Glutenvrije biscuit taart met gesplitste eieren

Er staan op deze site 2 recepten voor biscuit. Dit recept heeft mijn voorkeur. Het verschil tussen de twee recepten zit in het verwerken van de eieren. In dit recept splits je eerst de eieren en klop je het eiwit apart op.

Het recept is voldoende voor een taart met diameter 22 cm

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 120 gram fijne kristalsuiker (kan ook met kokosbloesemsuiker, heb ik vernomen)
  • 95 gram rijstebloem
  • 15 gram maizena
  • eventueel klein beetje citroenrasp

Werkwijze:

  • Verwarm de oven op 160°
  • Bekleed een bakvorm, vet deze in.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten op, mixer op volle snelheid. Als de eiwitten volume hebben gekregen voeg je een derde van de suiker toe, wacht tot de suiker is opgenomen (het eiwitschuim wordt fijner van structuur en gaat glimmen) voeg daarna weer een derde deel toe en dan nog een deel.
  • Mix in de laagste stand de eidooiers met de citroenrasp door het eiwit. Doe dit heel kort, tot het net gemengd is.
  • Zeef de rijstebloem en maizena. Spatel dit door het eimengsel. Goed over de bodem van de kom, de bloem zakt snel naar beneden.
  • Schep/giet het beslag in de voorbereide bakvorm.
  • Bak het biscuit op 160°, gedurende 30 minuten. Je kunt voelen of de taart gaar is door er met je hand lichtjes op te drukken. Als de taart terugveert is deze gaar. De randen van de taart laten los van het bakblik, dat is ook een manier om te zien of de taart gaar is.
  • Stort de taart op een rooster en laat deze helemaal afkoelen.

Als de taart afgekoeld is, kun je de taart doorsnijden en vulling met bijvoorbeeld een lekkere chocolade mousse, vers fruit, slagroom, banketbakkersroom of alles tegelijk!

 

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Reacties “Glutenvrije biscuit taart met gesplitste eieren

  1. Als ik dit recept lees, dan krijg ik sterk het vermoeden dat zelfs ik het kan! Ik denk dat ik het vanmiddag met Silke ga uitproberen en dan hebben we vanavond een lekker(e) TOETje.
    Dank je wel!

  2. Hoi Paula,

    Bedankt voor je reactie! Zodra ik dit recept heb uitgeprobeerd laat ik het hier weten! Ben zooooo benieuwd! Super dat je gewoon zo met ons het recept deelt!

    Groetjes!

  3. hoi, is er nog een verschil tussen rijstebloem en rijstemeel?
    rijstemeel heb je vaak bij de toko, en rijstebloem is die van Lepoole bv..

    • Beste Anne, rijstebloem bestaat uit vermalen rijstekorrels, zonder kiemen en zaden. Rijstemeel zijn de vermalen korrels waar kiem en zaden wel meegemalen zijn (het is wat grover en bevat meer voedingswaarde dan bloem). Ik gebruik die van Doves Farms, dat is een rijstemeel. In mijn recepten haal ik het nog wel eens door elkaar, sorry.

  4. Hoi Paula,
    Je gebruikt dus niet de rijstebloem die je kan gebruiken om pap te maken voor kleintjes? Zoals die van Nestlé dacht ik.

    • Hoi, ik gebruik de rijstemeel van Doves Farms. Toen ik nog thuis bakte, kocht ik rijstebloem bij de toko. Ik heb geen ervaring met bloem voor babypap. Gebruik jij dat wel?

  5. Ik moet een vierkant 25×25 bakken, welke hoeveelheden heb ik dan ongeveer nodig. Omdat ik meer eieren hodig heb, kan ik dit in 1 of beter 2x mixen.

    • Hoi Ilona, ik denk dat je met 300 gram eiwit en 200 gram dooier een heel eind komt. Dat zijn zo’n 10 eieren.

      Met 225 gram suiker, 190 gram rijstebloem, 25 gram maïzena. In de gemiddelde staande mixer past dit makkelijk. Ook met de handmixer is dit in één keer te mixen, mits je beslagkom groot genoeg is

      Laat je even weten hoe het resultaat is geworden? Succes!

    • [img]http://www.mijnalbum.nl/Foto-CRAEFYKW-D.jpg[/img]
      Weet niet of de link gaat werken. Super recept ga ik zeker vaker gebruiken. Niet helemaal netjes uit de vorm gekomen dit keer maar dat lossen we wel op

      • Jammer dat de taart niet mooi losgekomen is. De bakvorm liever met een papiertje schoonmaken, dan afwassen met water en sop. Dan laat de taart beter los. Maar verder ziet ‘ie er prima uit!

    • Hoi Cecil, ik heb een bakboek van Amber Alberda, die niet werkt met geraffineerde suikers, maar ook koemelk en tarwe laat staan. Ei gebruikt ze op zich wel, maar in haar bakboek is wel een en ander te vinden waar ook geen ei in zit. Je komt dan wel een beetje in de hoek van “alternatief bakken” terecht. Ik vind de resultaten zelf wisselend.

  6. Super, dit recept! Ik heb het al zo vaak gebruikt. Meestal voor mokkataart, maar vandaag wordt het een citroenbavaroistaart. Bedankt dat je als bakkerij ook zulke recepten”weggeeft”!

  7. Je hebt me zó blij gemaakt door dit recept te delen! Ik heb een heerlijke aardbeientaart kunnen maken die ik ook mijn visite durfde te serveren. Leuk om gewoon hetzelfde te kunnen eten als de rest.. Bedankt!

  8. Hoi Paula,

    Dit ziet eruit als een super recept! Kan ik ook schar C gebruiken? En hoe denk je dat de verhoudingen dan liggen?
    En kan je deze taart een dag van te voren maken, hoe kan je hem het beste bewaren?

    Groetjes,
    Suuz

    • Hoi Suuz,
      Schär C kun je hiervoor gebruiken: tel het gewicht van rijstebloem en maizena bij elkaar op en neem dat gewichtin totaal aan Schär C.
      De dag van te voren maken is een heel goed idee. Als het biscuit afgekoeld is, goed verpakken in folie of een plactic zak (losjes inpakken, anders vervorm je de taart). Dan een nacht in de vriezer, volgende dag uit de vriezer en laten ontdooien. Je kunt de taart nu veel makkelijker snijden, kruimelt minder dan een vers gebakken biscuit.
      Succes!

    • Hoi Sophie,

      Ik bak ook in een hete luchtoven, op 160 graden, 30 minuten. Maar ja, elke oven is anders. Goed in de gaten houden. Tegen het einde van de baktijd met je hand even voelen of het biscuit terugveert.

      Succes!

  9. Ik had vanmiddag echt een prachtig biscuit! Top recept! En lekker goedkoop ook. Weg met die dure glutenvrije zakjes… Bedankt!

  10. Dit is de derde keer dat ik het recept gebruik.. een heerlijk alternatief!
    Alleen mijn biscuit zakt razendsnel in tot aan de helft van de vorm bijna… Wat kan ik daar aan doen?

  11. Beste Paula,

    Ik heb nu verschillende recepten voor gv beschuittaart gemaakt, maar die van jouw wint de pluim. Ik heb het alsbodem gebruikt voor een blauwe bessen bavaroistaart. Mjammmmmmm.
    Dank je wel. Top!

  12. Beste Paula,
    Ik heb vanmorgen wederom een gv beschuittaart gebakken. Helaas toen ik het uit de oven haalde, zakte het ineen. Wat heb ik verkeerd gedaan?
    Alvast bedankt voor je reactie.
    Groetjes

    • Bij mij helaas mislukt. Ik heb de suiker vervangen door de kokosbloesemsuiker. Ietsje minder omdat deze inderdaad zoeter is.
      Hij moest er al 10 minuten langer in omdat hij niet gaar was.
      Daarna af laten koelen op het rooster en daar zakte hij helemaal in. De binnenkant is terug zacht geworden en klef ipv luchtig. Zou dat aan die suiker liggen?
      Of moet er ook een zelfrijzend iets in zoals bak in soda of bakmeel?

  13. Beste Florence,
    Dat is jammer!
    Je taart was nog niet gaar, waardoor hij niet stevig was. Heb je gevoeld of de taart terugveerde, toen de baktijd verstreken was? Kun je mij uitgebreider beschrijven wat je hebt gedaan? . Ik kan niet zeggen waaraan het precies ligt: oven temperatuur, manier van opkloppen, baktijd… het kan van alles zijn.
    Groetjes

  14. Hallo Paula,
    Is het ook mogelijk om een luchtige glutenvrije, melkvrije, sojavrije en eivrije biscuittaart te maken? Ik heb al eggreplacer van Orgran geprobeerd en aquafaba, maar de taart wordt niet luchtig en rijst niet.
    Ik wil een fondant taart maken met 2 lagen.
    Heb jij misschien een recept? Mijn grootste probleem is het vervangen van de eieren.
    Ik hoop van je te horen.
    Met glutenvrije groet,
    Gerty Baas
    De Glutenvrije Bakclub

    • Beste Gerty,

      Ik heb daar ook niet echt een recept voor. Wel voor een chocoladetaart, gevonden op een andere site. https://vegetus.nl/makkelijke-chocoladetaart/ Meel vervangen door glutenvrij meel. Ik heb deze een keer zonder cacao gemaakt, maar dat was toch niet zo luchtig als met cacao.Ik kan je aanraden om op sites met vegan recepten te kijken. Daar hebben ze misschien goede tips. Succes! Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *