Gevulde koek – glutenvrij met echt amandelspijs

Zo’n lekker dikke koek met smeuïg amandelspijs… mmm, het water loopt mij in de mond.

Zelf een glutenvrije gevulde koek maken? Hier vind je het recept. Tip: maak het amandelspijs een aantal dagen van te voren klaar, dat maakt het makkelijker te verwerken en komt ten goede van de smaak en structuur.

(voor circa 18 stuks)

Ingrediënten:

    • 250 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel (bijvoorbeeld Doves Farm)
    • 150 gram witte basterdsuiker
    • 1 mespunt zout
    • 150 gram roomboter
    • 3 eieren
    • wat rijstebloem voor bestuiven aanrecht, indien nodig
    • 400 gram amandelspijs (zelf gemaakt of gekocht) + 1 ei
    • halve amandelen

 

Werkwijze:

  • Amandelspijs voorbereiden: kneed een extra ei door het spijs, zodat het een smeuïg geheel wordt. Wikkel in folie en laat dit rusten in de koelkast.
  • Heb je een staande mixer/keukenmachine? Doe meel, zout, suiker, boter en 2 eieren in de kom en meng dit met de waaier.
  • Met de hand? Doe meel, zout en suiker in een kom. Meng dit met een garde. Voeg 2 eieren en de roomboter toe. Kneed dit met de hand snel door, tot het deeg aan elkaar begint te klonteren.
  • Vorm het deeg tot een rechthoekig plat stuk. Leg deze op een stuk huishoudfolie.  Laat dit deegstuk rusten in de koelkast, minstens een half uur, het liefst een hele dag. Dit bevordert de structuur van het deeg en het is makkelijker te bewerken. Het deeg koelt sneller en gelijkmatiger als het een plat stuk is.
  • Verwarm de oven voor op 180°. Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Haal het deeg uit de koeling. Rol het deegstuk uit tot circa 3 mm, tussen twee vellen huishoudfolie.
  • Steek met een steker of een rondje met diameter 6 centimeter plakjes uit het uitgerolde deeg.

 

 

  • Leg de helft van de plakjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Deze plakjes zijn de onderkant van je gevulde koeken.
  • Splits een ei: Bestrijk de plakjes voor de onderkant met een beetje eiwit. Het eigeel bewaren voor de bovenkant van de koek.
  • Doe het spijs in een spuitzak en spuit 20 gram spijs in het midden van de plakjes deeg die als onderkant dienen. Dit kun je ook doen met behulp van een lepel. Leg een plakje deeg (de bovenkant) op het hoopje spijs. Doe dit bij alle koeken. Duw de plakjes rondom aan.

 

 

  • Klop het resterende ei los. Bestrijk het deeg met het ei. Leg een halve amandel op de bovenkant, druk de amandel een beetje aan.  De halve amandelen ook even bestrijken met ei.
  • Zet de koeken nog ca. 15 minuten in de koeling, zodat het deeg stevig wordt.
  • Bak de koeken in ong. 12 minuten op 180 ° gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. In een luchtdichte trommel ongeveer 2 weken houdbaar.

 

 

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

6 reacties

  1. Jeannette op 22 september 2018 om 23:05

    Hoi, mijn deeg was erg zacht ook na een nacht koelkast. Ik heb je recept nog eens doorgelezen en ik zag dat er bij het gebruik vd keukenmachine staat dat je de eieren (!) samen met de andere ingredienten in de kom moet doen. Ik heb dus 3 eieren gebruikt. Nu zat ik verder te lezen en zag dat je bij het mengen met de hand maar 1 ei gebruikt.
    Kun je mij vertellen wat er niet goed is aan je recept?
    Groetjes Jeannette
    Ps je gevulde speculaas smaakt heerlijk!

    • Paula op 24 september 2018 om 07:43

      Hoi Jeannette,
      Bedankt voor je reactie. Ik heb het recept aangepast, de hoeveelheid eieren klopte inderdaad niet. Excuses voor het zachte deeg :-/ ! Nu moet het goed gaan. Succes, groetjes Paula

  2. Riny op 26 juni 2019 om 19:25

    Hoeveel heb ik nodig van dit recept als ik er maar 9 wil maken? Vind 18 echt te veel? Mvg

    • Paula op 1 juli 2019 om 08:47

      Hallo Riny, voor 9 koeken neem je de helft van dit recept. Succes! Paula

  3. Janneke Vis op 9 september 2019 om 13:19

    Hoi Paula, wat een leuke recepten heb je!! Mijn vraag is bij het recept vd gevulde koeken; Kan het zijn dat je witte ipv bruine basterd hoort te/kan gebruiken? Op de foto lijkt het deeg met witte basterd gemaakt te zijn. Ben even benieuwd. Groetjes, Janneke

    • Paula op 11 september 2019 om 11:40

      Hoi Janneke, bedankt voor je scherpe blik. We gebruiken idd witte basterdsuiker (het recept is een knip-plak versie van onze gevulde speculaas, bijna dezelfde ingrediënten, maar niet helemaal). Ik heb het aangepast. Groetjes Paula

Geef antwoord Antwoord annuleren