2019 Gebaksjuwelier slagroomtaart aansnijden uitgelicht

Gebaksjuwelier, meer dan alleen glutenvrij bakken

Vijf jaar glutenvrij genieten

Het eerste lustrum van de Gebaksjuwelier is een feit! Supertrots ben ik op wat ik tot nu toe bereikt heb met de Gebakjuwelier. Vijf jaar lang biedt de Gebaksjuwelier heerlijk glutenvrij brood en banket voor mensen, zoals jij, die glutenvrij moeten eten en voor mensen die glutenvrij willen eten. In die tijd is het assortiment flink uitgebreid. We zullen producten blijven ontwikkelen en nog meer lekkere glutenvrije producten in de winkel en webshop neerzetten.

Achter de schermen

Waar mijn oogjes nog meer van gaan glimmen dan van wat er geproduceerd wordt bij de Gebaksjuwelier is wie er produceren. Al vanaf het prille begin is het bedrijf een soort vrijplaats, een veilige haven, voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Toen ik de sleutels van het pand net in handen had, kon ik beroep doen op een aantal vrienden die wilden klussen. Deze vrienden hadden om uiteenlopende redenen tijd om te helpen. De één was werkloos, de ander lag mentaal in de kreukels, weer iemand anders was op zoek naar een manier om betekenis te geven aan zijn dagbesteding. Op één of andere manier werkte het klussen als een katalysator voor deze personen. Het bezig zijn voor iemand anders (en even niet aan je eigen sores te hoeven denken) gaf hen nieuwe energie om uiteindelijk hun leven op de rit te zetten.

De sleutel

Via via kwam ik in aanraking met Gezinsbegeleiding Autisme, een stichting die (gezinnen met) kinderen en jongvolwassenen met autisme begeleidt en ondersteunt. Diverse jong volwassenen met autisme hebben stage gelopen bij de Gebaksjuwelier. Voor mij is het een uitdaging om de werkzaamheden zo te kaderen dat de stagiairs zich prettig voelen, zich gewaardeerd voelen en een mate van zelfvertrouwen ontwikkelen. Met de ervaring van mijn baan voorafgaande aan de Gebaksjuwelier, sociaal pedagogisch hulpverlener,  is deze manier van werken een mooie combinatie. Daarbij leer ik heel veel van mijn stagiairs. De logica van bijvoorbeeld mijn beschrijvingen in recepten is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Om voor iemand iets begrijpelijk over te dragen, hetzij schriftelijk, mondeling of met foto’s is een leerzame uitdaging die mij veel plezier brengt.  Ik bedoel om de juiste ‘sleutel’ voor de desbetreffende persoon te kunnen bedenken, zodat zij de ‘code’ kunnen kraken, dat is echt een sport.

Vaardigheden vergroten

Mijn laatste baan in de verstandelijk gehandicaptenzorg, voorafgaande aan het runnen van de Gebaksjuwelier, was op een dagcentrum waar ook jobcoaches kantoor hielden. Bemiddeling van de jobcoach bezorgde Hizkya, een man met Down sydroom, zijn baan bij de Gebaksjuwelier. In de ruim 2,5 jaar dat hij werkzaam is bij de Gebaksjuwelier heeft hij al zoveel geleerd en eigen gemaakt. Dat ik hem mag helpen vaardigheden te vergroten vind ik fantastisch. We werken veel met tekeningetjes en foto’s, zo kan hij steeds zelfstandiger de planning volgen. Wellicht kan hij later zijn eigen planning maken. In samenspraak met de jobcoach heeft Hizkya via het dagcentrum waar hij 2 dagen in de week werkt, een cursus ‘Omgaan met geld’ gevolgd. De opgedane kennis past hij toe tijdens het afrekenen met de klanten. Waanzinnig om te zien hoe hij dit oppakt.

Bakken als therapie?

Wat mij het meest heeft geraakt in al deze jaren is de situatie van Lisa*, studente HBO verpleegkunde. Ze werkte als invalkracht in de bakkerij en had veel gevoel voor het bakkersvak. Tijdens een stage in het buitenland liep ze, als getuige van natuurgeweld, een dusdanig trauma op dat ze bij terugkomst haar studie niet kon oppakken. Het werken in de bakkerij was een fijne afleiding voor haar. Uiteindelijk beviel het werken in de bakkerij zo goed, dat ze de bakkersopleiding is gaan volgen en van haar bijbaantje haar beroep heeft gemaakt. Fantastisch gedaan, Lisa!

Afstand tot arbeidsmarkt verkleinen

Met mijn bedrijf hoop ik de komende jaren nog veel meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een fijne plek te geven waar ze zichzelf kunnen zijn en groeien in wie ze kunnen worden. Laatst kwam ik dit artikel tegen over ‘open hiring’ bij de Greyston Bakery. Daar nemen ze mensen aan  zonder sollicitatiegesprek, zonder CV, gewoon hup aan de slag, ‘no questions asked’.

En ja, natuurlijk blijven we heerlijke glutenvrije gebakjes, lekkere taarten, smakelijk glutenvrij brood en nog veel meer lekkers maken!

Smakelijke groet,

Paula

*naam gefingeerd

 

Meer van mijn persoonlijke ondernemersverhalen lezen? Kijk eens hier:

 

Inschrijven nieuwsbrief

5 reacties

 1. Dorenda op 2 april 2019 om 09:13

  Lieve Paula,

  Wat doe je dit toch waanzinnig goed. Met alle positieve ervaringen en ook de tegenslagen ben je nu vijf jaar verder en ben je met je gebaksjuwelier een begrip. Op meerdere fronten.
  Ik ben trots op je.
  Kus

  • Paula op 2 april 2019 om 15:43

   Dank je wel lieve Dorenda, voor je mooie woorden. x

 2. Gerry Mulder op 5 april 2019 om 21:36

  Paula, de manier waarop jij ons als glutenvrije eters helpt met je bakkerij en dit tegelijk combineert met een steentje bijdragen aan de situatie van mensen die dat hard nodig hebben verdient een dikke pluim! Fantastisch!

  Ik heb zelf ook 2 dagen in de week een groep van 8 mensen met een beperking op mijn locatie bij Connexxion werken. Zij maken O.a. onze bussen schoon. Geweldig om te zien hoe blij men is met de geboden kansen. Met de juiste aandacht en geduld zijn ze tot grote dingen in staat. Hizkya groeit vast en zeker onder jouw begeleiding uit tot een geweldige bakker!

  Ik wens jou, maar ook je prachtige team een mooie toekomst toe. Gefeliciteerd met het jubileum!

 3. Mirjam op 12 april 2019 om 09:06

  Kippenvel.
  Fantatisch gedaan, nog vele jaren!

  • Paula op 13 april 2019 om 15:47

   Dank je wel, Mirjam!

Laat een reactie achter