torta-caprese3

Delen is vermenigvuldigen?

‘Verbazing’ zal ik het maar noemen. Collega bakkers vragen zich af waarom ik recepten op mijn website heb staan, in bijzonder verbazen ze zich over de recepten van producten die bij de Gebaksjuwelier te koop zijn. Dan kan iedereen de producten gewoon zelf maken en komen de mensen niet meer naar de winkel, lijkt de achterliggende gedachte.

 

Ik vind het fascinerend hoe vele bakkers met de hand op het receptenboek liever niets wil delen met een ander. Zou dat echt uit angst zijn dat iemand met het recept er van door gaat? Die wedervraag heb ik eigenlijk nooit gesteld. Eerlijk is eerlijk, niet al mijn recepten staan op de site, maar het gros van wat er in de winkel te koop is, kan je terugvinden als recept.

 

Waarom deel ik eigenlijk mijn recepten met jou, op deze website? Gewoon, zodat jij plezier in het bakken ervaart en kunt genieten van glutenvrij gebak en taart. Zo, dat is de samenvatting van de missie van de Gebaksjuwelier.

 

business

 

Een praktijkvoorbeeld

 

Een jong stel komt de winkel binnen. ‘We willen een taart maken voor mijn moeder. Zij koopt hier vaak gebak.’ Het word mij al snel duidelijk om welke dame het gaat. Ik haal het indexkaartje van deze mevrouw uit mijn mentale Rolodex naar boven. Van veel vaste klanten weet ik inmiddels welke ingrediënten wel of niet gebruikt mogen worden (zie het als een positieve beroepsafwijking). En geloof mij, dit indexkaartje heeft een veel langere lijst met verboden ingrediënten dan alleen gluten.

 

In ieder geval, we raken in gesprek over wat te maken voor de betreffende klant. ‘Ik heb nog nooit iets gebakken, zo’n pudding gebakje die jij verkoopt, vind ze lekker. Zoiets willen wij maken.’ Ik bespeur enige onzekerheid bij zowel de jongeman als de jongedame. Aan de hand van het filmpje van het recept ‘Banketbakkersroom‘ laat ik ze op de tablet zien hoe ze room konden koken. Door de melk te vervangen door kokosmelk is het gerecht lactosevrij, één van de vereisten.

 

Ze lijken nog niet helemaal overtuigd van hun eigen kunnen en twijfelen of ze pudding van mij kopen. ‘Nee, we gaan het zelf maken’ zegt de jongedame uiteindelijk. Een korte herhaling van de belangrijkste aandachtspunten in het recept haalt hen over de streep. Ze verlaten, met de link naar het filmpje op zak, de Gebaksjuwelier.

 

Half uur later gaat de telefoon. ‘Was het nu kokosmelk of kokosroom?’ vraagt de jongeman vanuit de supermarkt. Toch handig zo’n vraagbaak op afstand. Terwijl ik verder ga met de taak voor handen, glimlach ik breeduit. ‘Wat lief!’ zeg ik hardop, een zoon met zijn vriendin die hun best doen om voor zijn moeder, met echt veel voedseluitdagingen, iets lekkers neer te zetten. Ja, dan smelt ik een beetje.

 

De volgende dag is een heel drukke dag, met veel bestellingen, een high tea en aardig wat nieuwe klanten in de zaak (die hebben vaak meer vragen, omdat ze nog niet bekend zijn met het assortiment of nog niet zo lang glutenvrij eten). Het einde van de dag nadert. Het poetsen is al in volle gang als de winkelbel gaat. Daar komen de jongeman en dame van gisteren binnen. Een gebaksbordje met een stukje taart bieden ze mij aan. ‘We wilden je vertellen dat het gelukt is en het je laten zien!’ Ik neem een hapje en trek dezelfde conclusie.

 

taart-speculaas-kokosroom

 

En dit, beste lezer, is toch het mooiste wat er is. Wat mij betreft is dit een uitstekend voorbeeld van vermenigvuldigen door te delen.

 

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

13 reacties

 1. willie op 21 september 2016 om 07:19

  Prachtig wat ik ik lees wat ben je een mooi persoon ga zo door
  Ik geniet van het lezen van het delen
  veel succes in de winkel
  Groetjes Willie uit Harderwijk

 2. Marieke op 21 september 2016 om 08:21

  Geweldig Paula!
  Daar kunnen nog heel veel mensen een voorbeeld aan nemen. Ga zo door en blijf genieten!
  Groeten, Marieke.

 3. Kristel Eberson op 21 september 2016 om 08:21

  Hoi hoi Paula,

  Ik vind het echt geweldig wat je doet!!!! Het liefst kom ik iedere week langs, maar dat is niet haalbaar! Ideaal en erg lief vind ik het dat je een deel van je recepten deelt met ons!!
  Zo heb ik voor een groot feest van mijn moeder en mij via jou recepten zelf de taart verzorgt voor het feest!! Iedereen vond de biscuit taart met banketbakkersroom en/of aardbeien bavarois!! Ze hebben er allemaal van genoten en dat was zonder jou never nooit gelukt!!!
  Ga zo door, want je doet het geweldig!!!!

  Groetjes Kristel

  • Paula op 21 september 2016 om 20:40

   Dank je wel Kristel! Wat gaaf dat je zelf de taart voor het feest hebt gemaakt. Genoeg tips opgepikt tijdens de bakdemo? Groetjes Paula

 4. Inge Vos op 21 september 2016 om 10:13

  Super Paula!
  Ik snap dat je dan smelt.
  Groetjes, Inge

 5. Annie HS op 21 september 2016 om 11:00

  Kijk, dat is nu de juiste insteek!!!
  Zelf woon ik in Friesland; anders was ik allang een keer langsgekomen.
  Geweldig, hoe jij je klanten behandelt.
  en zo’n kaartjes systeem is grandioos.

  • Paula op 21 september 2016 om 14:06

   Beste Annie, juist voor mensen die verder weg wonen is een recept online.
   Die ‘indexkaartjes’ zitten in mijn hoofd 🙂 Nog geen tastbaar systeem. Ik weet niet of dat wenselijk is i.v.m. privacy etc. Groetjes, Paula

 6. Ans op 21 september 2016 om 11:06

  Dat is precies het plezier wat ik beleef als ik weer van die heerlijke haverkoekjes bak naar jouw recept. Gewoon genieten, fantastisch dank je wel!

  • Paula op 21 september 2016 om 20:41

   Dank je wel en graag gedaan!

 7. Ingeborg Stad op 21 september 2016 om 14:53

  Beste Paula,

  Ik zeg vooral doorgaan! Je maakt er een hoop mensen blij mee. Zelf hoor ik komende vrijdag definitief of ik een gluten intolerantie heb. Mijn grootste hobby is bakken en jouw recepten helpen mij bij mijn nieuwe uitdaging. Mijn missie is dan ook om voor al mijn succes recepten een glutenvrije variant te vinden of ontwikkelen. En deze ga ik vervolgens ook delen!

  Ik woon niet in de buurt, maar ben vast en zeker van plan om een keer langs te komen.

  Groetjes,
  Ingeborg

 8. Monique de Man op 21 september 2016 om 17:22

  Super Paula,
  In mijn praktijk kom ik ook mensen tegen die heel graag hun eigen brood willen bakken. Als ik ze dan naar jou kan verwijzen om een tip over een bepaald meelsoort is dat superfijn. En al die keren dat ze een heerlijk speciaal broodje, croissantje, taartje willen kopen zijn ze ook aan het goede adres,
  groetjes Monique de Man dietist

 9. Marjolein Buis op 21 september 2016 om 18:11

  Prachtig Paula!

 10. Marieke Wouterse op 8 november 2017 om 11:34

  Wat mooi, Paula! Je maakt zoveel mensen blij! Groetjes, Marieke (moeder van Finn..de oliebolleneter;)

Laat een reactie achter