bananenbrood uitgelicht (2)12

Glutenvrij -en vrij van geraffineerde suikers- Bananenbrood

Ik bak er niets van (thuis dan).

‘Bak jij thuis ook nog?’ Dat wordt mij regelmatig gevraagd. Nou, eigenlijk bak ik bijna niets thuis. Heel soms een hartige taart voor het avondeten, maar daar blijft het bij. Voordat ik de bakkerij startte, draaide de oven thuis volop, met een desembrood of een lekkere taart voor het weekend er in. Maar soms (voornamelijk in de vakantie) kriebelt het. Heerlijk rommelen in de keuken, de geur van een gebakken cake of wat dan ook … dat kan heel ontspannend zijn, zeker na een drukke periode in de bakkerij.

Zo weinig bak ik thuis. Als bakpoeder over datum is, gaat de werking achteruit. Advies: koop nieuwe bakpoeder.

Baklijstje

Laatst kreeg ik een plakje bananenbrood aangeboden. Geheel glutenvrij en zonder suiker. Hm, misschien toch ook eens zelf maken? Dit vrij eenvoudige gerecht stond al jaren op mijn bakwensenlijstje, maar het was er nog niet van gekomen. Elke bruine banaan deed ik in de vriezer (weggooien = zonde) om bij genoeg verzamelde bananen aan de slag te gaan. Soms werden de bananen tijdens een schoonmaakactie toch weggegooid, want tja… hoe lang kan je een banaan in de vriezer bewaren, voordat die niet meer eetbaar is? Geen idee.

Bevroren bananen. Je kunt ze ook in stukjes snijden, voordat je ze invriest. Handig voor in smoothies!

Alles in huis?

Nu dan: tijd, zin en het juiste aantal bananen kwamen samen.

Ik had wat ingrediënten uit de bakkerij meegenomen (remember, dit was een thuisbakproject) en kon aan de slag. De bananen liet ik op het aanrecht ontdooien. De bakpoeder uit mijn keukenkastje was om het mild uit te drukken enigszins over datum. Op zoek naar een cakeblik bedacht ik mij opeens of ik überhaupt nog wel zo’n ding in huis had? Oh, de luxe van een goed geoutilleerde bakkerij…. daarom bak ik nooit thuis!

Onmisbaar in elke keuken: spatel om kommen uit te schrapen, om ingrediënten door te roeren…

In ieder geval, ik had alles min of meer in orde en kon nu echt aan de bak.

Ingrediënten:

 • 175 gram glutenvrije bloem (bv Doves Farm)
 • 175 gram amandelmeel
 • 2 theelepels bakpoeder (bv van Doves Farm of Dr. Oetker)
 • 1 eetlepel speculaaskruiden / kaneel/ gemalen anijs / allspice (naar keuze)
 • 4 rijpe bananen
 • 3 eieren
 • 100 gram pecannoten (12 halve noten apart houden voor decoratie, de rest grof hakken)

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven op 180 graden.
 • Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet de vorm in met boter/kokosvet.
 • Meng bloem, meel, bakpoeder en specerijen door elkaar in een kom.
 • Prak de bananen fijn in een andere kom. Spatel de eieren er door.
 • Spatel het bloem-mengsel door het banaanei-mengsel.
 • Spatel de gehakte pecannoten er door.
 • Schep het beslag in de cakevorm. Decoreer het bananenbrood met de halve pecannoten.
Beslag in een cakevorm. Gedecoreerd met pecannoten.
 • Bak het bananenbrood in ongeveer 35 minuten gaar.
 • Laat het bananenbrood ca. 5 minuten afkoelen in de vorm, stort het daarna op een rooster.
 • Je kunt 2 uur wachten totdat het brood volledig is afgekoeld. Mij is dat niet gelukt 🙂
Afkoelen op een rooster.

Ter vermaak

… terwijl je wacht op het afkoelen van het bananenbrood…

Augustus 1992. Ik bevond mij op een kampeerterrein aan de Californische kust. Mijn jaar als uitwisselingsstudent in de USA was net een week oud toen mijn gastgezin het wel leuk leek mij met een kampeertripje van hun kerk mee te sturen. Samen met wat jongere kinderen van de lokale kerk en een Finse uitwisselingsstudent dompelde ik mij onder in het Amerikaanse kampeergebeuren. Natuurlijk stonden er smores op het menu, maar ik zag nog iets veel lekkerder op de picknicktafel staan. ‘What’s that?’ wees ik naar het cakeachtige baksel.

Dat was de eerste keer dat ik bananenbrood zag en na één hap was ik verkocht! Een smeuïge cake, gemaakt met bananen, walnoten en wat later bleek ”allspice“. What’s not to like? Tot dat jaar had ik geen bakambitie, maar het ETEN van gebak, brood en alles wat daar op leek, had grote prioriteit.

Er waren dat weekend nog veel meer ‘eerste keren’ waar ik met plezier aan terugdenk. Elders op het kampeerterrein speelde een bluegrassbandje. In mijn jonge leven had ik nog niet veel livemuziek gezien. Dit maakte veel indruk op mij. De volgende ochtend gingen we naar de Stille Oceaan. Met een stuk bananenbrood als ontbijt (hey, het is toch brood???) achter de kiezen maakte ik voor het eerst kennis met de grootsheid van de oceaan. De Fin, die het hele jaar door een vaste waarde werd, en ik waren niet het water uit te slaan. Knalverbrand van de zon (die daar feller schijnt dan in Noord-Europa), zout en zand overal en met een grote grijns op mijn gezicht stak ik dit weekend als een dierbare herinnering in mijn denkbeeldige broekzak van mijn bikini.

Heel veel herinneringen aan dat jaar zijn gekoppeld aan eetmomenten, aan typische Amerikaanse producten en gebruiken of aan typische gebruiken van de streek en of mijn gastgezin. Zo is mijn liefde voor pecannoten tijdens dat jaar ontstaan. De heimwee naar lekkere brownies kreeg ik toen ik weer thuis in Nederland was. Zoals je bij het recept van de brownies kunt lezen, begon daarmee het bakavontuur waar ik nu midden in zit.

En, is je bananenbrood al afgekoeld genoeg om alvast een plakje te proeven?

Inschrijven nieuwsbrief

5 reacties

 1. Anneke op 25 januari 2022 om 08:12

  Even heel nieuwsgierig, waar heb je de spatel vandaan? En is deze aan beide zijden glad, zoals op de foto?

  • Paula op 25 januari 2022 om 11:06

   Hoi Anneke,
   de spatel is inderdaad aan beide kanten glad.
   Volgens mij kwamen deze 8 jaar geleden bij de Makro vandaan. Ik zag ze laatst ook in de webshop van Dille&Kamille.

 2. Marion van der Molen op 11 april 2022 om 13:41

  Hoi Paula,

  Ik heb het bananenbrood vandaag voor het eerst gemaakt en oh wat ruikt dat lekker, hij ziet er heerlijk uit (nog veels te heet om te proeven helaas) maar hij is aan de bovenkant open gebarsten, doet aan de smaak niks af natuurlijk maar ik ben heel benieuwd hoe ik dat de volgende keer kan voorkomen?
  Hartelijk bedankt voor al het lekkers hier……

 3. Marianne op 21 oktober 2023 om 19:34

  Hallo Paula

  Ik heb het brood meergranen en de appelkruimel gebakjes gemaakt, beide super lekker😋
  Ik ga dit zeker vaker maken.
  1 vraagje, is er ook een recept van de pecan gebakjes?
  .

Laat een reactie achter