glutenvrijeblogweekmijnfavorieteglutenvrijrecept

Glutenvrije blogweek – Heeft coeliakie mijn leven verrijkt?

Op een vrijdagavond in september ontstond er (al twitterend en mailend) een idee tussen twee glutenvrije bloggers: een glutenvrije blogweek. Dat idee is inmiddels werkelijkheid geworden. Zeven dagen lang gaan we bloggen, ieder op ons eigen weblog, elke dag een ander onderwerp. 19 bloggers doen mee met de glutenvrije blogweek.

Zaterdag

Ik moest me even achter de oren krabben toen ik dit onderwerp voor de zaterdageditie van de Glutenvrije Blogweek zag. Hoe kan een ziekte, een aandoening je leven verrijken… is het niet altijd kommer en kwel met de symptomen, het lezen van de etiketten, altijd rekening houden met kans op glutenbesmetting? Lijkt mij geen verrijking. Of toch?

Nu ik ruim een jaar mijzelf in de wereld begeef van het glutenvrij bakken, en daarbij kennis heb gemaakt met de aandoening coeliakie, moet ik toegeven dat coeliakie inderdaad een verrijking voor mij is.

Door bij mijzelf na te gaan hoe het zou zijn om dagelijks last te hebben van de symptomen ben ik mij meer bewust van wat een gluten kan doen bij iemand met coeliakie. Daarom lees ik altijd de etikettering, of het nu voor het bakken van glutenvrij banket is of gewoon voor mijn eigen huishouden. Ik wil weten wat er in mijn eten zit. Aangezien het bakken van glutenvrije producten (nog) in mijn eigen keuken plaatsvindt, is mijn keuken nog nooit zo schoon geweest. De ontwikkeling van ´glutensmetvrees´ ligt op de loer.

Dus meer inleving in de medemens met coeliakie, een grotere bewustwording van wat ik eet en een schonere keuken is de verrijking die coeliakie mij indirect heeft opgeleverd.

Maar dat is niet het belangrijkste…

Wat bij mij met kop en schouders boven alles uitsteekt, is het contact met de mensen met coeliakie die ik het afgelopen jaar heb opgedaan. Via dit blog, via het coeliakieforum op Facebook, via de NCV of via-via of gewoon op straat. Luisteren naar de mensen achter die ´onzichtbare aandoening´, met ze praten over hun obstakels, hun overwinningen, of gewoon, over andere zaken dan coeliakie. Elk mens een eigen verhaal met de bindende factor coeliakie. Het bakken van glutenvrije wafels op de NCV Jaarmarkt april 2013 in Vianen was voor mij een zeer bijzondere dag. Daar kwamen alleen maar mensen die glutenvrij mochten eten. Een paar virtuele contacten heb ik daar in persoon ontmoet. Zeer waardevol. En de gezichtjes van de kinderen die zomaar ALLES konden en mochten proeven. Tja, dan smelt ik…

Daarna zijn er nog de glutenvrije proeverijen en high tea´s van de Gebaksjuwelier geweest waar ik weer kon genieten van mensen die van mijn glutenvrij gebak genoten.
En als je dan over straat fietst en een meisje van 4 jaar met coeliakie roept je na `Ha koekenbakker!´ … geweldig!

Dat is voor mij de verrijking in mijn leven die coeliakie heeft gebracht.

Heb je een vraag of een opmerking over dit stuk? Deel het met de andere lezers.

Schrijf je bericht in het commentaarveld hieronder.

 

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

 

 

Nog meer lezen over coeliakie, “een verrijking van je leven?”, kan in onderstaande blogs.

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

 1. sandra op 9 november 2013 om 09:18

  Leuke blog Paula! Ook voor ons is het een verrijking! ondanks dat het een chronische ziekte is. We zijn veel bewuster van onze voeding en we hebben een heleboel leuke, lieve en gezellige mensen mogen ontmoeten die allemaal wat met Coeliakie te maken hebben.

 2. Inge op 9 november 2013 om 10:31

  He Paula, ik vind het zelf een verrijking dat ik jou, een niet coeliaak-bakker, mocht leren kennen en dankbaar voor de tips en tricks 🙂 Het is ontzettend fijn te weten dat je er bent.

 3. Gerda op 9 november 2013 om 10:47

  Hoi Paula, wat leuk om te lezen en wat fijn dat jij je zo verdiept in Coeliakie, ben blij dat ik al veel lekkere dingen heb mogen proeven en de hulp bij taart bakken. Ga zo door, alle respect voor jou!!
  Groetjes Gerda.

  • paula onink op 9 november 2013 om 10:50

   Dank je wel Gerda. Ik wil nog zoveel meer tips en trucs geven, alles op z´n tijd.

 4. elize91 op 9 november 2013 om 13:22

  Leuke blog Paula!
  Ik vind het geweldig hoe je bezig bent met coeliakie en wat voor heerlijke dingen je maakt die wij ook kunnen eten!
  Tijdens je high tea was het echt genieten!

 5. Dalila op 19 november 2013 om 21:53

  Hoi Paula, echt fijn dat je als banketbakker interesse hebt in het glutenvrij dieet! Ken je toevallig ook ‘Helmut Newcake’ in Parijs? Wow! Bestond er maar zoiets in NL? Ga zo door, misschien open jij in de toekomst nog zoiets.

  • paula onink op 19 november 2013 om 23:32

   Ik ken ´Helmut Newcake´ alleen van de site, maar ziet er wel fantastisch lekker uit. Zoiets zou geweldig zijn. Ken je de Welsh Bakestone in Scheveningen? Erg leuke glutenvrije banketbakkerij in Scheveningen.

Laat een reactie achter