glutenvrij-recept-glutenvrije-pizza

Glutenvrije pizza bij de Gebaksjuwelier

Het schiet al aardig op! Glutenvrije bakkerswinkel de Gebaksjuwelier in Culemborg opent bijna haar deuren. De verbouwing is in de afrondende fase, de inrichting is bijna klaar. De grondstoffen zijn besteld, de vernieuwde website staat in de steigers. En vandaag dan de oven getest.

Aangezien er in de glutenvrije bakkerswinkel gluten niet welkom zijn èn het feit dat de nieuwe oven uitgeprobeerd moest worden, was gistermiddag een perfect moment voor een glutenvrije pizza als de lunch. De klussers, die allebei niet glutenvrij hoeven te eten, vonden dat een eng idee. Ze hadden geen vertrouwen dat die pizza lekker kon zijn.

Terwijl de klussers mij met argusogen gade sloegen, pakte ik het recept erbij. Al het benodigde keukengereedschap bij elkaar gesprokkeld. De ingrediënten afgewogen. De rijskast aangezet op 30° Celsius. Wat een luxe, zeg. Een aparte ruimte waar je het deeg lekker warm en vochtig kan laten rijzen.

Met behulp van de handmixer is het deeg gekneed. Met een vochtige spatel het deeg uit de kom op een bakplaat gestort. De vochtige spatel heb ik ook gebruikt om het deeg platter te maken. De volgende keer zou ik daarna het geheel bedekken met plastic folie, zodat ik het met een deegroller dunner kan uitrollen.

Na het uitrollen heb ik de bakplaat in de rijskast gezet, nauwlettend in de gaten gehouden door de klussers. Zo´n 30 minuten heeft het deeg in de rijskast gestaan. Ondertussen kon ik eindelijk – eindelijk! – de oven voorverwarmen. Daarna begon ik aan de saus en zette ik het beleg van de pizza klaar. In dit geval mengde ik gezeefde tomaten met basicilum, peper en olijfolie voor de saus. Het beleg bestond uit salami, ham, mozzerella, olijven, paprika, tomaten, ui en geraspte kaas.

 

Mocht je zelf je gv brood of pizza´s bakken, dan weet je dat het pizzadeeg maar een klein beetje rijst. Zeker als je het vergelijkt met een tarwedeegpizza. Na het rijzen verspreidde ik de saus met de achterkant van een lepel over de pizza. Dan begint het leukste gedeelte (voor mij dan) van het pizza maken: het beleg verdelen.

Ik dàcht dat ik het beleggen van een gv pizza het leukste vond. Maar na vandaag niet meer. Nee, toen de pizza in de oven stond heb ik 20 minuten lang voor het raampje staan kijken hoe de oven zijn werk deed. Fascinerend! Eerst begon de mozzerella te glimmen en glad te worden. Daarna begon het her en der te bubbelen. De mozzerella smolt in plasjes uiteen. De geraspte kaas verkleurde. Uienringen kregen een bruiner kleurtje. De olijven verschrompelden een beetje. Er begon steeds meer te bubbelen en te borrelen. Het deeg bleef wat kleuring een beetje achter. Uiteindelijk was ik tevreden over het bakresultaat. Tegelijkertijd had ik enorme trek gekregen om die pizza te verorberen. Klaar om aan te vallen.

De ultieme test was natuurlijk de reactie van mijn klussers. Wat zouden deze gluteneters in hart en nieren van de pizza vinden?

Nou, ze vonden hem heerlijk! Ze hebben zelfs een paar stukken meegenomen voor het thuisfront. Dat is altijd een goed teken.

 

Voor mij was dit een mooie manier om het recept uit te proberen. Nu gaan onderzoeken of ik hiermee kant-en-klare pizza bodems kan maken die in te vriezen zijn. Dat is de volgende stap.

Klik hier voor het recept van de glutenvrije pizza.

Maak jij je eigen pizza´s? Met welk meel maak jij je pizza? Ben je geen thuisbakker? Wat is jouw favoriete topping? Deel je tips met de andere lezers

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

 1. Gerda op 19 maart 2014 om 09:11

  Hoi Paula,
  Wat lekker dat het al bijna zo ver is dat jij je eigen zaak hebt, de pizza zag er ook lekker uit.
  Ik maak altijd een plaat pizza, met ananas, champignons, uitjes, reepjes ham, reepjes kaas, paprika, en geraspte kaas. Soms deel ik de pizza in vieren en leg ik op 4 stukken wat anders, omdat ik het lekker vind met vis er op, maar niet iedereen hier.
  Heel veel succes met alles.

  Groetjes Gerda

  • Gerda op 20 maart 2014 om 08:26

   P.S. ik bak het met een pond wittebrood mix voor een hele plaat pizza.

 2. Geri op 19 maart 2014 om 11:20

  ziet er weer lekker uit! Zelf maak ik de pizza met het deeg voor de beroemde BKB’tjes van Livaad.nl dus met tapiocameel/olijfolie/geraspte kaas. Dan maak ik gewoon wat extra deeg als ik toch die kaasbroodjes ga bakken en maak ik in een moeite door gelijk een pizzabodem (waarvan ik weer een deel invries). Echt rijzen doet het deeg niet, het blijft een wat slappe bodem, dus ik ga zeker ook jouw recept uitproberen. Maar de pizza’s smaken tot nu toe prima omdat de topping gewoon lekker is. Voor dochter meestal simpel, met mozarella en ham of salami, voor zoon liefst een hawai (ham en ananas) en voor onszelf met van alles wat jij al aan ingrediënten hebt genoemd. En dan liefst nog wat extra kaassoorten erbij (blauwe kaas, pecorino, gorgonzola; dan wordt het vanzelf een tres/quattro/cinco-fromaggio). Of wat verantwoorde extra groente (paprika, champignons). Of tonijn met kappertjes. Of…
  En al zou de bodem dan van karton zijn, dan is het nog steeds lekker!

 3. Giselle op 19 maart 2014 om 12:36

  Die pizza ziet er goed uit! Ja ik maak ook graag pizza en kies meestal voor een pakje glutenvrij pizza -meel. Als topping is ook vis hier erg favoriet. Verder maak ik de bodem en saus net als jij. Meestal maak ik er dan ook één om in te vriezen (bodem met saus) lekker makkelijk voor een volgend keer!!!

  • Paula op 19 maart 2014 om 21:42

   Hoe doe je dat invriezen? Bak je eerst de pizza? En de saus? Die smeer je er al wel op? Groet, Paula

 4. Mirjam op 21 maart 2014 om 14:20

  Gisteren aten wij pizza van Schear. Ik had h’m gekregen van een vriendin, zelf zou ik h’m niet kopen. En ondanks dat hij best lekker is (zeker als lunch de volgende dag, als de saus wat meer in de pizza is getrokken), dacht ik de hele tijd: “Volgende keer zelf bakken, volgende keer zelf bakken.”
  Het recept van Sandra/jou wil ik echt gaan proberen!

  De tot nu toe lekkerste glutenvrije pizza vind ik ook zelfgebakken van BKB-deeg. Ik maak een paar kleine pizzaatjes met het deeg en vries een deel gelijk in. Als we pizza willen eten, haal ik er een paar uit de vriezer en laat ze beleggen.
  (Eerst de glutenvrije pizza’s, daarna de gluten pizza’s uit de winkel).

  Wat doen we er op? Tomatensaus (plus), salami en geraspte kaas gaan er in ieder geval over. Groentes wat we in huis hebben (mais, champignons, ui/prei, olijven, paprika, tomaatjes). Soms tonijn of anchovis. Soms een ander soort kaas (mozarella, blauwe kaas, brie). En voor mij horen er echt artichokkenharten op!
  – de rest van de familie vind dat vies –

  Ik ben erg benieuwd naar jouw winkel! Wat ga je allemaal verkopen? Wat zijn de prijzen? Moet ik bestellen?

  • Mirjam op 21 maart 2014 om 14:34

   En voor het invriezen, bak in de pizzatjes inderdaad.

  • Paula op 21 maart 2014 om 20:10

   Hoi Mirjam, bedankt voor je reactie! Vandaag heb ik wederom de gv pizza gebakken volgens het recept uit dit blog. Mmm. Binnen nu en 3 weken wordt deze website vernieuwd, er wordt vermeld wat er verkocht wordt en wat de prijzen zijn. Je kunt bestellen, maar ik heb ook een standaard assortiment in de vitrine tijdens de openingstijden. Ook dat komt op de website. Groetjes, Paula

Laat een reactie achter