decemberglutenvrij

#decemberglutenvrij Geef het door

#decemberglutenvrij

Vandaag is vakje 28 van de #decemberglutenvrij kalender aan de beurt. Voor wie het nog niet weet, we schrijven deze maand elke dag in estafettevorm met heel veel verschillende bloggers het jaar uit. Gisteren was het Glutenvrijekookhoekje aan de beurt. Vandaag, 28 december mag ik voor #decemberglutenvrij schrijven. Het stokje wordt morgen doorgegeven aan Daily inception.

 

Voorstellen

Voor wie voor het eerst op mijn blog terecht is gekomen: mijn naam is Paula Onink, eigenaar van glutenvrije bakkerswinkel de Gebaksjuwelier in Culemborg. Voordat ik de bakkerij startte, nam ik een aanloop met het bloggen over glutenvrij eten, leven en alles wat daar bij komt kijken. Ik eet gewoon gluten, dus het was een heel nieuwe wereld die voor mij openging. Inmiddels zijn we bijna vier jaar verder sinds mijn eerste blog, is de glutenvrije bakkerswinkel een feit en die glutenvrije wereld is voor mij niet vreemd meer.

 

 

Nog steeds blog ik om de week, met de ene keer een recept, de andere keer wat achtergrondinformatie over producten of over iets wat ik heb meegemaakt in de glutenvrije bakkerswinkel. Toen ik deze datum, 28 december, toebedeeld kreeg/koos, had ik geen idee waarover ik zou schrijven. Receptje voor het kerstdiner zou achterhaald zijn en iets met oliebollen… nee, ik wist het nog niet. Totdat ik afgelopen donderdag een mailtje kreeg. Het onderwerp van dit blog was ontstaan.

 

Wat te doen

Het was een enorme drukte in de bakkerij. Kerststollen, staven, brood, alles moest gebakken worden. Alle desserts moesten in orde zijn. De stollen die uit de oven kwamen, werden gecontroleerd. Helaas was één stol opengescheurd, die kon de winkel niet in. Daar zou een sticker ‘Voedselbank’ opkomen. Even een kop thee en een kleine pauze om de mail te lezen en te beantwoorden.

‘ …dat ik de Kerstdagen met 3 euro begin. Waarschijnlijk lukt me om voor basisvoeding wat te lenen, maar ik kan mijn bestelling bij je niet betalen as zaterdag. Kan ik het nu nog annuleren?’

Oh, jeetje, dat dat ook kan, dacht ik. Wat vervelend voor deze persoon om in zo’n situatie te verkeren en dan je bestelling te moeten annuleren. Met de opengescheurde stol nog op de werkbank, mailde ik terug. ‘Kom maar langs en ik maak een pakket voor je met wat producten die niet verkoopbaar, maar wel prima te eten zijn’. Ik legde uit dat we vaker voor diverse voedselbank-achtige instellingen de Net-Nietjes of Niet-Netjes producten achterhouden.

De klant maakte er dankbaar gebruik van en kwam de volgende dag de producten ophalen. Met de gescheurde stol, brood en ander lekkers kon deze klant met gezin een glutenvrij kerstfeest vieren. De klant kwam naar de toonbank: ‘Mijn salaris is gestort, ik kan toch betalen!’ Jammer genoeg had ik niet de originele bestelling klaargemaakt, maar we konden elkaar tegemoet komen. De klant betaalde een deel, zeer wat op prijs werd gesteld door de klant, en ik was blij dat ik iets voor de klant kon betekenen.

 

Moraal van dit verhaal

‘Kleine moeite, groot plezier’ zou ik zo zeggen. Dit verhaal is niet bedoeld om mijzelf een schouderklopje te geven, maar om de kracht van het geven te illustreren. Dat kan in kleine dingen zitten, vaak zit het in de kleine dingen. Het boek en de verfilming ‘Pay it forward’ gaat over de kracht van het geven en het veranderen van de wereld. De film maakte op mij grote indruk. Zelf kies ik ervoor om de voedselbank te ondersteunen met producten uit de bakkerij. Op deze manier kan ik een steentje bijdragen. Vrienden van mij en vrijwilligers, op hun beurt, helpen mij met het voortzetten van de bakkerij door hun tijd te doneren. Zo maak ik dankbaar gebruik van de kracht van het geven. Want ja, je moet ook willen ontvangen als er iets gegeven wordt.

 

Misschien vraag je je nu af wat heeft dat met #decemberglutenvrij te maken? Oh, dat weet ik niet. Wel weet ik dat de glutenvrije bakkerswinkel op dit moment hét middel is waarop ik met andere mensen (met een glutenvrij dieet) in aanraking kom. En in die setting, betekenis geef aan het leven van mijzelf en anderen.

 

Ik zeg: ‘Pay it forward’

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Inschrijven nieuwsbrief

7 reacties

 1. Mirjam op 28 december 2016 om 08:06

  Wat een mooi verhaal Paula, en zeker inspirerend!
  Die film ga ik binnenkort bekijken. En terwijl ik nu bedenk wat ik allemaal kan doen om te helpen, bedenk ik dat ik eigenlijk al heel veel doe. Dat ik inderdaad beter kan werken aan het durven ontvangen…

  Ennuh, jij eet gewoon gluten, niet glutenvrij 😉
  (zie bovenaan het stukje)

  • Paula op 28 december 2016 om 08:26

   Dank voor je reactie, Mirjam.

   O ja, ik eet gluten, ik heb het aangepast 🙂

   Fijne jaarwisseling!

 2. Gerda op 28 december 2016 om 12:41

  Mooi verhaal Paula, wat lief van je om deze mensen verder te helpen.
  Fijne jaarwisseling samen.

 3. boeddhamum op 28 december 2016 om 16:20

  mooi verhaal en jij geeft ons, mensen met coeliakie, de mogelijkheid om naar een glutenvrije bakker te gaan!!
  Ik hoop een keer langs te komen in Culemborg. Veel geluk en bakplezier in 2017 toegewenst.

  groet, Linda

 4. […] 28 december: Gebaksjuwelier – geef het door […]

 5. […] 28 december: Gebaksjuwelier – geef het door […]

Laat een reactie achter