glutenvrij-recept-biscuit-taart-versie-2

Glutenvrije biscuit taart met gesplitste eieren

Er staan op deze site 2 recepten voor biscuit. Dit recept heeft mijn voorkeur. Het verschil tussen de twee recepten zit in het verwerken van de eieren. In dit recept splits je eerst de eieren en klop je het eiwit apart op.

Het recept is voldoende voor een taart met diameter 22 cm

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 120 gram fijne kristalsuiker (kan ook met kokosbloesemsuiker, heb ik vernomen)
  • 95 gram rijstebloem
  • 15 gram maizena
  • eventueel klein beetje citroenrasp

Werkwijze:

  • Verwarm de oven op 160°
  • Bekleed een bakvorm, vet deze in.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten op, mixer op volle snelheid. Als de eiwitten volume hebben gekregen voeg je een derde van de suiker toe, wacht tot de suiker is opgenomen (het eiwitschuim wordt fijner van structuur en gaat glimmen) voeg daarna weer een derde deel toe en dan nog een deel.
  • Mix in de laagste stand de eidooiers met de citroenrasp door het eiwit. Doe dit heel kort, tot het net gemengd is.
  • Zeef de rijstebloem en maizena. Spatel dit door het eimengsel. Goed over de bodem van de kom, de bloem zakt snel naar beneden.
  • Schep/giet het beslag in de voorbereide bakvorm.
  • Bak het biscuit op 160°, gedurende 30 minuten. Je kunt voelen of de taart gaar is door er met je hand lichtjes op te drukken. Als de taart terugveert is deze gaar. De randen van de taart laten los van het bakblik, dat is ook een manier om te zien of de taart gaar is.
  • Stort de taart op een rooster en laat deze helemaal afkoelen.

Als de taart afgekoeld is, kun je de taart doorsnijden en vulling met bijvoorbeeld een lekkere chocolade mousse, vers fruit, slagroom, banketbakkersroom of alles tegelijk!

 

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

52 reacties

  1. jelly bijlsma op 11 juni 2014 om 08:46

    Als ik dit recept lees, dan krijg ik sterk het vermoeden dat zelfs ik het kan! Ik denk dat ik het vanmiddag met Silke ga uitproberen en dan hebben we vanavond een lekker(e) TOETje.
    Dank je wel!

  2. Zineb op 18 september 2014 om 20:01

    Hoi Paula,

    Bedankt voor je reactie! Zodra ik dit recept heb uitgeprobeerd laat ik het hier weten! Ben zooooo benieuwd! Super dat je gewoon zo met ons het recept deelt!

    Groetjes!

    • Paula op 18 september 2014 om 22:53

      Graag gedaan, Zineb. Ik ben ook benieuwd wat je er van bakt 🙂 Succes! Groetjes, Paula

    • Ria op 28 februari 2020 om 10:01

      Hoeveel doorsnee is de taartvorm?

    • Annelies Bastiaansen op 7 juni 2022 om 08:03

      Wat is het verschil met rijstebloem en rijstemeel

      • Paula op 7 juni 2022 om 09:40

        Hoi Annelies, rijstebloem is fijner uitgezeefd. Nu heeft dat bij rijst minder effect bij het bakken dan als bijvoorbeeld tarwe (tarwemeel is veel grover dan tarwebloem). Dus je kunt rijstemeel of rijstebloem gebruiken.

  3. Vier functies van ei in gebak - Gebaksjuwelier op 23 november 2014 om 16:39

    […] Glutenvrije biscuit taart – versie 2 […]

  4. Anne op 28 mei 2015 om 12:32

    hoi, is er nog een verschil tussen rijstebloem en rijstemeel?
    rijstemeel heb je vaak bij de toko, en rijstebloem is die van Lepoole bv..

    • Paula op 29 mei 2015 om 03:04

      Beste Anne, rijstebloem bestaat uit vermalen rijstekorrels, zonder kiemen en zaden. Rijstemeel zijn de vermalen korrels waar kiem en zaden wel meegemalen zijn (het is wat grover en bevat meer voedingswaarde dan bloem). Ik gebruik die van Doves Farms, dat is een rijstemeel. In mijn recepten haal ik het nog wel eens door elkaar, sorry.

  5. Yael op 31 mei 2015 om 14:17

    Hoi Paula,
    Je gebruikt dus niet de rijstebloem die je kan gebruiken om pap te maken voor kleintjes? Zoals die van Nestlé dacht ik.

    • Paula op 31 mei 2015 om 20:13

      Hoi, ik gebruik de rijstemeel van Doves Farms. Toen ik nog thuis bakte, kocht ik rijstebloem bij de toko. Ik heb geen ervaring met bloem voor babypap. Gebruik jij dat wel?

  6. Ilona op 30 juni 2015 om 09:50

    Ik moet een vierkant 25×25 bakken, welke hoeveelheden heb ik dan ongeveer nodig. Omdat ik meer eieren hodig heb, kan ik dit in 1 of beter 2x mixen.

    • Paula op 30 juni 2015 om 10:11

      Hoi Ilona, ik denk dat je met 300 gram eiwit en 200 gram dooier een heel eind komt. Dat zijn zo’n 10 eieren.

      Met 225 gram suiker, 190 gram rijstebloem, 25 gram maïzena. In de gemiddelde staande mixer past dit makkelijk. Ook met de handmixer is dit in één keer te mixen, mits je beslagkom groot genoeg is

      Laat je even weten hoe het resultaat is geworden? Succes!

      • Ilona op 30 juni 2015 om 10:15

        Hoi paula bedankt voor je reactie ik ga het gelijk proberen.

    • Ilona op 30 juni 2015 om 11:56

      [img]http://www.mijnalbum.nl/Foto-CRAEFYKW-D.jpg[/img]
      Weet niet of de link gaat werken. Super recept ga ik zeker vaker gebruiken. Niet helemaal netjes uit de vorm gekomen dit keer maar dat lossen we wel op

      • Paula op 30 juni 2015 om 16:17

        Jammer dat de taart niet mooi losgekomen is. De bakvorm liever met een papiertje schoonmaken, dan afwassen met water en sop. Dan laat de taart beter los. Maar verder ziet ‘ie er prima uit!

  7. ilonaatje op 21 augustus 2015 om 22:04

    Ook ik gebruik dit recept standaard voor biscuits 🙂 Ik heb het ook geprobeerd met kokosbloesemsuiker en palmsuiker wat perfect lukte en deze suikers geven ook nog een lekkere smaak 😉

    • Paula op 21 augustus 2015 om 22:06

      Gebruik je dan minder suiker? Ik heb hem ook een paar keer met kokosbloesemsuiker gemaakt en ik vond het niet luchtig genoeg en veel te zoet. Wat het resultaat bij jou?

  8. Arlette Vandeperre op 14 december 2015 om 11:48

    Hoi
    Heb net een platte biscuitkoek gebakken en ik had geen maïzena meer… Die heb ik probleemloos vervangen door aardappelzetmeel!

  9. Cecil op 14 december 2015 om 17:50

    Hoi Paula, ik moeten een glutenvrije taart maken zonder melk en eieren. Heb jij tips hoe ik dit het beste kan doen?
    Hoor graag van je,

    Groet,

    • Janka op 6 januari 2016 om 12:14

      Hoi Cecil, ik heb een bakboek van Amber Alberda, die niet werkt met geraffineerde suikers, maar ook koemelk en tarwe laat staan. Ei gebruikt ze op zich wel, maar in haar bakboek is wel een en ander te vinden waar ook geen ei in zit. Je komt dan wel een beetje in de hoek van “alternatief bakken” terecht. Ik vind de resultaten zelf wisselend.

  10. […] biscuit taart kan je ook makkelijk zelf maken. Gebaksjuwelier heeft een goed recept op haar website staan. Maar ik had me er nog nooit aan […]

  11. Marlieke op 26 maart 2016 om 13:56

    Super, dit recept! Ik heb het al zo vaak gebruikt. Meestal voor mokkataart, maar vandaag wordt het een citroenbavaroistaart. Bedankt dat je als bakkerij ook zulke recepten”weggeeft”!

  12. Lianne op 17 augustus 2016 om 12:15

    Je hebt me zó blij gemaakt door dit recept te delen! Ik heb een heerlijke aardbeientaart kunnen maken die ik ook mijn visite durfde te serveren. Leuk om gewoon hetzelfde te kunnen eten als de rest.. Bedankt!

    • Paula op 22 augustus 2016 om 06:28

      Dank je wel voor je bericht, Lianne. Leuk dat het zo’n lekker succes was! Die wordt nog wel vaker gebakken? Fijne dag, Paula

  13. Suuz op 17 februari 2017 om 11:59

    Hoi Paula,

    Dit ziet eruit als een super recept! Kan ik ook schar C gebruiken? En hoe denk je dat de verhoudingen dan liggen?
    En kan je deze taart een dag van te voren maken, hoe kan je hem het beste bewaren?

    Groetjes,
    Suuz

    • Paula op 19 februari 2017 om 10:50

      Hoi Suuz,
      Schär C kun je hiervoor gebruiken: tel het gewicht van rijstebloem en maizena bij elkaar op en neem dat gewichtin totaal aan Schär C.
      De dag van te voren maken is een heel goed idee. Als het biscuit afgekoeld is, goed verpakken in folie of een plactic zak (losjes inpakken, anders vervorm je de taart). Dan een nacht in de vriezer, volgende dag uit de vriezer en laten ontdooien. Je kunt de taart nu veel makkelijker snijden, kruimelt minder dan een vers gebakken biscuit.
      Succes!

  14. Sophie Sanders op 28 april 2017 om 11:25

    Hoi Paula ,

    Ik heb een hete luchtoven. Op hoeveel moet de oven dan?

    Gr. Sophie

    • Paula op 28 april 2017 om 13:22

      Hoi Sophie,

      Ik bak ook in een hete luchtoven, op 160 graden, 30 minuten. Maar ja, elke oven is anders. Goed in de gaten houden. Tegen het einde van de baktijd met je hand even voelen of het biscuit terugveert.

      Succes!

  15. Ellen op 3 mei 2017 om 17:33

    Ik had vanmiddag echt een prachtig biscuit! Top recept! En lekker goedkoop ook. Weg met die dure glutenvrije zakjes… Bedankt!

    • Paula op 3 mei 2017 om 21:09

      Mooier compliment kan je niet geven! Dank je wel! En graag gedaan.

  16. Rebecca op 15 augustus 2017 om 14:18

    Dit is de derde keer dat ik het recept gebruik.. een heerlijk alternatief!
    Alleen mijn biscuit zakt razendsnel in tot aan de helft van de vorm bijna… Wat kan ik daar aan doen?

    • Paula op 22 augustus 2017 om 10:21

      Hoi Rebecca,
      En als je het op 170 graden bakt? Zou dat misschien helpen?

  17. Sandra coopmans op 14 september 2017 om 12:45

    Hoi Paula, ziet er heerlijk uit, ga ik uitproberen. Nu kan mijn oven alleen op 150 of 175 graden. Wat raar jij aan?

    Groetjes Sandra coopmans

  18. Paula op 18 september 2017 om 15:03

    Hoi Sandra,
    in dit recept http://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2014/12/biscuit-bakken-html/ bakt men de biscuit eerst op 150 graden (5 minuten) en dan gaat de temperatuur omhoog naar 175 graden. Misschien werkt dit voor jouw oven en taart?
    Groetjes Paula

  19. Magda op 6 maart 2018 om 20:42

    Is er ook een glutenvrije én lactosevrije botercreme of alternatief mogelijk?

    • Paula op 10 maart 2018 om 19:08

      Hoi Magda, je kunt er voor kiezen om de roomboter te vervangen door plantenmargarine. Dan is de botercrème lactosevrij.

      • Ria op 28 februari 2020 om 10:04

        Je jan ook ghee gebruiken.

  20. Magda op 2 april 2018 om 22:11

    Welke hoeveelheden zou ik nodig hebben voor een taartvorm met 26 cm doorsnede? Alvast bedankt!

  21. Florence Slot op 14 mei 2018 om 07:46

    Beste Paula,

    Ik heb nu verschillende recepten voor gv beschuittaart gemaakt, maar die van jouw wint de pluim. Ik heb het alsbodem gebruikt voor een blauwe bessen bavaroistaart. Mjammmmmmm.
    Dank je wel. Top!

    • Paula op 14 mei 2018 om 16:33

      Dank voor je reactie! Graag gedaan. Op naar nog meer lekkere taarten

  22. Florence Slot op 17 juni 2018 om 09:38

    Beste Paula,
    Ik heb vanmorgen wederom een gv beschuittaart gebakken. Helaas toen ik het uit de oven haalde, zakte het ineen. Wat heb ik verkeerd gedaan?
    Alvast bedankt voor je reactie.
    Groetjes

    • Es op 2 maart 2019 om 18:43

      Bij mij helaas mislukt. Ik heb de suiker vervangen door de kokosbloesemsuiker. Ietsje minder omdat deze inderdaad zoeter is.
      Hij moest er al 10 minuten langer in omdat hij niet gaar was.
      Daarna af laten koelen op het rooster en daar zakte hij helemaal in. De binnenkant is terug zacht geworden en klef ipv luchtig. Zou dat aan die suiker liggen?
      Of moet er ook een zelfrijzend iets in zoals bak in soda of bakmeel?

  23. Paula op 18 juni 2018 om 20:45

    Beste Florence,
    Dat is jammer!
    Je taart was nog niet gaar, waardoor hij niet stevig was. Heb je gevoeld of de taart terugveerde, toen de baktijd verstreken was? Kun je mij uitgebreider beschrijven wat je hebt gedaan? . Ik kan niet zeggen waaraan het precies ligt: oven temperatuur, manier van opkloppen, baktijd… het kan van alles zijn.
    Groetjes

  24. Gerty Baas op 6 juli 2019 om 19:47

    Hallo Paula,
    Is het ook mogelijk om een luchtige glutenvrije, melkvrije, sojavrije en eivrije biscuittaart te maken? Ik heb al eggreplacer van Orgran geprobeerd en aquafaba, maar de taart wordt niet luchtig en rijst niet.
    Ik wil een fondant taart maken met 2 lagen.
    Heb jij misschien een recept? Mijn grootste probleem is het vervangen van de eieren.
    Ik hoop van je te horen.
    Met glutenvrije groet,
    Gerty Baas
    De Glutenvrije Bakclub

    • Paula op 11 juli 2019 om 13:20

      Beste Gerty,

      Ik heb daar ook niet echt een recept voor. Wel voor een chocoladetaart, gevonden op een andere site. https://vegetus.nl/makkelijke-chocoladetaart/ Meel vervangen door glutenvrij meel. Ik heb deze een keer zonder cacao gemaakt, maar dat was toch niet zo luchtig als met cacao.Ik kan je aanraden om op sites met vegan recepten te kijken. Daar hebben ze misschien goede tips. Succes! Paula

  25. Saskia Verwoerd op 21 februari 2021 om 15:49

    Hoi Paula,

    Zou je ook een glutenvrije cakemeel kunnen gebruiken ipv rijstmeel? Of een schar C?

    Ik heb jou recept al geprobeerd, maar merk bij het doorsnijden van de taart, dat de delen bijna scheuren als ik ze op til. Te luchtig?

    Groetjes Saskia Verwoerd

    • Paula op 22 februari 2021 om 08:55

      Hoi Saskia, als er geen bakpoeder in de cakemeel of in Schar C zit zou je dat kunnen proberen. Ik heb het zelf nooit gebruikt, dus ik weet niet precies wat de eigenschappen zijn. Heb je de gebakken biscuit een tijdje in de vriezer gedaan, voor het snijden? Dat maakt het snijden een stuk makkelijker.
      Groetjes, Paula

  26. Shardi Duijf op 5 januari 2022 om 22:31

    Hoi Paula
    Ik bak al zowat mijn hele leven en maak veel taartjes. Nu ben ik al een paar jaar glutenvrij aan het bakken, maar elke keer mislukken mijn biscuits, helaas ook met jullie recept met gesplitste eieren. Ik bak iets meer een half uur op 160 graden, laat de oven de hele tijd dicht en prik er niet in met een prikker…na de bak tijd zie je dat het biscuit gaat is, hij is goed losgekomen van het bakblik,en veert echt terug als ik erop die , maar zodra hij gestort is ( ook als ik m nog gewoon even in het bakblik laat staan, of in de oven laat staan om m wat rustiger af te laten koelen) zakt ie in als een malle.
    Ik verlies zo zelfs de lol in het bakken…. Heb je een oplossing voor mij, of heb je nog andere mogelijkheden?

    • Paula op 8 januari 2022 om 11:10

      Hoi Shardi, hè wat vervelend dat je biscuit instort na het bakken.
      Waar je naar kan kijken:
      – klopt de temperatuur van de oven? Met een losse bakthermometer controleren of de aangegeven temperatuur de daadwerkelijke temperatuur is.
      – de hoogte van je biscuit. Als je hoge biscuits bakt kun je beter iets langer bakken. Ik weet niet of dat aan de orde is? Als ik een hoge taart moet maken, bak ik liever meerdere lagere biscuits (voordeel van een grote oven met veel ruimte). Dan kan ik het bakproces beter controleren.
      Ik hoor graag of je hier iets aan hebt.

Geef antwoord Antwoord annuleren