glutenvrijuiteteneenervaringrijker

Glutenvrij uit eten, een ervaring rijker

‘Ja, gezellig, lekker uit eten!’

Hoe zorgeloos en gezellig is dat als je glutenvrij moet eten? Dit vroeg ik mij af toen ik door een kennis met glutenvrij dieet werd gevraagd om een hapje te gaan eten.

Van te voren had ik contact gehad met de eigenaar van het gekozen restaurant: glutenvrij en melkvrij kon geregeld worden, met enige restricties vanuit het restaurant die ik aan mijn tafelgenoot had voorgelegd. Het was voor haar geen probleem, ze ging de uitdaging aan.

Het was voor mij een bijzondere avond. Zelf hoef ik niet glutenvrij te eten, maar nu was ik met iemand voor wie een glutenfout (en ‘melkfout’) een paar dagen ziek zijn betekent. Na het contact met de eigenaar was ik vol vertrouwen dat het wel goed zou zitten met de allergenen. De start van de avond verliep niet helemaal vlekkeloos. Er werd een amuse voorgezet waarvan niet duidelijk was of het glutenvrij was. Nadat duidelijk werd gemaakt dat één van ons glutenvrij moest eten ( ik ging er vanuit dat dat bij de reservering stond?) was er druk overleg met de keuken en konden we daarna genieten van een heerlijke maaltijd, mét glutenvrij brood van de Gebaksjuwelier.

Deze avond was voor mij een openbaring. Ik ging er vanuit dat alles goed geregeld was en dat mijn tafelgenoot zonder zorgen alles wat voorgezet werd kon eten. Al snel bleek dat hoe goed de afspraken ook gemaakt zijn, alles valt en staat met de communicatie binnen het team van het restaurant. Diegene met wie ik contact had gehad, was er die avond niet. We hebben er prima gegeten en ik zou er zo weer naar toe gaan met iemand die glutenvrij moet eten, maar helemaal zorgeloos was het in eerste instantie toch niet.

Zeker niet als er dan een glutenkoekje bij de thee geserveerd wordt…

Wat zijn jouw ervaringen met glutenvrij uit eten? Ga je wel eens naar een restaurant of durf je het risico van kruisbesmetting niet aan? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

 1. Elize op 11 februari 2015 om 08:28

  Ik vind uiteten gaan vaak echt een ramp haha! Ik weet maar een klein aantal restaurants waar ik echt zeker weet dat de mensen er voldoende vanaf weten. Daar ga ik dan ook wel heel graag heen zo nu en dan. Alleen het zijn meestal niet de állergoedkoopste restaurants en soms merk je dat vrienden dan toch liever zo’n super goedkoop restaurant hebben. Ook wel logisch als student zijnde, maar soms wel een beetje lastig.
  En dat koekje bij de thee/koffie… heeeeel herkenbaar haha!

 2. Gerda op 11 februari 2015 om 09:04

  Wij gaan wel uit eten, bij de Griek gebruiken ze alleen maar verse kruiden en vlees van de grill naturel, ze kennen ook geen snacks dus de friet wordt apart gebakken. Cherry in Hengelo heeft altijd glutenvrij maar op zondag kan iedereen er glutenvrij eten. Onze chinees heeft een glutenvrije kaart daar halen we ook wel eens wat op. In deze regio zijn heel veel restaurants waar je veilig kan eten. Zelfs bij Delifrance een heerlijk glutenvrij broodje gezond van Schär. Misschien heb ik wel geluk dat ik hier woon 😉

 3. jill op 11 februari 2015 om 09:54

  Thuis eten is veel relaxter dan uit eten gaan. Tenminste als we met het hele gezin gaan. Onze jongste dochter eet glutenvrij en die maken we in een restaurant niet blij met een salade en een stukje biefstuk. Zij wil frietjes! En in veel restaurants worden in hetzelfde vet kroketten en andere glutenhoudende producten gebakken…. Dus we hebben maar geheel tegen onze principes in een friteuse gekocht en kunnen thuis een feestmaal voor haar maken.

 4. corien de vries op 11 februari 2015 om 10:40

  Gluten vrij eten buiten de deur doe ik bijna nooit veel te veel werk en het spontane gaat er meteen vanaf. Of ik moet in restaurant komen waar ze wel van de hoed en de rand weten en dat is meestal in de grote steden: Amsterdam, Groningen, Den Haag, Utrecht etc. Goede ervaringen mee.

  Eenmaal bij Hendrixen in Doetinchem gegeten. Zij vroegen eerst aan me of ik al de ingrediënten mee wilde nemen en dan konden zij er iets van maken. Dat heb ik niet gedaan en gezegd dat ik geen tarwe …. etc. mocht eten, het was goed begrepen. Toen ik in het restaurant kwam moest ik beslist even in de keuken kijken en heb een blik op alles geworpen. Het was helemaal oké. Mijn eten werd steeds in aparte schaaltjes geserveerd en alles was glutenvrij tot het dessert aan toe.

  Wat de koekjes betreft daar zegt een vorig iemand hahaha over. Beetje dom van haar om dat te doen. Als je een koekje krijgt gewoon zeggen dat je dat niet mag en vragen naar een chocolaatje (als je wel melk mag hebben) . 2 van de 10 keer dat je koffie drinkt krijg je dan een vervanger, maar dat is weer in de beter restaurants.

  Laatst heb ik vreselijk gelachten ik bestelde een cappuchino en daarvan zij de dame die reserveerde de melk is niet glutenvrij hoor. Ja dat zijn de domoren die niet weten wat glutenvrij is. Kom GV-mensen laat die meteen links liggen en daar nooit meer komen.

  Maar waar hebben wij de GV-vereniging eigenlijk voor moet die zich niet eens meer inzetten van ons contributie geld om dit soort dingen wereldkundig te maken. Kom op laten we daar eens een blog over beginnen.

 5. Anna op 11 februari 2015 om 11:11

  Goede conclusie: alles staat of valt met het team van het restaurant. Was een keer bij een peperduur sterrenrestaurant, en zelfs daar was het niet echt zorgeloos eten. En wat dacht je van bij vrienden eten? Die snappen vaak niet waar allemaal gluten en melk in zit, en hebben dan iets speciaal voor jou gemaakt wat eigenlijk helemaal niet kan. Durf dan maar eens te zeggen dat het heel lief is, maar je het eigenlijk niet kan eten , haha. Zelf eten en wat lekkers koken/bakken is vaak een stuk makkelijker. Lekkere receptjes heb je weer staan!

 6. Paula op 12 februari 2015 om 07:33

  Over dat koekje bij de thee: als je hebt aangegeven dat je geen gluten mag, lijkt het mij een hele mooie geste als er een glutenvrij koekje of een heerlijk stukje chocolade geserveerd wordt. Kleine moeite, groot plezier!

  Check deze link: een Amerikaanse chef vertelt hoe hij zijn keuken runt http://www.bonappetit.com/people/chefs/article/brooks-headley-allergies

 7. Aijse de Vries op 1 maart 2016 om 17:41

  Ik heb het afgelopen jaar een keer of vier mijn neus gestoten, oftewel ik ben ongeveer vier keer een week uit de running geweest. Waarom? Omdat tot drie keer toe de garantie gegeven wordt dat er een glutenvrije maaltijd geserveerd wordt, ook na onze twijfels geuit te hebben bij het zien van de producten, en toch slaat men de plank mis. Afgelopen week maïsbrood gekregen onder de noemer glutenvrij. Volgens ons kon dat niet maar men heeft ons verzekerd dat het echt zo was, tot aan de chef toe. Bingo! 3 dagen dood en doodziek. Ik heb me nu voorgenomen nooit meer uit te eten zonder dat ik de ingrediënten van haver tot gort (sic!) ken. Uitzondering: een paar restaurants in onze woonplaats die ik heb leren vertrouwen.

  • Paula op 1 maart 2016 om 20:03

   Balen dat je ziek bent geweest, omdat er niet adequaat rekening gehouden wordt met de regels rond het glutenvrij eten. Ik kan mij heel goed voorstellen dat uit eten op deze manier niet echt een veilig en ontspannen gevoel geeft.

Laat een reactie achter