Banketbakkersroom glutenvrij (optioneel lactosevrij)

´Oh, wat zou ik toch graag een tompouce willen eten met van die gele room ertussen!´ Deze wens kreeg ik te horen toen ik met iemand over glutenvrij gebak praatte. Hieronder het recept voor ´die gele room´ ook wel kookroom of banketbakkersroom genoemd.

 

Ingrediënten

  • 250 ml melk (lactosevrij: vervang door kokosmelk of amandelmelk)
  • druppel vanille extract of een vanille stokje of 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 20 gram maizena
  • 50 gram suiker

 

Bereiding

  1. Meng de suiker met de maizena (en vanillesuiker)
  2. Roer dit los met een beetje koude melk.
  3. Breng de rest van de melk aan de kook (met het vanillestokje)
  4. Roer ondertussen de dooiers met het maizena/suikermengsel licht schuimig ( en vanille extract)
  5. Giet een deel van de hete melk al roerend bij het eimengsel en giet dit weer terug in de pan met de rest van de melk.
  6. Alles zit nu in de pan. Breng dit al roerend aan de kook. Zodra de pudding begint te borrelen, laat het nog 1 minuut zachtjes doorkoken, blijven roeren!
  7. Schenk de pudding op een met koud water afgespoeld bord, platte schaal en dek dit af met plastic folie. Laat het op het aanrecht afkoelen (half uur) en dan in de koelkast verder afkoelen.
  8. Klaar voor gebruik. Roer het even door om een gladde massa te krijgen.

Klik hier voor een instructiefilmpje van het recept.

 

Smakelijk eten!

Je kunt de banketbakkersroom gebruiken als vulling voor een puddingbroodje, tompouce of taart. Het is ook lekker als dessert met vers fruit. Meng de pudding met lobbig geslagen gezoete slagroom, dan krijg je ´Zwitsers room´, heerlijk als vulling voor een biscuittaart of voorgebakken taartbodem.

 

Reacties “Banketbakkersroom glutenvrij (optioneel lactosevrij)

  1. Net de banketbakkersroom gemaakt met lactosevrije melk en merg van een vanillestokje.
    Smaakt erg lekker, dit krijgt de hele familie voorgeschoteld!

  2. Super bedankt! Wil graag dit gebakje voor me dochter maken mag geen melk.
    Ik vervang de melk alleen met alpro soya 1+ heeft een fijne smaak hooguit een beetje zoeter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *