pompoentaart-2-uitgelicht

Glutenvrije hartige taart met pompoen, paprika en prei

Oranje pompoenen horen voor mij echt bij de herfst. Een favoriet gerecht met pompoen is deze hartige taart. Samen met prei, paprika, kokosmelk en kerrie voor een beetje pit is dit een heerlijke taart voor het najaar.

Bij deze hartige taart wordt de bodem blind gebakken, klik hier voor uitleg. Doordat je eerst de bodem bakt, blijft die lekker knapperig en stevig. Dit recept is geschikt voor een bakvorm van 22-24 cm.

 

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram glutenvrij meel
  • 1/2 theelepel zout
  • 170 gram koude boter (of plantenmargarine)
  • 7 eetlepels water of 2 eieren, losgeklopt

Vulling

  • pompoen van ca 750 gram (oranje ronde pompoen of flessenpompoen)
  • 2 preien
  • 1 paprika
  • 1/2 blik kokosmelk, bv Fairtrade
  • 4 eieren
  • kerrie, zout, peper naar smaak
  • olie of boter om in te bakken

Bereiding

Maak eerst het deeg:

  1. Doe de meel en het zout in een kom. Snijd met twee messen de boter in de kom, door het meel, in kleine dobbelsteentjes. Voeg het vocht toe en meng snel door elkaar. Ga goed over de bodem, zodat al het meel opgenomen is.
  2. Is het deeg erg droog/kruimelig? Voeg dan extra water of melk toe.
  3. Haal het deeg uit de kom. Kneed het heel kort tot een platte rechthoek, wikkel dit in huishoudfolie en leg het in de koelkast. Minimaal een uur rusten.
  4. Na het rusten volg je de stappen van het blindbakken

 

De vulling:

  1. Verwarm de oven op 180°.
  2. Was de preien en snijd ze in ringen.
  3. Schil de pompoen, snijd de pompoen door midden, schep de pitten er met een lepel uit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  4. Was de paprika, snijd deze door midden, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  5. Fruit de prei in een beetje olie aan. Voeg paprika en pompoen toe. Bak dit aan. Kruid met kerrie, peper en zout naar smaak.
  6. Voeg kokosmelk toe en verwam dit met de groenten.
  7. Klop de eieren los met een garde of vork. Voeg de groenten bij het eimengsel en meng door elkaar. Gebruik peper en zout naar smaak.
  8. Optioneel: bestrooi de bodem met een klein beetje verse of gedroogde tijm.
  9. Schep het mengsel in de voorgebakken vorm.
  10. Zet de hartige taart in de oven. Ca. 40 minuten goudbruin en gaar bakken. Even laten afkoelen, voordat je de taart aansnijdt.
  11. Lekker met een salade.

 

Eet smakelijk!

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter