Hoe maak je een lekker glutenvrij koekje

Vandaag heb ik een recept voor glutenvrije koekjes met stukjes chocolade. Nu hoor ik menigeen denken, waarom altijd chocolade in glutenvrije zoete producten? Daar zullen meerdere redenen voor te geven zijn. De enige reden die ik heb, is dat ik gek ben op chocolade. Vandaar dit recept- zanddeegkoekjes met chocolade. Er zit ook suiker in. Ik ben nog aan het experimenteren met suikervrije recepten, nog even geduld alsjeblieft.

Ingrediënten:
40 g rietsuiker
90 g glutenvrije bloem
mespunt zout
75 g boter
1 ei
40 g pure chocolade, in stukjes gehakt

Werkwijze:
Weeg alles af. Doe boter, suiker, zout en ei in een mengkom. Mix de ingrediënten met een mixer en deeghaken. Voeg het meel toe. Of, doe het zoals ik het heb gedaan met dit klein recept, meng het met je handen snel door elkaar.
Als het deeg samenhang krijgt, voeg je de stukjes chocolade toe. Ook dit nog even doormengen.

Strooi wat rijstebloem op je werkblad. Schraap met een krabber of spatel het deeg uit de mengkom. Verwijder het deeg van de haken of je handen, eventueel met de krabber.

Rol van het deeg een ´pil´, zeg maar een staaf van deeg, met een diameter van ongeveer 3 centimeter. Aangezien het deeg plakkerig is, kan het lastig zijn om het te rollen. Wrijf je handen in met een klein beetje rijstebloem en het rollen gaat een stuk makkelijker. Na het rollen pak je de pil in met huishoudfolie en leg je hem in de vriezer. Zo wordt het deeg stevig en kun je hem later makkelijker verwerken. Nu heb je de keuze: ga je een paar uur later op dezelfde dag verder of laat je de pil deeg een weekje in de vriezer liggen?

Als je de koekjes wilt bakken, haal je de pil deeg uit de vriezer. Laat de pil even op temperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven op 175 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Als het deeg niet meer keihard bevroren is, kun je het in gelijke plakjes snijden. Ik snijd ze meestal op 7 mm breed af. Dit recept geeft ongeveer 24 koekjes.

Door het snijden vervormen de koekjes soms. Je kunt ze bijwerken als je dat wenst, voordat je ze op de bakplaat legt. Voor het beste bakresultaat leg je de koekjes in verband op de bakplaat. Zo wordt de warmte optimaal verdeeld.

Bak de koekjes in het midden van de oven in ong. 15 minuten gaar.
Je kunt aan de kleur (goudgeel) zien of de koekjes gaar zijn.

Tips:
* het deeg is best plakkerig. Als je teveel bloem moet toevoegen om het makkelijker te kunnen bewerken, verandert het recept. Kies er dan voor om met twee theelepels hoopjes deeg op de bakplaat te maken. Ook in verband.
* ik gebruik chocolade met 71% cacao, dat geeft een diepere smaak.
* vervang de boter door plantenmargarine en neem 80% chocolade voor een lactosevrije variant
* ruwe rietsuiker is redelijk grof. Ik doe een deel van de suiker in een stenen vijzel en maak de suiker fijner. Dat geeft een beter bakresultaat. Dit kan ook in een hakmolentje van de staafmixer. Je kunt ook lichte basterdsuiker gebruiken, maar daar zit karamelkleurstof (met tarwezetmeel) in, waar de extra gevoeligen op reageren.
* als je graag bakt, en je hebt hem nog niet, schaf dan een krabber aan. Halfrond stukje hard kunststof, handig bij het uitkrabben van een mengkom, deeg bij elkaar voegen op het werkblad. Voor mij onmisbaar. En nee, ik heb geen aandelen 🙂

Succes met bakken!

Heb je zelf een superlekker recept dat je wereldkundig wilt maken? Heb je tips of vragen over het bakken van koekjes? Laat het weten en zo kunnen we hier een uitwisseling van recepten en trucs houden.

Klik hier voor nog een lekker recept van chocolate chip cookies.

Schrijf hieronder in het commentaarveld je reactie.

Smakelijke groet,

De gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

  1. Giselle op 3 april 2013 om 18:39

    Hoi Paula,

    Dat ziet er heerlijk uit, ga ik zeer binnenkort met de kids een keer bakken. Hoe lang kan je het deeg in de vriezer goed houden, denk je (altijd makkelijk om binnen handbereik te hebben?!)
    Bedankt, groet Giselle

    • paula onink op 3 april 2013 om 19:11

      Hoi Giselle,
      als er geen bakpoeder in zit, dan kun je het deeg wel een half jaar in de vriezer bewaren. Dit deeg is daar dus geschikt voor. Bakpoeder kan er voor zorgen dat het deeg ´verzeept´, door een chemisch proces ontstaat er een zeepachtige smaak. Leuk dat je het wil gebruiken. Laat je even weten hoe het is gegaan? Smakelijke groet, Paula

  2. De warme bakker | Gebaksjuwelier op 24 juli 2013 om 13:05

    […] denk je van koekjesdeeg? Op een druilerige dag maak je een flinke bonk deeg en die vorm je tot handzame pillen […]

Geef antwoord Antwoord annuleren