20161211_173401

Glutenvrije Tiramisu

‘Tiramisu tradizionale, come lo fa la mamma’

De naam ‘Tira mi sù’ betekent zoveel als ‘beur me op’, ‘maak me blij’.  De zachte, romige volle smaak van de mascarpone, de cafeïne kick van de koffie en de lichte buzz van de alcohol doen hun best om dit voor elkaar te krijgen.

Recept is voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten:

  • 3 dooiers
  • 250 gram mascarpone (bij de grotere supermarkten en sommige webshops is Minus L Mascarpone verkrijgbaar, voor een lactosevrije Tiramisu)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 kopje sterke koffie
  • glutenvrije lange vingers (kopen of zelf maken)
  • koffielikeur, zoals Amaretto of Café Marrakesh (voor de traditionele versie kies je voor marsalawijn)
  • cacao

Werkwijze:

  • Roer de mascarpone glad in een kom.
  • Verwarm de dooiers en de suiker au-bain-marie (een kom boven een pan warm, niet kokend water) en roer deze tot een lichtgele, dikke crème.
  • Spatel de lichtgele crème door de mascarpone.
  • Meng de koffie met de likeur in een bakje. Dompel de lange vingers kort in deze koffie-likeur en maak een bodem van de lange vingers in een schaal. Het dompelen moet kort gebeuren, anders wordt het dessert te nat.
  • Spatel een deel het mascarpone-eimengsel op de lange vingers. Bestrooi dit met cacao.
  • Herhaal deze lagen en eindig met mascarpone, bestrooid met cacao.
  • Zet de tiramisù minimaal 4 uur in de koelkast, de smaken trekken dan goed in de lange vingers. Een dag van te voren klaar maken is nog lekkerder! Invriezen is mogelijk.

Tip: maak je zelf de lange vingers, dan kun je natuurlijk de vorm van het koekje aanpassen aan de bak of schaal waarin je het dessert wilt serveren. Voor individuele porties in kleine ronde schaaltjes is een rond koekje ideaal!

Buon appetito!

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

Geen reacties

  1. kimmy op 3 februari 2017 om 08:55

    Hoi paula
    ik zou graag de glutenvrij tiramisu maken
    maar dan koemelkvrij zou je de mascarpone kunnen vervangen door plandaardige slagroom?

    • Paula op 3 februari 2017 om 20:32

      Hoi Kimmy, bedankt voor je bericht.
      Plantaardige slagroom is een stuk vloeibaarder dan mascarpone. Ik denk dat het te slap wordt. Misschien wat gelatine toevoegen?

  2. kimmy op 3 februari 2017 om 21:33

    ok dankjewel voor de tip ik mag geen melk vanwege een koemelkeiwitintolerantie
    en lactose vrije producten mag ik ook niet consumeren

Geef antwoord Antwoord annuleren