Appelkruimelgebakjes met haver (glutenvrij – melkvrij – eivrij)

Dit recept kun je op verschillende manieren toepassen. Je kunt er lekkere koekjes van bakken of het deeg gebruiken voor een kruimeltaartje met (seizoens-) fruit. Het deeg is eivrij en melkvrij.

Ingrediënten:

  • 175 gram glutenvrije havermeel
  • 85 gram glutenvrije havervlokken
  • 155 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel (hou je van kaneel? Doe er dan 1 theelepel kaneel in)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 160 gram plantenmargarine of kokosolie
  • 200 gram appels of fruit van het seizoen, bijvoorbeeld frambozen, kersen, pruimen, peren of een combinatie

Werkwijze:

Maak eerst het deeg

  • Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom.
  • Kneed de ingrediënten snel door met de hand of deeghaken, tot er een min of meer samenhangend deeg ontstaat.
  • Maak een vierkante plak van het deeg, pak dit in plastic folie en laat het in de koelkast rusten (een uur of langer).
  • Was in de tussentijd het fruit, schil het fruit indien nodig en verwijder pitten, klokkenhuizen.
  • Snijd het fruit in stukjes, voeg naar wens en smaak kaneel en suiker toe. Bij de frambozen, kersen en pruimen hoeft dit niet.
  • Verwarm de oven op 180° Celsius
  • Bekleed kleine bakvormjes, bijvoorbeeld een muffinblik, met papier of vet ze in.
  • Gebruik de helft van het deeg en bedek de bodem en zijkanten van de vorm.
  • Vul de vormpjes met het fruit.
  • Kruimel de rest van het deeg over het fruit. Strooi er nog wat havervlokken over.
  • Schuif de vormpjes in de oven. Bak de kruimelgebakjes in ongeveer 25 minuten goudbruin. Haal de vormpjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rek.

Tip

  • Je kunt ook een bakblik van 20 x 20 cm pakken, invetten, bekleden met bakpapier, bodem en rand bekleden met helft van het deeg, fruit er op, deeg er over kruimelen, bestrooien met vlokken en bakken maar. Na het bakken goed laten afkoelen, in de koelkast zetten en daarna in stukken snijden.
  • Kersenpitten kun je, na drogen, gebruiken als steunvulling voor het blindbakken van taartbodems.
  • Van het deeg kun je koekjes maken: verdeel het deeg in kleine balletjes op een bakplaat. Het deeg kun je pimpen met gehakte hazelnoten, geraspte kokos, chocoladestukjes, rozijnen, cranberries etc etc. Bak de koekjes in circa 15 minuten gaar, op 175 graden.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Reacties “Appelkruimelgebakjes met haver (glutenvrij – melkvrij – eivrij)

  1. Wat een zalige combi heel goed gelukt zowel groot als kleine taartjes ik gebruik alleen palmsuiker .ik kijk nu al uit naar de pruimen tijd lijkt me ook heerlijk alleen wat extra havermout op de bodem of hebben jullie een andere hint vanwege het sap? Hartelijke groet van rozita.

    • Beste Rozita, leuk dat je het recept hebt gemaakt. Wat havermout op de bodem neemt inderdaad meer vocht op. Pruimen met abrikozen zijn ook een heel lekkere combinatie. Fijne dag! Paula

  2. Hey Hallo!

    Dit klinkt heel lekker en ik zou het graag willen uitproberen. De haver vlokken (85) gram gaan die ook Door het deeg heen of zijn ze alleen voor boven op ?

    Groetjes , Sandra (:

  3. hoi paula
    ik eet steeds de heerlijke appelkruimeltaartjes bij magia bene
    maar ik zou ze graag is zelf maken
    kun je de bruine basterd suiker ook vervangen door kokosbloemsuiker ? of zouden die dan niet meer zo lekker smaken zoals u receptje ?
    en het havermeel door gv havervlokken ik heb geen gv havermeel alleen maar de
    vlokken heb ik staan van rosies
    mvg

    • Hoi Kimmy, je kan de vlokken eventueel fijnmalen in een hakmolentje of iets dergelijks. Het is wel prettig om een fijn meel te hebben ipv alleen vlokken.
      Wat de suiker betreft: kokosbloesemsuiker is sterker van zoetkracht. Ik zou daar minder in doen. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik ben benieuwd naar je resultaat. Hou je ons op de hoogte? Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *