gv supermarkt

Glutenvrij in de supermarkt

Zo, nog een paar dagen bakken, verkopen, opruimen, poetsen en dan…. vakantie!

Stiekem heb ik afgelopen tijd, waar mogelijk, een paar keer tropenrooster gedraaid. Vroeg naar de bakkerij, wat voorbereiden voor de volgende dag en de rest van de dag met mijn kinderen naar het water. Even snel naar de winkel en inkopen doen voor de picknick. Ze wilden graag krentenbollen en eierkoeken. Hop, keuze uit mini-krentenbollen en reuzen rozijnenbollen… welke neem ik voor ze mee? Ah, daar liggen de eierkoeken, gelukkig maar één maat, dat scheelt keuzestress.

Terwijl ik zo de krentenbollen in mijn winkelwagentje leg schiet mij ineens de gedachte binnen: ‘Verrek, je zal maar geen gluten mogen.’ Zoeken naar de glutenvrije producten die in beperkte mate en verdekt zijn opgesteld. De etiketten lezen of er toch niet iets veranderd is aan de samenstelling. Dan is zo even vlug-vlug de supermarkt doorsjezen niet aan de orde. Alhoewel???

Uitbreiding glutenvrij assortiment in de supers
De laatste tijd is er een opmars van grote merken die ook glutenvrije producten verkopen. Naast het assortiment aan glutenvrije merken, zoals o.a. Schär, Peaks Free from, Consenza spelen de grote merken in op de vraag naar glutenvrije producten.
Zo heeft Verkade een glutenvrij haverkoekje in twee smaken, die ik tijdens het Frank en Vrij festival eind mei kon proeven, en het ligt gewoon in het koekschap naast de andere koekjes. Okee, ik kan het niet laten: ik vind de haverkoeken van de Gebaksjuwelier lekkerder 🙂 maar die liggen (nog) niet door het hele land in de supermarkten.
verkade

Sinds deze week heeft Grand’Italia, een pastamerk, glutenvrije pasta in de schappen van de Jumbo en de Plus. Goed bezig! Ik heb de pasta’s nog niet geproefd.

granditalia

Zelfs voor de thuisbakkers heeft een groot merk de stoute schoenen aangetrokken en zich op het glutenvrije segment van de markt gestort.
Koopmans kwam dit voorjaar met een bakmeel op basis van amandelen. Ook dit product heb ik nog niet uitgeprobeerd. Sowieso geef ik de voorkeur aan het zelf samenstellen van de meel. Voor de thuisbakker lijkt mij dit een interessant product.
koopmans

Toen ik de Verkadekoekjes in de super kocht, keek ik gelijk even in het schap van het glutenvrij brood, Genius in dit geval. Er lag aardig wat, de diverse soorten brood en chocolademuffins. Bij de Tuinen liep ik langs de Nakd repen, ‘raw’ glutenvrije repen, ideaal voor tussendoor.

Al met al lijkt mij dit een positieve ontwikkeling voor de glutenvrije medemens. Okee, voor mij als bakker van glutenvrije producten zou dit een bedreiging kunnen vormen, maar tot nu toe ervaar ik het als positief en kunnen we naast elkaar bestaan.

Wat vind jij van de toename van glutenvrije producten in de supermarkt? Deel je mening met de andere lezers.

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Voor dit blog heb ik geen contact gezocht met de genoemde merken, noch heb ik gratis producten ontvangen om te testen (behalve het koekje van Verkade op het Frank en Vrijfestival).

Smakelijke groet,
Paula Onink
Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

 1. A. Mies op 27 juli 2016 om 07:48

  Voor onze dochter is het erg fijn dat er meer A-merken glutenvrije producten op de markt brengen. Zelf vind ik het heel jammer dat we te ver weg van de gebaksjuwelier wonen. We hebben een keer geproefd van de heerlijkheden, en daar kan geen fabrieksproduct tegenop.

 2. Petra op 27 juli 2016 om 13:05

  Het is inderdaad prettig dat er meer gv producten in de supermarkt komen. Van de bekende merken zoals Verkade en Koopmans merk ik dat ik in 1e instantie toch twijfels had; hoe kan zo’n bedrijf met glutenvolle producten producten fabriceren die gegarandeerd glutenvrij zijn met al die gluten die daar rondzweven. Dus ik mail altijd met desbetreffende bedrijven om hierin gerustgesteld te worden. Ook de Axion heeft glutenvrij meel en pannenkoekmix. Ik eet weinig tot geen pannenkoeken, koekjes, brood ed dus heb nog niet geproefd maar als ik de glutenvrije medemens moet en mag geloven smaakt het erg goed! Het feit dat het voor ‘ons Coeliaken’ toch wat makkelijker word gemaakt is super positief! Vooral voor de mensen die nog niet zo lang en goed bekend zin met het glutenvrije dieet en de mensen om ons heen die zo langzamerhand makkelijker iets glutenvrij’s kunnen vinden. En wat betreft de producten van de Gebaksjuwelier; zou fijn zijn als deze ook in de supermarktschapen komen te liggen! Een mooi doel?

 3. Joke Top op 28 augustus 2016 om 16:54

  Op zich is het fijn dat er meer glutenvrije producten in de schappen komen maar bijvoorbeel bij “Lieke Vrij” zit er dan zo veel suiker in of zout….Jouw producten, ambachtelijk bereid steken met kop en schouders boven al deze producten uit. En Genius brood, je kunt het maanden over datum nog eten, wat hebben ze daar in gestopt?
  En ik ben inderdaad ook wantrouwendbtegenover grote producenten die zeggen dat ze glutenvrije producten makennin een glutenomgeving
  Jij evengoed een fijne vakantie!.

Laat een reactie achter