noten

Hoe gaat de Gebaksjuwelier om met het gebruik van noten?

Noten: één van mijn favoriete ingrediënten in de bakkerij. Vooral verwerkt in bijvoorbeeld de pecannotentaart. Een taart gevuld met karamel, gehakte pecannoten en bovenop extra pecannoten.

Naast de pecannoten gebruiken we hazelnoten, walnoten en amandelen. Af en toe maken we een hartige taart met broccoli, camembert en cashewnoten.

Helaas kan niet iedereen noten verdragen. Laatst vroeg iemand hoe wij omgaan met noten en notenallergie.

Hieronder volgt onze manier van werken:

  • de meeste meeste noten hakken we eerst fijn, voordat we ze verwerken in een deeg of vulling. Nu is dit hakken van de noten waarbij de meeste kans bestaat dat er kruisbesmetting met ‘nootvrije’ producten bestaat. Het fijne gruis van de gehakte noten blijft makkelijk ergens in zitten.
  • we zorgen dat andere producten niet in de buurt staan tijdens het verwerken van de noten.
  • personeel wast handen zorgvuldig
  • schoon gereedschap gebruiken. Gereedschap waar noten mee verwerkt zijn wordt schoongemaakt.
  • werkbanken worden grondig schoongemaakt na het gebruik van noten
  • in het productieproces: zoveel mogelijk eerst de producten zonder noten maken, dan de producten met noten.
  • de uitrolmachine wordt alleen gebruikt voor nootvrij deeg en fondant. Marsepein of bijvoorbeeld sloffendeeg (bevat amandelen) wordt met de hand uitgerold.
  • nieuwe medewerkers attenderen op potentiële kruisbesmetting
  • klanten in de winkel attenderen op mogelijke kruisbesmetting. Consumptie van onze producten raden wij af bij heftige reactie op noten. De klant moet zelf inschatten wat de risico’s zijn.
  • opslag: de noten en producten met noten worden dusdanig opgeslagen dat ze niet in aanraking komen met andere ingrediënten en producten
  • Brood met noten, zoals de stollen en het mueslibrood gaan niet door de broodsnijmachine.

De pinda valt niet onder de noten, maar we vermelden hierbij dat we die helemaal NIET gebruiken in de bakkerij. Ook geen arachideolie of andere ingrediënten waar pinda in verwerkt is.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht vragen of tips hebben, dan horen we dat graag.

Laat je bericht achter in het commentaarveld hieronder of stuur een mail naar paula@gebaksjuwelier.nl

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter