Geïnspireerd door…

‘Wat ga ik nu maken?’

Hoewel het assortiment van de Gebaksjuwelier in grote lijnen vast staat, vind ik het leuk om je te verrassen met nieuwe producten. Vanwege doorslaand succes worden die opgenomen in het vaste programma of als het succes achterblijft, schrap ik, in overleg met het team, het product. Zo wordt vraag en aanbod bijgesteld. Maar, waardoor laat het team van de Gebaksjuwelier zich inspireren?

 

In dit blog vertel ik de meest voorkomende manieren hoe het team van de Gebaksjuwelier zich laat inspireren.

 

De klant

Een zeer directe vorm van inspiratie en feedback zijn de klanten in de winkel en de volgers op Facebook. Regelmatig krijgt de Gebaksjuwelier verzoekjes of een specifiek product te maken is, ‘want dat mis ik zo!’ We kunnen niet aan elke vraag voldoen. Als het enigszins in te passen is in het productieproces en het rendabel is (ja, de Gebaksjuwelier is een bedrijf), dan zou het zo maar kunnen zijn dat het product wat jij zo mist, opeens in de schappen van de Gebaksjuwelier ligt. Zo is o.a. de croissant er gekomen en is er inmiddels een redelijk glutenvrij en melkvrij aanbod. Sinds een paar maanden stel ik op Facebook wekelijks de vraag wat jij voor glutenvrij lekkers hebt gemaakt in het weekend. Dat levert altijd foto’s op van creatieve, mooie en zo op het oog heerlijke glutenvrije baksels. Erg leuk om aan elkaar te laten zien wat er mogelijk is en ook daar zitten soms spannende smaakcombinaties die het team van de Gebaksjuwelier prikkelen. Voor die reacties ben ik dankbaar.

Roomboter croissant – Gebaksjuwelier

Glutenvrije bakkerijen

Wat ik heel fijn vind, is het bezoeken van een glutenvrije bakkerij (in het buitenland). Dat is eigenlijk het allerleukste en meest leerzame. Het bakken van glutenvrije producten vergt toch een andere manier van werken dan producten met gluten. Niet in alle opzichten, maar er zijn wezenlijke verschillen. Om dan te kijken en te proeven hoe een andere bakker daar mee omgaat, dat is een zeer waardevolle uitwisseling van kennis. Lees hier over het bezoek aan Jansana Glutenfree in Barcelona of Jute Backerei in Berlijn. Minder recent heb ik de de glutenvrije bakkerij van Van Gils in Chaam bezocht. Van Gils Glutenvrij heeft nu een andere productieruimte waar ik nog niet ben geweest. Binnenkort komt Ellen van MetZonder naar de Gebaksjuwelier, we delen kennis en ervaringen ten gunste van beide bedrijven en daarmee de klant.

Gebakje met Griekse yoghurt en framboos – Jansana Gluten Free

 

Gebakje Griekse yoghurt en limoen – Gebaksjuwelier

 

Glutenvolle producten

Helaas zijn de glutenvrije bakkers dun gezaaid en schiet ik regelmatig een glutenvolle bakkerij in om iets te proeven. Enerzijds omdat ik als persoon daar zin in heb. Anderzijds om te kijken of ik iets kan toevoegen aan het aanbod van de Gebaksjuwelier. Met de achterliggende gedachte dat ook mensen met een glutenvrij dieet van die lekkere gebakjes moeten kunnen genieten. Want wat lijkt mij dat balen als je niet ‘even’ bij een bakker kan binnenlopen om iets te proeven, omdat je daar ziek van wordt. Juist daarom is de Gebaksjuwelier ontstaan: een bakkerij waar geen gluten en geen glutenvrij gemaakt tarwezetmeel gebruikt wordt om allerlei glutenvrije heerlijkheden te maken voor een doelgroep die op dit vlak vaak buiten de boot valt.

 

Bij Bakkerij Westers (gluten bakkerij) op Vlieland kwam ik deze koeken tegen. De richeltjes zijn erg lekker, een harde kruidige koek (speculaas/kruidkoek) met nootjes en gedroogd fruit bovenop. Daarnaast een platte koek met hazelnoten. Een mooie, robuuste smaakvolle koek. Op de achtergrond zie je een citroenmascarpone cake, superzacht van smaak. Allemaal stuk voor stuk mooie producten die, eenmaal omgebouwd tot glutenvrije variant, niet zouden misstaan bij de Gebaksjuwelier.

 

Koeken niet glutenvrij – bakkerij Westers

 

De media

Op Instagram komen prachtige foto’s van taart en gebak voorbij. Het ene nog mooier dan het andere. Dat wordt niet voor niets #foodporn genoemd. Maar het liefst kijk ik naar ‘How-to’s’ op YouTube of gewoon, kookprogramma’s op tv, zoals Heel Holland Bakt. En tja, ook daar zijn niet veel glutenvrije varianten van. Soms, als je goed oplet zijn de recepten glutenvrij zonder dat het expliciet genoemd wordt, zoals deze chocoladetaart van Nigella Lawson.

Chocoladetaart -Nigella Lawson

Team

Met al deze inspiratiebronnen in ons achterhoofd hebben we binnen het team overleg over wat er voor nieuws gemaakt wordt. Aan de werkbank met pen en papier werken we ideeën en receptuur uit. Dan volgt het testen en proefdraaien in de bakkerij, met het onvermijdelijke proeven door het personeel. Bij goedkeuring van het team laten we de klanten in de winkel proeven. Valt het product in de smaak, dan wordt het product opgenomen in het assortiment. Zo hebben we als opvolger van de gevulde speculaas een gevulde koek bedacht. Nog steeds proeven we deze koek, ‘is het nog steeds zo lekker als de eerste keer dat die uit de oven kwam?’

 

 

Wat zijn voor jou belangrijke inspiratiebronnen voor wat jij doet? Deel je reactie met de anderen.

 

Schrijf je commentaar in onderstaand reactieveld.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

 

 

Reacties “Geïnspireerd door…

 1. Weet je wat ik mis?
  Roggebrood. En plak roggebrood met een plak kaas er op. Of haring. Of gewoon jam.

  Maar ik weet niet of er markt voor is, glutenvrij roggebrood. Of dat het überhaupt na te maken is…

  • Ik snap dat je dat mist… roggebrood is een heel specifiek product. Ik heb geen idee of het in glutenvrije vorm te evenaren is. Mooie uitdaging 🙂

 2. Ik mis de betaalbaarheid en het gemak überhaupt iets ‘zomaar’ te kunnen halen.
  Diverse luchtige simpele broodjes is iets wat ik blijf zoeken, omdat ik in mijn ogen nog weinig goeds tegen ben gekomen. Kaneel broodjes. Suikerbrood. Kaasstengels. Ontbijt en kruidkoeken, die niet voor de helft uit suiker bestaan. Rijstevlaai.

 3. Hoi Paula

  Mijn favoriete taart is als volgt:
  1. een boterkoekbodem bakken
  100 gram roomboter bij kamertemperatuur zacht laten worden.
  50 gram poedersuiker dan erbij met echte bourbon vanillesuiker
  alles goed mengen met vork
  Daarna 120 gram meel erbij doen en heel goed mengen
  Het meel bestaat uit:
  50 gram amandelmeel
  30 gram havermeel
  10 gram aardappelmeel
  30 gram kleefrijstmeel
  en een dessertlepel psyllium

  Oven voorverwarmen op 160 graden
  Glazen Pyrex bakvorm 26 cm goed inboteren, ook de opstaande randen een klein stukje.
  op de beboterde bodem amandelpoeder strooien.
  het mengsel eventueel uitrollen tussen plastic folie en passend maken (de randen hoeven niet met deeg bekleed te worden.
  Bakken onderin de oven (conventioneel)25-35 minuten, afhankelijk van je oven.
  De bodem moet wel lichtbruin zijn geworden.
  Afkoelen.

  Daarna vulling maken.
  Vooraf 4-5 blaadjes gelatine in koud water leggen. (afhankelijk van de hoeveelheid sap maak ik een keuze voor 4 of 5 blaadjes)

  250 gram kwark mengen met 50 gram rietsuiker en weer vanillesuiker.
  De rasp van 1 citroen erbij doen
  sap van 1 sinaasappel en eventueel een halve citroen
  alles goed mengen. (met garde)
  1/4 liter slagroom stijf kloppen en erbij mengen(ook met garde)

  De gelatine goed uitknijpen en in een aparte kom oplossen met 4-5 eetlepels kokend water. Roeren om te zien of alles is opgelost, anders nog wat heet water erbij(afmeten met lepeltjes).
  Gelatine goed mengen met het kwarkroommengsel , op de bodem gieten en laten opstijven in de koelkast.

  De taart is dan klaar, kan opgeleukt worden met aardbeien of frambozen.
  Ik maak zelf meestal een frambozen coulis, gewoon met frambozen en wat water, zonder poespas.
  Zeker in de winter met diepvriesframbozen is een coulis snel gemaakt.

  Deze taart is favoriet in mijn gezin, met kinderen en kleinkinderen. Ze kopen nooit meer een kant en klare kwarktaart!

 4. Hoi Paula,

  Waar ik echt blij van zou worden is suikerbrood, zacht wit bolletje, boterkoek en saucijzenbroodje of ragoutbroodje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *