?????????????

Glutenvrije croissant – een missie

Glutenvrije croissants, het blijft een uitdaging.

Juist hét product uit de traditionele keuken waar de gluten zo belangrijk zijn, zonder gluten te willen maken. Kan dat?

Allereerst, wat maakt een croissant een croissant?

Een croissant is een luchtig broodje met laagjes deeg, gemaakt met bloem, gist, water en boter, in de vorm van een halve maan. De  deeglaagjes ontstaan door het veelvuldig uitrollen en vouwen (het ’toeren’) van het deeg. Tijdens het bakken verdampt het water uit de boter. Deze waterdamp duwt de laagjes deeg uit elkaar, er ontstaan zakjes met lucht. De gluten in de bloem verbinden zich met elkaar tijdens het bakken, ze vormen als het ware ketens van gluten. Dit wordt het ‘glutennetwerk’ genoemd. Het glutennetwerk verstevigt de zakjes met lucht (eerder gevormd door de waterdamp). Zo blijven de luchtige laagjes in stand en krijg je een luchtig croissantje.

 

De glutenvrije croissant

Zoals je kunt lezen, is het gluten van groot belang bij het ontstaan van de luchtige laagjes. Zonder gluten zakken de laagjes in elkaar. Dus hoe doe je dat, een glutenvrije croissant maken, die net zo luchtig is als de croissant met gluten?

Bij de Gebaksjuwelier zijn we al een aantal jaren aan het schaven en vijlen aan een goed recept. Wat we nu hebben is een luchtig, zachte croissant, maar nog niet de echte laagjes. Bij J.M. García Panadería sin Gluten, de glutenvrije bakkerij in Alicante, Spanje maken ze de croissants met laagjes en zonder gluten! Toen ik die croissants zag, dacht ik: “WOW”! Die wil ik ook in Nederland hebben. Helaas is het mij (nog) niet gelukt het recept te ontfutselen, maar wie weet ooit. Qua textuur lijkt het op een echte croissant. De smaak vind ik wat tegenvallen, er is margarine gebruikt en tja, wat dat aangaat ben ik een traditionalist. Roomboter in croissants, tenzij je geen roomboter mag.

 

 

Glutenvrije croissant van J.M. Garcia Panadería sin gluten – Alicante, Spanje

Ons recept

Ik wil je met liefde ons recept geven, maar we willen het recept nog verder ontwikkelen, zodat jij thuis ook een lekker croissantje kan maken. Heb geduld a.u.b.

 

Oh la la, un croissant sans gluten….

Terwijl ik dit blog schrijf en wat beeldmateriaal zoek, kom ik dit recept met video tegen van Essence de Orient. Het recept is in het Frans, met een vrolijk dansnummertje eronder. Als je in de reacties naar beneden scrollt, kom je de Engelse vertaling van het recept tegen.

Verder zijn de technieken in het filmpje precies zoals wij ze hanteren, alleen gebruiken we een uitrolmachine voor het uitrollen van het deeg. Binnenkort gaan we daar een filmpje van maken, zodat je kunt zien hoe wij het doen. Hoe je het ook wendt of keert het blijft een zeer bewerkelijke klus om (glutenvrije) croissants te maken.

 

De zoektocht gaat verder

Wij zijn nog lang niet klaar met onze zoektocht naar de perfecte glutenvrije croissant. Let wel, we zijn zeer tevreden over wat we nu in de winkel neerzetten, maar die laagjes hè….

 

Glutenvrije croissant van de Gebaksjuwelier

 

Heb jij al eens glutenvrije croissants gemaakt? Ben jij DE PERFECTE glutenvrije croissant al tegengekomen? Deel je reactie met de lezers.

 

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet, Paula

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties

 1. Gerry Mulder op 20 augustus 2019 om 08:48

  Ik heb er al vele pogingen op zitten. Vaak eindigt het prachtig om te zien en is de smaak prima…. maar de bite niet. Geen laagjes en dus valt het als een blok in je maag.

  Op het moment maar weer even opgegeven want het is zeker met de hand ontzettend veel werk en kost een hoop geduld en tijd.

  Ik heb de lekkerste glutenvrije croissant tot nog toe in Valencia gegeten. Die was heel klein maar prima. Wellicht is dat het geheim?

  Volgende week naar Zuid-Italië en het schijnt dat de glutenvrije croissants daar (in Sorrento) ook prima zijn. Ik ben benieuwd.

  • Paula op 2 september 2019 om 15:40

   Hoi Gerry, fijne vakantie gehad? Hoe waren de glutenvrije croissants in Sorrento, Italië?

Laat een reactie achter