eendagjemeelopenbijdegebaksjuwelier

Een dagje meelopen bij de Gebaksjuwelier

Wat ik zo leuk vind aan het werken in de glutenvrije bakkerswinkel de Gebaksjuwelier is, naast het bakken, het contact met de klanten. Er komen zoveel mensen van diverse pluimage hun glutenvrije brood of een lekker glutenvrij gebakje halen. Niet altijd is meer tijd voor een uitgebreid praatje, wat in de beginperiode met gemak kon.

toonbank

 

 

Dagje meedraaien in de glutenvrije bakkerij

Des te leuker is het als er klanten een dagje meedraaien, zoals de afgelopen weken de winnaars van de Facebook actie hebben gedaan. Bij 1000 Facebooklikes konden 5 mensen een dagje meewerken bij de Gebaksjuwelier winnen.

 

Eén van de 5 winnaars was Linda. In mei kwam ze een zaterdag naar de winkel om eens te kijken hoe het er ‘achter de schermen’ bij de Gebaksjuwelier aan toe gaat. Natuurlijk stak ze ook de handen uit de mouwen. Voor mij was dit een leuke gelegenheid om mijn klant beter te leren kennen en te horen wat het leven met een glutenvrij dieet voor haar betekent.

 

Naast de boot

Zo vertelde Linda dat ze laatst op een bruiloft was, waar iedereen zich te goed kon doen aan allerlei lekkere hapjes en gefrituurde producten. Voor haar was er weinig anders dan komkommer en tomaatjes. Op dat soort momenten baalt Linda er enorm van dat ze niet ‘gezellig’ met de anderen kan meedoen en dat er geen rekening met het glutenvrije dieet gehouden wordt.

 

 

Proef!

Haar eerste bezoek aan de Gebaksjuwelier konden Linda en ik ons allebei nog goed herinneren. Via een artikel in de krant had ze van de Gebaksjuwelier gehoord. Slechts 20 kilometer bij haar woonplaats vandaan. Vorig jaar half juli kwam ze in de winkel. Op die dag was er toevallig een proeverij met diverse glutenvrije hapjes.

 

‘… en ik viel met mijn neus in de boter, wat heb ik genoten. Heerlijke gebakjes, hartige taart en brood… zoals brood hoort te zijn!’

 

Linda was meteen verkocht, vol lof over de inrichting van de winkel en, belangrijker, over de smaak van de glutenvrije producten. Haar man, die niet glutenvrij eet, was onder de indruk van het glutenvrije brood. ‘En dat wil wat zeggen’ aldus Linda.

 

‘Wat een feestje is het iedere keer weer om bij haar in de winkel te komen en al dat lekkers gewoon zomaar te kunnen kopen, of proeven als je geluk hebt… zonder er over na te denken en ingrediënten te moeten lezen om te zien of je het wel mag.’

 

 

 

Waarom glutenvrij?

Op mijn vraag waarom Linda glutenvrij eet kwam een bijzonder antwoord:

 

‘Vier jaar geleden is er sarcoïdose bij mij geconstateerd, dat is een auto immuunziekte waarbij er spontaan ontstekingen in je lichaam ontstaan. Ik heb 7 maanden in een rolstoel gezeten, omdat mijn voeten helemaal ontstoken waren. Met therapie, medicijnen en wilskracht heb ik mij uit die stoel geknokt. Ik was toen 32 en ik had nog een heel leven voor mij. Ik moest uit die stoel.’

 

Met heel veel wilskracht is het Linda gelukt om zonder rolstoel verder te kunnen en zelfs meer dan dat. Een hele dag bij de Gebaksjuwelier aan de werkbank staan en allerlei klusjes doen ging haar prima af.

 

 

De diagnose

‘Na al ruim twee jaar ziek te zijn geweest en al zo lang ik me kan herinneren buikpijnen en moeilijke stoelgang kwam ik in contact met een orthomoleculair arts. Zij testte mij verder en uit bloed- en ontlastingsonderzoek kwam de diagnose: glutenintolerantie.

Op dat moment een enorme klap in mijn gezicht, maar nu ben ik er blij mee. Is het dan leuk om een glutenintolerantie te hebben en nooit meer ‘zomaar’ uit eten te kunnen en altijd te moeten nadenken over je eten? Nee, dat is het zeker niet. Van tijd tot tijd baal ik er enorm van, maar de diagnose en daardoor het aanpassen van mijn voeding heeft me van mijn eeuwige buikpijn en stoelgangsproblemen afgeholpen! En dat is toch echt wel heel fijn!’

 

Ik kon bijna niet geloven wat Linda mij vertelde. Is zo’n vitale, enthousiaste vrouw ooit gebonden geweest aan een rolstoel? Moeilijk voorstellen en daarom vind ik het des te meer bewonderenswaardig dat ze zich ‘uit die stoel geknokt’ heeft. Fijn dat het glutenvrije dieet een einde heeft gemaakt aan andere fysieke klachten.

 

En zo heeft elke klant zijn of haar eigen verhaal waar ik soms een klein fragment, soms een groot deel van mag horen. Hoewel het door de drukte in de bakkerij niet altijd mogelijk is, vind ik het elke keer heel waardevol om met de klanten in gesprek te raken. Dan is zo’n paar uur samen aan de werkbank een mooi moment.

 

Dank je wel, Linda!

Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie achter in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

 

Paula Onink

Gebaksjuwelier

 

 

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties

 1. Bernadette op 3 juni 2015 om 08:35

  Altijd fijn om te lezen hoe anderen omgaan met hun (coeliakie) klachten en ervaringen. Ik weet nu sinds 1 jaar dat ik coeliakie heb. Het is een hele weg voordat je kunt zeggen ja dit heb ik geaccepteerd. En dan nu nog je familie en vrienden.
  Ik had laatst een feestje en daar was het andersom. Daar kreeg ik een bord vol met mijn eigen hapjes en voor de anderen kwam er zo af en toe iemand langs. De hapjes waren trouwens heerlijk. Zo kan het natuurlijk ook.
  Fijn dat er zoals jij steeds meer lekkere bakkerijtjes bij komen en dat we daardoor er meer gaan bijhoren.
  Petje af voor Linda, je zo terug boksen uit een rolstoel.
  Ik kom snel weer bij je langs voor al dat lekkers
  Bernadette

  • Linda op 3 juni 2015 om 19:56

   dank voor je lieve reactie Bernadette. Gelukkig heb ik ook een paar lieve vriendinnetjes die mij tegenwoordig een eigen bordje met hapjes geven…echt een verwennerij!

Laat een reactie achter