Glutenvermijdenenkoolhydratentellen

Gluten vermijden en koolhydraten tellen…

Etiketten lezen, koolhydraten tellen, je eten afwegen, eenheden insuline afstemmen… je zal het maar hebben: de dubbele diagnose diabetes type 1 en coeliakie. Hier schreef ik over het verband tussen de twee auto-immuunziekten, vanuit de theorie.

In mijn winkel raakte ik in gesprek met de moeder van Lisa. Dochter Lisa* van 7 kreeg op vierjarige leeftijd de diagnose diabetes type 1 en sinds vorig jaar is daar coeliakie bijgekomen. De ouders van Lisa hebben mij uitleg gegeven wat deze dubbele diagnose in de praktijk voor hen betekent.

 

Gluten? Koolhydraten?

Hoewel dit gezin dus al vanwege de diabetes bezig is met voeding, brengt de diagnose coeliakie een extra taak mee. Nu moet het eten eerst gescreend worden op gluten en daarna moet er gekeken worden hoeveel koolhydraten (suikers en zetmelen) het product bevat.

 

Glutenfout niet weg te poetsen

In de praktijk heeft voor dit gezin het mijden van de gluten de hoogste prioriteit: ‘de gevolgen van een glutenfout kun je niet wegnemen, Lisa is dan een paar maanden ziek, haar darmwand heeft tijd nodig om te herstellen’. Het corrigeren van de bloedsuikerspiegel gaat een stuk eenvoudiger door het bijspuiten van insuline.

 

Vrijheid door de insulinepomp

Zoals ik al beschreef in dit blog moet je insuline spuiten zodat de glucose uit de koolhydraten opgenomen worden in de lichaamscellen. In overleg met diëtisten en artsen wordt de verhouding koolhydraten – insuline bepaald. Dus bij x aantal koolhydraten hoort x aantal eenheden insuline. Verschillende factoren worden hier in meegenomen, zoals lichaamsgrootte, lichaamsinspanning etc.

bloedsuiker-meten

 

Lisa kan zelf, door middel van een vingerprik, haar glucosewaarden vaststellen. De hoeveelheid koolhydraten wordt ingevoerd in de pomp, een apparaatje dat Lisa op haar lichaam geplakt heeft, die op zijn buurt de hoeveelheid insuline afgeeft, rekening houdend met de hoogte van de bloedglucose. ‘Deze nieuwe pomp is heel klein en geeft Lisa zoveel vrijheid. Ze kan spelen, gaan en staan waar ze wil en de pomp zit niet de weg’ zegt haar moeder tevreden.

ypsopump-1

 

Verborgen vetten

Wat dit gezin lastig vindt aan de dubbele diagnose, is het feit dat er met name zoveel vetten in (voorverpakte) glutenvrije broodproducten, zoals croissantjes zitten. De vetten hebben effect op alle koolhydraten. Ze vormen een laagje om de koolhydraten, waardoor ze langzamer in de bloedbaan vrij komen. De bijgespoten insuline is al uitgewerkt, voordat alle koolhydraten door de lichaamscellen opgenomen konden worden. Door de vetten is de hoeveelheid toe te dienen insuline lastiger te reguleren, waardoor het moeilijker is mooie bloedwaardes te krijgen. De moeder van Lisa geeft aan dat dit enigszins te ondervangen is door de insuline vertraagd af te geven, wat bij gebruik van een pomp mogelijk is. ‘Maar je weet nog niet hoeveel er vertraagd is’.

 

Suiker mag!

‘Voor de diabetes van mijn dochter heb ik liever dat er suikers in de producten zitten dan vetten. Die suikers daar kan ik met mijn dochter goed de insuline op afstellen. Met die vetten weet ik niet hoe de opname van koolhydraten doorwerkt’ aldus Lisa’s vader. Dit vond ik, als bakker van glutenvrij brood en banket, interessant om te horen. De vetten, niet de suikers, maken het voor diabetici lastiger om de bloedsuikerwaarden op peil te houden. Gebak hoeft helemaal niet suikervrij te zijn voor een diabeet. Als maar duidelijk is hoeveel koolhydraten er in een gebakje zitten. En zo min mogelijk vet dus.

voeding-gif

 

Controle over je voeding

Eén manier om die verborgen suikers , vetten (én gluten) te vermijden is voorverpakte producten laten staan. Zelf koken en je maaltijden samenstellen geeft je veel controle over welke voedingsstoffen je binnen krijgt. ‘In onze keuken komen heel weinig pakjes en zakjes voor. Het is voor ons veel fijner om met verse, losse ingrediënten te koken. We zijn inmiddels niet anders gewend dan de porties voor Lisa af te wegen. Dat die gluten er bij kwamen, dat was schakelen, maar ook dat went’.

 

Heb jij de dubbele diagnose diabetes type 1 en coeliakie? Hoe ervaar jij deze dubbele dieetuitdaging? Wat is jouw tip voor de nieuwkomers? Laat je bericht achter.

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

*naam gefingeerd vanwege privacy

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties

 1. Jan-Willem op 11 maart 2015 om 08:01

  Voor alle mensen, die zoeken naar een gezonde manier van leven:

  Door mijn twijfels over de farmaceutische industrie en mijn gulzigheid veel te weten te komen over ziektes, kwam ik deze film tegen. Hij is pas uit en voorlopig gratis te zien via de link.

  Wist je dat vanaf ongeveer 1996 het kwik in inentingen vervangen is door aluminium? En dat heel veel kinderen daar zeer gevoelig voor zijn? En dat vanaf die periode de statistieken van vele ziektes (waaronder diabetes, dementie en autisme, etc) omhoog schoten?

  Ook ons Genetisch Gemanipuleerde Eten (G.M.O.) komt aan bod in deze film, wat een link schijnt te hebben met de onvoorstelbaar hoge aanwezigheid van gluten in de tarwes.

  Alsmede het Amerikaanse F.D.A. komt langs, die ieder nieuw voedingsproduct en medicijn op de markt moet goedkeuren. Hoe zuiver zijn zij?
  (Zo hebben zij aspertaam/nepsuiker 10 jaar lang afgewezen, totdat Reagan aan de macht kwam. Toen werd er een nieuwe directeur geplaatst en onze light-producten waren geboren. Met vele gevolgen voor onze gezondheid, want het is een chemisch goedje en dat vindt ons lichaam eigenlijk niet zo fijn)

  Afijn, lieve eet-liefhebbers, gezondheid-freaks 😉
  Kijk naar ‘Bought’ met een open mind. Misschien geeft het je iets…

  https://boughtmovie.net/free-viewing/thank-you.php?AFFID=197542&email=n.brand@earth-matters.nl

 2. Susan van de Water op 11 maart 2015 om 22:53

  Heel herkenbaar verhaal! Onze dochter heeft op haar zesde diabetes type 1 gekregen en twee jaar later Coeliakie.

  Als ze mocht kiezen dan wil ze het liefst van haar diabetes af. Dit is een 24 uurs ziekte, zowel voor haar als het hele gezin. Het is niet alleen koolhydraten tellen, maar ook rekening houden met sporten, groeien, hormonen, het weer. Heel veel heeft invloed op je bloedwaardes.

  Bij een glutenfout (gelukkig is dit zelden aan de hand) schieten haar bloedwaardes omhoog en is ze lange tijd ontregeld. De darmen nemen dan minder eten op, terwijl je wel de insuline er voor geeft, ook is er een ontsteking, dit geeft ook hoge waardes.

  Regelmatig hebben wij nachtdiensten om haar te meten, omdat ze niet goed staat. Zo probeer je haar met een goede waarde op te laten staan, zodat de dag goed begint.

 3. Elise op 6 mei 2015 om 10:56

  In het artikel staat: ‘Voor de diabetes van mijn dochter heb ik liever dat de producten vol suikers zitten dan vetten.’
  Denk eens na over het volgende: als er juist heel weinig KH in zouden zitten maar wel gezonde vetten, zouden de weinige KH die er nog zijn zo vertraagd opgenomen worden dat er veel minder insuline nodig zijn en zouden ook de bijwerkingen van jarenlange hoge bloedsuiker en insuline er niet zijn.

  Meer weten? Dr Davis, Wheatbelly / Broodbuik

Laat een reactie achter