Sfeer Grote Haverkoeken 8793 blog

Glutenvrij van dichtbij beleven

(Gluten free up close – English below)

Die glutenvrije bakkerij van mij, hè, die ben ik gestart uit een behoefte om mensen met een dieet te kunnen voorzien van iets wat ze veilig en zorgeloos kunnen eten. Toen ik de beslissing nam om glutenvrij te gaan bakken, had ik geen idee waar ik mijzelf precies aan had verbonden. ‘Ik zie wel’ was mijn slogan van de beginperiode.

Wat de producten van de Gebaksjuwelier precies voor iemand betekenen, kan ik mij alleen maar een voorstelling van maken. De positieve reacties op social media, de feedback via mail en de blije gezichten in de winkel geven een goede indicatie, maar toch: het helemaal doorvoelen en aan de lijve ervaren is anders. Afgelopen week, tijdens een Wim Hof Expeditie in Polen (in een volgend blog hier meer over… ), zag ik met eigen ogen hoe intens gelukkig men kan zijn met een goed, lekker glutenvrij product.

Toeval bestaat niet, dacht ik toen ik aan het begin van de reis gekoppeld werd aan Paulina (mooie naam, makkelijk te onthouden 🙂 ). Ik vertelde over mijn glutenvrije bakkerij en ze zei, enigzins verbaasd, dat ze coeliakie heeft. Nope, toeval bestaat niet.

Stapelgek op haverkoeken

Bij aankomst in het hotel bleken we kamergenoten te zijn. Ik bood haar mijn glutenvrije haverkoeken aan. Die koeken neem ik mee op elke vakantie of lange wandeltocht. Ideaal als je een lange tijd niet kan eten. Eén koek en je kunt er uren tegen aan. De uitdrukking op Paulina’s gezicht was onbetaalbaar. Zóóó blij met die koeken, en ze vond ze nog lekker ook! ‘We can share’ zei ze, maar dat wilde ik niet hebben. Als persoon die alles kan eten, vond ik het geen pas om haar koeken op te eten.

In de dagen die daaropvolgende trok ik veel met Paulina op. Het voelde alsof we allebei een verloren zus gevonden hadden <3 Tijdens het eten liep ze elke keer naar de bediening om te bespreken wat ze van het buffet mocht hebben. Als we voor een lange wandeling lunch moesten klaarmaken, belegde ze ze zelf meegebrachte glutenvrije bagels. Ik vond het fascinerend om van dichtbij te zien hoe iemand met coeliakie zich moet manoeuvreren in sociale situaties waar glutenvrij eten niet de norm is, zoals zo vaak.

Door deze ervaring realiseerde ik mij weer hoe waardevol het is om lekkere en goede glutenvrije producten te maken. My sister from another mister is een grote inspiratiebron. Kan niet wachten om aan de bak te gaan!

Smakelijke groet,

Paula

Gluten free up close

This gluten free bakery of mine was founded out of a need to give people with a diet something they can eat safely, without a care. When I made the decision to bake glutenfree I had no clue what I committed to. ‘Just see how it works uit’ was my mantra in the early days.

I can only imagine what the Gebaksjuwelier’s products mean to someone. The positive comments on Social Media, feedback by e-mail, and the happy faces in the store give a good indication, but still: feeling it through and through, experiencing first hand is a different ball game. Last week, during a Wim Hof Expedition in Poland (more about that in a next post) I saw up close how intensely happy one can be with a good, tasty glutenfree product.

There is no such thing as coincidence, I thought at the beginning of the trip when I was matched with Paulina (beautifull name, easy to remember). I told her about my gluten free bakery and she replied, kinda surprised, that she’s celiac. Nope, no such thing as coincidence.

Upon arrival at the hotel, it turned out we were roommates. I offered her my gluten free oat cookies, which I always bring on holidays or long hikes. One cookie and you’re set for hours. Paulina’s expression was priceless! Sooooo happy about the cookies, and she also liked them! ‘We can share’ she said, but I didn’t want to know about any of that. As a person who can eat anything, it didn’t seem fit to eat the gluten free cookies.

The next days Paulina and I spend a lot of time together. It felt like we were long lost sisters, finally reunited. At mealtimes she always asked the caterers what she could safely eat from the buffet. Whenever we needed to prepare lunch for long walks, she fixed the bagels she brought from home. It was fascinating to see up close how someone with Celiac’s needs to manouvre in social situations where gluten free food is not the norm, as so often is.

This experience made me realize how fullfilling it is to make tasty and good quality gluten free products. My sister from another mister is a big inspiration. Can’t wait to start baking again!

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter