glutenvrije-bakker-worden

Glutenvrije bakker worden

Stel, je weet vanuit het puntje van je tenen tot je kruin, in je hele wezen, dat je bakker wilt worden. Nou, dan ga je toch gewoon naar de dichtstbijzijnde bakkersopleiding? Zo simpel is dat, toch?

Als je coeliakie hebt, is het niet zo simpel.

 

 

 

Lees hier het verslag van Jetske:

 

Hoi allemaal, mijn naam is Jetske en zaterdag 26 september heb ik een meeloop dag bij Paula van de Gebaksjuwelier gevolgd! Deze dag vond ik heel speciaal en deel ik graag met jou.

Voor mijn verjaardag kreeg ik dit cadeau, een dagje meelopen bij een glutenvrije bakker. Al gauw was het duidelijk dat ik dit bij de Gebaksjuwelier wilde gaan doen. Ik kreeg dit als cadeau omdat ik eigenlijk heel graag de banketbakkers opleiding had gedaan maar ik dit niet kon. Door mijn auto-immuunziekte coeliakie ben ik niet in staat de banketbakkersopleiding te volgen omdat het niet gezond voor mij zou zijn. Ik zou helemaal niks kunnen proeven wat toch wel belangrijk is en ook heel de dag in een omgeving met bloem en meel zijn is niet heel handig. Om te kijken of ik het werken in de bakkerij wel echt leuk zou vinden heeft mijn moeder dit cadeau geregeld. Super slim!

 

Hoe is die meeloop dag mij nu bevallen? Na een stuk met de auto gereden te hebben kwamen wij aan in Culemborg. Ik vond het best spannend omdat ik zo naar deze dag uitgekeken had. Enthousiast kwam ik aan en ik werd door Paula heel aardig ontvangen. Nadat ik mijn mooie bakkersoutfit aan had kon ik gelijk aan de slag! Ik heb heel de dag ervaringen op kunnen doen bij Paula en flink meegeholpen met het werken in de bakkerij. Ik mocht bijvoorbeeld bodems voor taart maken, helpen met het decoreren van de taarten, gevulde speculaas mee gemaakt en we hebben ook een high-tea voorbereid!

 

jetske

Ik vond het een heel geslaagde dag. Zeker als je toch wel benieuwd bent naar de bakkers wereld, maar dit helaas niet kan doen door bijvoorbeeld je gluten intolerantie. Ik heb heel erg genoten van de succesvolle dag en zou graag nog eens terugkomen. – Jetske

 

Glutenvrije omgeving

De glutenvrije bakkersopleiding is er (nog?) niet, maar Jetske heeft intussen een dag in de glutenvrije bakkerij kunnen neuzen, helpen en proeven. Toen ik Jetske zag werken, toen besefte ik mij weer wat een glutenvrij paradijs de Gebaksjuwelier moet zijn voor mensen die geen gluten mogen. Alles is glutenvrij en in een glutenvrije omgeving geproduceerd. Mooi om te zien hoe Jetske van het werk, de omgeving en de dag genoot.

 

Droom aanpassen aan de realiteit?

Ook realiseerde ik mij dat sommige dromen lastiger zijn te vervullen dan anderen. Ik moest gelijk denken aan mijn vorige kapper, die vanwege eczeem haar vak moest opgeven. Of deze vergelijking mank gaat, weet ik niet. Jetske probeert haar droom op één of andere manier te verwezenlijken. Een dagje meedraaien met een glutenvrije bakker was voor haar een stapje verder.

uiterste-houdbaarheidsdatum-van-dromen

Jetske, heel erg bedankt voor je inzet in de bakkerij en bedankt voor je bijdrage aan het blog. Wie weet, tot ziens aan de werkbank!

 

Wat zijn jouw dromen die je graag wil verwezenlijken, maar waar coeliakie een obstakel vormt?

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

 1. Hella ten Oever op 7 oktober 2015 om 08:58

  Wat leuk! De oudste van mijn tweeling (met coeliakie) roept ook al tijden dat hij bakker wil worden. Zat ook al te denken hoe dit op te lossen. Gelukkig is hij nog maar 10 en kan er in de komende jaren veel veranderen. En anders veel zelfstudie denk ik en veel stage lopen bij glutenvrije bakkers in binnen- en buitenland! En dan gewoon beginnen!

  • Paula op 7 oktober 2015 om 16:43

   Plan van aanpak klinkt goed! Over 10 jaar kan het allemaal anders zijn. Stageplek in glutenvrije bakkerij? Ik ken er wel één! 😉

   Groet, Paula

 2. Elize op 7 oktober 2015 om 10:27

  Oh wat leuk om te lezen! Misschien kan Jetske toch nog een carriere als glutenvrije bakker beginnen? 😀

Laat een reactie achter