenvrije bakkerij starten? Deze vraag kreeg ik onlangs voorgeschoteld.

Op deze vraag is heel eenvoudig antwoord te geven.  Zoals eind jaren tachtig een bekend sportmerk al verkondigde: ‘Just do it’. Gewoon doen. Punt.

Of nee, het ligt iets ingewikkelder dan ‘just do it’. Eerst moet je jezelf de WAAROM vraag stellen. Waarom wil je een glutenvrije bakkerij starten (of wat voor onderneming dan ook)? Wat is je visie, wat is je missie? Waar gaat je hartje sneller van kloppen als je aan een eigen zaak denkt? Waar gaan je ogen van twinkelen als je met iemand praat over je droom, over je plan?  Waar doe je het voor? Als je dat helder hebt, als je weet waar je voor staat, dan kan je die missie en visie ten uitvoer brengen door te doen.

Zo’n 9 jaar geleden bakte ik, als begeleider in de gehandicaptenzorg, voor een groep deelnemers suikervrije muffins. Speciaal voor één dame gemaakt, omdat ze altijd bij elke traktatie hetzelfde suikervrije gebakje kreeg. Zij was zo blij en dankbaar dat er iets anders, iets speciaals voor haar was. Dat moment is voor mij de katalysator geweest die rest van mijn avontuur met de Gebaksjuwelier heeft bepaald.  Lees daar meer over in dit blog.

 

Hoe realiseer je je plannen?

Als je weet wat je wilt, kun je gaan kijken hoe je het gaan doen.

Werk je vanuit huis, wil je een pand hebben? Het was voor mij zo klaar als een klontje dat ik niet thuis wilde en kon werken (we eten gluten). Een winkel waar mensen kunnen kiezen wat ze willen hebben, dat leek mij wel wat.

Wat voor apparatuur heb je nodig, waar betrek je ingrediënten? Rondvragen op het internet was hierbij een veelvuldig gebruikte methode.

Hoe ga je de boel financieren? Ik heb eens voorzichtig geïnformeerd bij een bank of en hoeveel ik zou kunnen lenen. Daar werd ik niet blij van. Crowdfunding leek mij interessant en dat heb ik in de startfase op kleine schaal gedaan. Ik weet zeker dat er een grotere crowdfunding gaat plaatsvinden, alleen nog niet wanneer.

Hoe bereik je klanten en haal je klanten binnen? Hoe weet jouw specifieke doelgroep dat je bestaat en dat ze bij jou moeten zijn? Ter verkenning van de markt en doelgroep heb ik een online enquête opgezet. Is de komst van een glutenvrije bakkerij eigenlijk wenselijk? De uitslag van de enquête gaf aan dat er een behoefte was aan vers, lekker glutenvrij brood. Naast een interessante respons had ik gelijk een flink aantal e-mailadressen van mensen die glutenvrij moeten eten, mijn doelgroep aan wie ik om de week een nieuwsbrief met blog stuurde. Wat ik nu nog steeds doe.

Wil je personeel, wat besteed je uit? Wat ga je maken? Waar vestig je je bedrijf? Ik wilde mij op fietsafstand van mijn kinderen bevinden. De keuze voor Culemborg, mijn woonplaats, was logisch.

Hoe gaat je het allemaal realiseren? Gewoon, door te doen. Stap voor stap, en soms een stap terug. Dat hoort er bij.

 

 

De uitvoering

Nu komen de regel-dingen en de uitzoekzaken. Waar je soms blij van wordt en soms gewoon hoofdpijn van krijgt 😉

Voor mij was het snel duidelijk waarom ik glutenvrij wilde bakken, en dat ik daadwerkelijk een stenen winkel wilde. Ik kon aan de slag met al die regel-dingen en uitzoekzaken. Mijn baan opgezegd en aan de bak! Ik ging 1-2 dagen per week naar de bakkersopleiding, 2 dagen werkte ik in een chocolaterie als leerling (anders kon ik de opleiding niet volgen – overigens helemaal geen straf), een deel van mijn tijd testte ik glutenvrije recepten en had ik afspraken met mensen uit het vakgebied en mensen die glutenvrij moesten eten. Ik volgde een ondernemerscursus. Mijn blog over glutenvrij eten ging de lucht in. De online enquête gaf mij genoeg positieve input om door te gaan met mijn plan.

Nadat ik mijn bakkersopleiding succesvol had afgerond, organiseerde ik een klein ‘crowdfundingsfeest’. Ik vroeg mijn friends, family and fools om geld te doneren, in ruil voor taart.

Wat als een paal boven water stond, was dat mijn kinderen (toentertijd 6 en 8 jaar) enigszins gevoed, gekleed en opgevoed door het leven zouden gaan. Samen met mijn man hebben we het daar uitgebreid over gehad en we vonden een werkbare modus. Zo waren de openingstijden van de winkel deels aangepast op de lestijden van de kinderen. Opeens ging alles wat sneller dan gepland: manlief werd ontslagen en mijn contract werd niet verlengd. Helemaal niet leuk, maar het gaf mij het laatste zetje. Een pand kwam op mijn pad en na twee maanden klussen moest het gebeuren.

5 april 2014 was de dag dat de Gebaksjuwelier openging voor publiek. Was ik er klaar voor? Kennelijk. Was alles in de bakkerij, het assortiment en inrichting zoals ik het mij had voorgesteld? Nope. Nee dus. Maar ik had mijn knalroze kast, de kaasplanken tegen de wand, een oven en ja, na twee maanden continue klussen, apparatuur uitzoeken, grondstoffen inkopen was mijn geduld, tijd en geld op.  Als ik nu terugkijk op die beginperiode, geweldig! Een sprong in het diepe, met zwembandjes om. Wat een verschil met nu. Producten zijn verbeterd, het assortiment is uitgebreid – wist je dat ik de eerste 3 maanden geen brood had?- , uitbreiding van het machinepark, personeel in de zaak. Zo trots op mijzelf, en het is nog lang niet klaar.

 

Het aanstellen van personeel, 2 jaar na de start, was voor mij een enorme ommezwaai. Ik kreeg meer ruimte om te doen wat ik leuk vind in het bedrijf, zoals het uitwerken van een recept in foto’s voor mijn medewerker met Down Syndroom en hem trainen, en meer ruimte om te doen wat ik leuk vind naast mijn bedrijf. Een keertje poolen of karaoke op vrijdagavond? Zaterdagochtend tussen de bedrijven door naar de voetbalwedstrijd van mijn kind? Een cursus in Birmingham volgen terwijl de winkel open is? Fijn dat het kan!

Terwijl ik dit blog schrijf, hebben we net de 5e Pasen in het bestaan van de Gebaksjuwelier achter de rug. Met het team gezorgd voor heerlijke glutenvrije croissants en ander paaslekkers. Een record aantal bezoekers in de winkel gehad en de dagen ervoor via de webshop heel veel mensen door heel Nederland voorzien van glutenvrij paasbrood, haantjes en croissants. Super.

In die vier jaar dat de Gebaksjuwelier bestaat heb ik zo veel geleerd, dat ik graag een volgend blog wil besteden aan het delen van die leermomenten. De tips voor een starter. Eén tip heb ik je al gegeven: “Gewoon doen”

 

Doe alles wat je doet met hart en ziel – Tröckener Kecks 1990

 

Ben jij van plan om een eigen (glutenvrije) onderneming te starten? Heb je ideeën, tips, vragen?

 

Schrijf je reacties in het commentaarveld hieronder.

 

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

 1. Gerry op 10 april 2018 om 11:30

  Ja, ik heb ideeën en plannen….. maar ook een leuke en goed betalende baan die het “Just do it” een stuk moeilijker maakt.

  Wat zou ik mijn plannen graag ten uitvoer brengen. Ik denk echt dat ik er heel blij en gelukkig van zou worden. Maar ik denk dat je echt een zetje nodig hebt die je over de drempel helpt. Zoals in jouw geval plotseling ontslag en/of een niet verlengd contract.

  De droom blijft…..

  • Paula op 11 april 2018 om 21:07

   Hoi Gerry, Bedankt voor je reactie.
   Het opzeggen van mijn baan niet het lastigste, want ik was het werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg beu. Dus voor mij werkte het twee kanten uit. Nee zeggen tegen iets waar ik geen zin meer in had, ja zeggen tegen iets wat ik heel graag wilde, ook al was beiden doodeng.

   Ik had de keuze al gemaakt (door baan op te zeggen en naar de bakkersopleiding te gaan), voordat ontslag van mijn man en niet verlengen van het contract plaatsvond. Juist op het moment dat mijn man geen werk meer had, kreeg ik ernstige twijfels of ik moest doorzetten. De financiële stabiliteit van zijn salaris viel weg, het zou verstandiger zijn om een voltijd baan te zoeken. Maar, in goed overleg, mijn eigen plan verder uitgewerkt. Het jaar dat ik met de bakkerij openging, kreeg mijn man een nieuwe baan. Dat was een zorg minder! In ieder geval één inkomen in ons huishouden.

   Ik zou graag een keer met je babbelen -offline-, misschien kan ik wat betekenen in je plannen?

   Dank! Paula

 2. Mirjam op 10 april 2018 om 14:05

  Gefeliciteerd met (meer dan) 8 jaar Gebaksjuwelier!
  Ik kan me jouw eerste vraag op het coeliakieforum nog zo goed herinneren, met die vraag om de enquete in te vullen. En daarna het eerste proeven, voor iedereen die de enquete ingevuld had. Heerlijk!

  Ik ben benieuwd naar jouw leermomenten van vorig jaar. En ik ben heel benieuwd naar wat ik ga leren over 1,5 week!

  Groetjes, Mirjam

  • Paula op 11 april 2018 om 21:08

   Hoi Mirjam,
   Volgens mij was je één van de eersten die de enquête invulde. Lang geleden, zeg! We zien elkaar over anderhalve week, leuk!

   Groetjes Paula

 3. Kimmy op 11 april 2018 om 08:08

  Prachtige blog Paula
  Van harte gefeliciteerd met het 8 jarige bestaan
  Ik ben erg trost op jou ik ga toch is
  Een dagje uit moeten plannen om naar die
  Prachtige gebakjes en broodjes te komen zien en
  Lekker veel in te slaan
  Ik verlang al naar al dat lekkers
  En om jou eindelijk is te ontmoeten
  Tot gauw

  Met vriendelijke groeten

  kimmy

 4. Paula op 11 april 2018 om 21:09

  Dank je wel Kimmy,
  van harte welkom!
  Groetjes Paula

 5. Shardi Duijf op 22 augustus 2018 om 23:47

  Jeetje wat een lef!!
  Ook hier een enorme bakfanaat met, sinds kort, een dochter met Coeliakie. Wat zou het gaaf zijn om die twee dingen met elkaar te combineren. Nu nog de sprong in het diepe durven maken….
  Ga vooral zo door!!

 6. Bianca op 31 maart 2023 om 21:17

  Gefeliciteerd met alles, het is alsof ik een verhaal lees met een happy end. Zeker de vastberadenheid was van groot belang. Ik treed in je voetsporen (eerste stappen voor mijn ✓vegan/✓gluten free/✓sugar free taarten. Maar hoe zorg je er voor gebak voor dat alle ingrediënten glutenvrij zijn?Ik bestudeer de markt en realiseer me dat bijv. een zakje cashewnoten met het label “glutenvrij” heeft 2x de prijs dan een zak zonder hierover enige indicatie.Ik twijfel over welke producten ik kan gebruiken, of waar ik als ondernemer glutenvrije ingrediënten tegen een redelijke prijs kan vinden. Waar of wie kan mij informeren over de regels rond gluten? Ik wil graag als je tijd hebt ,in privé praten , misschien kan je me helpen.

Laat een reactie achter