Glutenvrije blogweek – mijn favoriete glutenvrij recept

Op een vrijdagavond in september ontstond er (al twitterend en mailend) een idee tussen twee glutenvrije bloggers: een glutenvrije blogweek. Dat idee is inmiddels werkelijkheid geworden. Zeven dagen lang gaan we bloggen, ieder op ons eigen weblog, elke dag een ander onderwerp. 19 bloggers doen mee met de glutenvrije blogweek.

Maandag – glutenvrij recept – ´Saus voor bij de pasta´

Natuurlijk kan ik hier mijn allerlekkerste en makkelijkste recepten voor koekjes en taarten opschrijven, maar die kun je ook op dit blog vinden. Wat ik eigenlijk nog lekkerder vind dan gebak is een zelfgemaakte saus voor bij de glutenvrije pasta. Voorheen maakte ik deze saus op woensdagavond na het eten, alvast voor de volgende dag. Soms twee keer de hoeveelheid zodat ik een voorraadje in de vriezer had. Voor mij was het bereiden van de saus een zeer rustgevend moment, een half uur heerlijk hakken en rustig roeren.

Ingrediënten ´rode´pastasaus, voor ongeveer 4 personen :

Alle cursief/lichtgrijze ingrediënten zijn voor de ´luxe´ versie. De andere ingrediënten vormen de basis. Ik weet niet overal de hoeveelheid van, aangezien koken bij mij op gevoel gaat. Zeker met het toedienen van de kruiden (2x met het potje schudden met de grootste opening van het potje open). Altijd even proeven of het lekker smaakt!

  • olijfolie
  • ui
  • paprika (rood/geel)
  • prei
  • wortel
  • bleekselderij
  • champignons
  • 200 gram rundergehakt
  • 100 gram gerookte spekjes
  • gezeefde tomaten (ong. 500 ml)
  • gedroogde basilicum
  • gedroogde oregano
  • peper
  • nootmuskaat
  • rode wijn of port
  • pecorino

 

Werkwijze:

  1. Was de groenten voordat je begint.
  2. Verwijder de schil van de ui en snijd deze fijn.
  3. Snijd de prei in ringen.
  4. Verhit olijfolie in een koekenpan.
  5. Fruit de ui en prei.
  6. Voeg het gehakt toe, te samen met wat basilicum, oregano, witte peper en nootmuskaat.
  7. Snijd de wortel en bleekselderij in stukjes en bak dit met het gehakt mee.
  8. Bak in een andere pan de spekjes bruin.
  9. Snijd de paprika in blokjes en voeg deze toe aan het gehakt mengsel. Doe ook de spekjes erbij en de gesneden champignons.
  10. Als alles weer borrelt en sist, blus het geheel dan af met rode wijn of port. Laat het even koken (5 minuten).
  11. Giet er gezeefde tomaten bij en laat het geheel zachtjes doorkoken. Af en toe doorroeren.
  12. Ik zet mijn pan op een verdeler, zo wordt de pan heel rustig verhit.
  13. Na een minuut of 15 is de saus klaar.
  14. De saus kun je invriezen, nog beter is het gelijk opeten met gekookte pasta. Je kunt de saus ook voor de lasagne gebruiken.
  15. Gebruik geraspte pecorino (harde schapenkaas) om het gerecht af te maken.

Suggesties:

  • gebruik eens tonijn i.p.v. gehakt.
  • Laat vlees/vis helemaal weg, snijd de groenten zoveel mogelijk in plakjes, voeg ook courgette toe en gebruik de saus voor een lasagneschotel.

 

Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van dit recept voor pasta saus? Ik lees je reactie graag!

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Onderaan deze blog vind je de links naar de andere webblogs.

Inschrijven nieuwsbrief

6 reacties

  1. Mirjam op 4 november 2013 om 11:53

    Ik krijg honger!
    Lijkt op de saus van mijn man: http://ikbenglutenvrij.nl/?p=7383

    • paula onink op 4 november 2013 om 11:58

      Je man gebruikt geen drank 😉 Dit recept is de laatste jaren vast onderdeel van mijn verjaardagsmenu. En dan ´all in´, natuurlijk. Met de wijn of port, de pecorino, verse basilicum en een heerlijke salade van veldsla, rucola, mozzarella, pijnboompitten, tomaten, komkommer en balsamicoazijn. Oei, nu krijg ik ook trek!

  2. Inge - Mam Qwats op 4 november 2013 om 12:30

    Klinkt goed! Met die spekjes erbij extra lekker.

  3. Gerda op 4 november 2013 om 21:59

    Heb het eten al lang op en dan lees ik dit, heerlijk ook lekker over tagiatelle,mmmm
    Dus je kan ook goed koken naast het bakken, Top!!

    • paula onink op 4 november 2013 om 22:03

      Ik kan redelijk koken vergeleken met mijn bakvaardigheden 😉

  4. […] Gebaksjuwelier – saus voor bij de pasta […]

Geef antwoord Antwoord annuleren