Glutenvrij genieten op vakantie – wat zijn jouw tips?

´Mama, zij hebben glutenvrij´, fluistert mijn dochter in mijn oor.

Mijn dochter knikt naar onze tafelgenoten in de eetzaal van de camping. De bediening zet hen een heerlijk uitziende rijstmaaltijd met veel groenten voor. Hoewel wij – mijn kinderen, man en ik- geen van allen glutenvrij hoeven te eten, zijn de kinderen goed geïndoctrineerd op ´glutenvrij´. Ook op vakantie, als de Gebaksjuwelier het schort heeft uitgetrokken, als de oven uitstaat en de spatels en gardes stil aan de haken hangen, waarschuwen de kinderen mij als ze iets met ´glutenvrij´ horen of zien.

De tafelgenoten horen de opmerking van mijn dochter en we raken aan de praat over glutenvrij. Ik vraag hen hoe glutenvrij onze vakantiebestemming Vlieland is. Ze zijn tevreden over de maaltijden in de diverse restaurants en de spullen die er te koop zijn in de winkels. Dat klinkt heel positief!

 

Te koop

Zelf ga ik de volgende dag naar een biologische winkel, nieuwsgierig naar het glutenvrije aanbod. Er is voldoende te koop om glutenvrij vakantie te kunnen vieren op Vlieland. Ik zie repen voor tussendoor, glutenvrije havermout en natuurlijk is er ruime keus aan groente, fruit, vlees, aardappels in deze winkel en de supermarkten in het dorp.

 

100% glutenvrij

Als ik de dag daarop naar een restaurant ga, lees ik de opmerking ´ook glutenvrij te verkrijgen´. Ik neem geen glutenvrije maaltijd, aangezien ik geen klachten heb bij inname van gluten. Hoe zou ik dan zeker kunnen weten dat de maaltijd glutenvrij is? Los natuurlijk van het vertrouwen in de bediening en de kok van het restaurant. Of de maaltijd daadwerkelijk geschikt zou zijn voor mensen met coeliakie kan ik niet zeggen.

 

Hoe was jouw vakantie?

Juist om deze reden zou ik graag jouw ervaring met glutenvrij eten op vakantie willen lezen. Heb jij een lekkere tip voor de andere lezers? Hoe kies jij je vakantie bestemming? Kijk je eerst of er glutenvrije producten/restaurants? Ga je op de bonnefooi? Neem je een hutkoffer vol glutenvrije producten mee om de eerste dagen door te komen. Ik ben benieuwd naar je aanpak! Laat je tips hier achter.

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld

 

Smakelijke groet,

 

Paula

Gebaksjuwelier

 

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

 1. Elize op 27 augustus 2014 om 08:25

  Leuk om te lezen dat jullie er ook op vakantie mee bezig zijn!
  Ikzelf laat mijn bestemming niet afhangen van of er ‘genoeg’ te eten is. Dat is er namelijk altijd wel in de vorm van groenten, fruit, aardappelen etc. Natuurlijk is het fijn als er veel keus is in glutenvrije producten, maar ik vind de plaatsen die ik wil zien belangrijker. Ik doe natuurlijk wel wat vooronderzoek voor we weggaan en neem eventueel zelf wat dingetjes mee (in ieder geval voor de eerste dagen).

  Afgelopen zomer zijn we naar Griekenland geweest en daar was het heel goed te doen om glutenvrij te eten. Ik schreef er ook wat blogjes over, waaronder deze met wat tips/dingen die me zijn opgevallen aan het Griekse eten: http://storiesofacoeliac.wordpress.com/2014/07/28/glutenvrij-eten-in-griekenland/

 2. Corien de Vries op 27 augustus 2014 om 23:29

  Ook ik was op één van de Waddeneilanden. Het eiland Ameland heeft me weer heerlijk verrast na 30 jaar afwezigheid, maar toch ook wel wat andere dingen zijn mij opgevallen. Het was er druk tot matig druk in de eerste week van augustus en ik heb genoten. Mijn brood had ik besteld bij de Jumbo dus dat lag al voor mij klaar. Mijn muesli heb ik meegenomen van huis wilde het risico niet nemen dat ik het niet konden vinden. Gelukkig had de Jumbo nog een paar GV croissants in het schap liggen dus die ook mee genomen naar mijn logeer adres (B&B). Van warme maaltijden was ik dus afhankelijk van de plaatselijke horeca. Het was de eerste keer dat ik vijf dagen van de horeca in Nederland en dan nog wel op een eiland gebruik ging maken. Vol verwachting klopte dan ook mijn hart. Mijn eerste patatje kon GV gemaakt worden en er was ook GV mayonaise aanwezig. Daarna ging ik naar een horeca gelegenheid de bediende wist niet zo goed wat GV was, dus de kok kwam uit de keuken te voorschijn. Nu die zou wel even een GV maaltijdsalade voor mij maken de duurste salade in het restaurant was 11,90 Euro maar die van werd om deze GV was meteen maar een stukje duurder 17,90 euro dus mensen vraag eerst wat een GV maaltijd gaat kosten in een restaurant. De tweede dag ben ik naar een restaurant gegaan en daar kon ik alles van de kaart eten werd er gezegd. Nu ik dacht het niet want filo-deeg rolletjes zijn toch echt niet geschikt voor mij. Op naar het derde restaurant op die avond. Nu daar wisten zij van wanten de vis werd niet door de bloem gehaald en met nog wat aanpassingen kon ik om 21.30 uur aan mijn warme hap beginnen. Het was een grote desillusie voor mij dat ik de overige dagen het gelaten heb bij door mij gekochte brood en de muesli die ik meegenomen had. Wij moeten als mensen die echt GV moeten eten maar eens gaan klagen bij Horeca Nederland of hier eens meer aandacht aan geschonken kan worden zodat je niet van het ene restaurant naar het ander restaurant hoef te hobbelen in je vakantie en dat wij als GV mensen echt kunnen genieten!

  • Nanda op 31 augustus 2014 om 12:55

   Ik begrijp je frustratie wel Corien.
   Sinds kort weet ik dat ik een glutenallergie heb. Ondanks dat ik een koksopleiding heb, weet ik er weinig…nee eerlijk gezegd wist ik er niets van. Ik heb mijn opleiding al een geruime tijd afgerond maar toendertijd werd dit niet behandeld of ik was die dag afwezig 😉 Ik vraag me af of dit nu wel gebeurd. Waarschijnlijk wel wanneer je leert voor dieetkok. Nu achteraf denk ik wel eens dat ik hoop dat mijn gasten niet ziek zijn geworden. Ik heb toen te goeder trouw diverse maaltijden gemaakt, maar of ze helemaal wel glutenvrije waren. Ik durf daar nu achter bezien mijn handen niet voor in het vuur te steken, tenminste niet gezien met de informantie die ik nu heb vergaard in verband met mijn eigen glutenallergie.

Laat een reactie achter