glutenvrijverpakkingsvrij

Glutenvrij en verpakkingsvrij – het vervolg

Vrijdag, eind van de dag, gaat de telefoon. Een klant aan de andere kant van de lijn vertelt enthousiast over het ontvangen van haar postpakket met lekkere glutenvrije producten uit onze bakkerij.

‘Maar, – gaat ze verder- , we hebben jullie gevonden op internet toen we op ‘glutenvrij’ en ‘verpakkingsvrij’ zochten’. Daarom verbaasde ze zich over de hoeveelheid plastic die ze tegenkwam in het postpakket. Ik kan niet anders dan beamen dat alles wat verzonden wordt, in plastic zakjes verpakt is. We praten nog even verder over het hoe en waarom. Ik beëindig het telefoongesprek en ga door waar ik mee bezig was… een pallet met 52 dozen à 1000 spiksplinter nieuwe kunststof broodzakken in het magazijn afstapelen. Hmm.

In de bakkerij

Ik heb in 2015 een blog geschreven over glutenvrij en verpakkingsvrij. We zijn nu 6 jaar verder en we hebben ondertussen kleine stapjes gezet in de bakkerij, zoals:

 • papieren tape voor het dichtmaken van de verzenddozen
 • hergebruiken van dozen van glutenvrije leveranciers
 • opvulmateriaal van leveranciers hergebruiken
 • de plastic zakken aan de binnenkant van de broodmeel-verpakkingen hergebruiken voor het verzamelen van plastic afval
 • bulk inkopen (met de groei van de productie is dit makkelijk te realiseren als ik het vergelijk met 2015)

In de winkel

Zoals de klant aan de telefoon aangaf, gebruiken we nog veel plastic voor het verpakken van de producten. Ik zie niet hoe we het anders kunnen doen als het gaat om het verzenden van de producten. Voor de klanten in winkel kan ik bedenken dat we met katoenen broodzakken gaan werken. Maar hoe houd je (als klant) alles glutenvrij als je bijvoorbeeld in een huishouden woont waar ook gluten gebruikt worden? Dat is voor mij de belangrijkste reden om voor plastic broodzakken te gaan. Want verpakkingsvrij produceren en leveren is een nobel streven, maar het eten moet wel veilig, hygiënisch en presentabel de deur uitgaan. Het gebak geven we mee in kartonnen doosjes, tenzij de klant het lekkers in zelf meegebrachte bakjes en doosjes wil. Dat zien we steeds vaker gebeuren.

Die kleine witte dingetjes

Een tijd geleden gaf een klant mij als tip om de witte plastic sluitclips voor de broodzak te vervangen door de kartonnen variant. Helaas heb ik niet kunnen achterhalen waar de kartonnen versie verkrijgbaar is. Voorlopig houden we het op de witte sluitclips. Hier wat tips hoe je de clips op een andere manier kunt gebruiken.

Mocht je nog tips hebben om onze glutenvrije producten meer verpakkingsvrij aan te bieden, dan hoor ik dat graag. Laat je reactie achter in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

Paula

Inschrijven nieuwsbrief

4 reacties

 1. Alieke op 19 oktober 2021 om 08:34

  Paula, misschien de papieren zakken dichtknopen met een vlinderknoop. Zodat het ook weer makkelijk open gemaakt kan worden. Dat scheelt een hoop sluitklipjes op jaar basis.

 2. Tinca op 19 oktober 2021 om 09:27

  Je kan in de winkel toch ook papieren brood zakken gebruiken dan heb je die clipjes ook niet nodig. De brood zak vouw je dicht. Hoe mensen thuis met hun glutenvrije brood omgaan in een niet glutenvrij huishouden is hun eigen probleem, maar een glutenvrije broodtrommel is milieu vriendelijker dan een plastic zak.
  Ook koekjes kunnen in een papieren zakje.

 3. Helena op 24 oktober 2021 om 09:45

  Heel blij ben ik met de meelzakken met metalen clipjes.
  Ik gebruik ze om mijn zelf gebakken koekjes en om mijn brood in te bewaren.
  Ze worden meerdere keren gebruikt.
  Prima zo.

 4. Lidewij op 26 februari 2022 om 23:47

  Ik vries altijd een groot aantal broden in en dan is een plastic zak een must. Anders droogt glutenvrij brood ook erg snel uit. Wel zou ik graag meerdere broden in 1 grotere zak willen stoppen. broden zijn klein en dat scheelt toch weer plastic.

Laat een reactie achter