De prijs van glutenvrije producten

‘… bakker X wel echt asociaal opvallend duur, gewichten en prijzen per broodje t.o.v. andere merken.’

Dit las ik in een forum op social media. De auteur liet zich uit over een glutenvrije bakker, waarvan zij de prijzen duur vond. In de reacties liepen de meningen uiteen (of de betreffende bakker nu ‘asociaal opvallend duur’ was of niet) maar over één ding was iedereen het eens: glutenvrij eten is duurder dan glutenvol eten.

Als producent van glutenvrij brood en banket kan ik niet anders dan beamen dat glutenvrij brood en banket prijziger is dan producten gemaakt met tarwe. Waar dat aan ligt? Ik zal dit kort op basis van mijn ervaringen aangeven.

.

Hoe komt het dat glutenvrij brood en banket duurder is dan hun glutenvolle tegenhanger?

.

Ingrediënten

Als je alleen al naar de ingrediënten kijkt, is het makkelijk te zien dat daar prijsverschil in zit. Zo kost een kilo tarwemeel ca. €0,60, terwijl een kilo gecertificeerd glutenvrij havermeel rond de €2,00 ligt. Dat is nogal een verschil. Gecertificeerd havermeel moet aan vele regels voldoen, wat de prijs opdrijft:

 • Boer is gecertificeerd voor telen van granen
 • Geen gebruik van biologisch mest
 • Geen tarwe-, gerst- of roggeteelt in de voorafgaande 8 jaren
 • Registratie van de haverteelt (locatie, variëteit, omvang [ha], opbrengst, aflevering)
 • Teelt wordt minimaal 3 maal geïnspecteerd op zaailingen van tarwe, gerst, rogge
 • Haver variëteit is in overeenstemming met de afnemer (klant)
 • Zaaizaad is gegarandeerd vrij van contaminatie en is als zodanig gecertificeerd
 • Haverteelt is voldoende gescheiden van andere graanteelten (75 m)
 • Machines voor zaaien en oogsten zijn zorgvuldig schoongemaakt
 • De bij de afnemer afgeleverde producten zijn volledig traceerbaar
 • Registratie van klachten over het product maatregelen nemen voor verbetering
 • Productie van glutenvrije haverproducten is alleen toegestaan in ‘glutenvrij-gecertificeerde’ bedrijven.

Nu zouden wij van de Gebaksjuwelier kunnen kiezen voor melen die goedkoper dan haver zijn, zoals rijst en maïs, maar die zitten lager in voedingswaarde dan haver. Lees hier meer over glutenvrije haver.

Naast het soort meel wat gebruikt wordt, is het in de meeste gevallen nodig de gluten te vervangen. De kosten van die ingrediënten, bijvoorbeeld vlozaad (psyllium) of xanthaangom voor de binding, komen er ook bij.

Dit zijn enkele voorbeelden van ingrediënten die de hogere kostprijs bepalen.

.

Certificering Glutenvrij Logo

Om het officiële glutenvrije logo te mogen dragen, moeten alle producten gekeurd worden op het glutengehalte. Producenten die het logo op hun producten hebben, betalen hier een flink bedrag voor.

.

De producten van de Gebaksjuwelier zijn niet in een laboratorium gekeurd en daarom vind je het glutenvrije logo niet op de producten. Als alternatief is de Gebaksjuwelier lid van de Horeca Alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Een onafhankelijk instituut stuurt één keer per jaar een medewerker langs voor een inspectie. Zijn onze ingrediënten glutenvrij, weten we waar we mee bezig zijn als het het gaat om glutenvrij werken. Op dat soort vragen komen ze ons beoordelen. Ook dit kost geld, maar deze bijdrage is nog te overzien.

.

Kleinere afname

Het aantal mensen dat glutenvrij moet eten is niet groot. Dat betekent dat glutenvrije producenten in een niche markt werken met kleine afnames van hun producten.

.

Bijvoorbeeld: Bij de Gebaksjuwelier hebben we een oven waar 10 platen met gevulde koeken in kunnen. Vanwege de niet altijd van te voren in te schatten omloopsnelheid (hoe snel één oven vol koekjes verkocht is), hebben we niet altijd een volle oven. Hoe minder platen in een oven gaan, hoe minder rendabel dat product is. Sommige producten kunnen makkelijk in een vriezer bewaard worden. Dan zou je wel een volle oven kunnen bakken (rendabeler bakken). Dat houdt in dat je meer vriescapaciteit nodig hebt, wat op dat vlak extra kosten met zich meebrengt.

.

Een kleinere afzetmarkt betekent ook vaak minder groot inkopen bij de groothandel. Hoe groter ik kan inkopen, hoe meer korting ik kan bedingen. Ik kan wel 1000 kilo havermeel met een leuke korting inkopen, maar als ik dan de helft moet weggooien, omdat we het niet binnen de houdbaarheidstermijn weggewerkt krijgen, dan ben ik even duur of duurder uit.

.

Gebaksjuwelier op de NCV markt 2018

Dit zijn de voornaamste redenen voor prijsverschil tussen glutenvrij brood en banket en de ‘gewone’ bakker.

.

Hoe zit het met het prijsverschil tussen de verschillende glutenvrije bakkers?

.

Hoe het precies zit met het prijsverschil tussen de glutenvrije bakkers kan ik alleen maar gokken. Vanwege de kleine afzetmarkt is het belangrijk om je als glutenvrije bakker te onderscheiden:

.

 • Lage verzendkosten
 • afbakproducten aanbieden
 • Wel of geen gebruik maken van glutenvrij gemaakt tarwezetmeel
 • Zichtbaarheid vergroten door adverteren via Google of kiezen van mond tot mond reclame.
 • alleen online
 • winkel met bakkerij in het centrum of juist buitenaf
 • thuisbakken
 • afhaalpunt op een industrieterreinwinkel
 • Bakken op contract voor de supermarkten of voor horeca.
 • Ambachtelijk werken (zoals de Gebaksjuwelier) of industrieel bakken.
 • etc.

.

Al deze keuzes zijn bepalend voor het kostenplaatje. Als ondernemer is het natuurlijk het doel om aan het eind van de maand winst te maken en nieuwe investeringen te kunnen doen.

.

Voorbeeld uit de praktijk: Heb je de glutenvrije kruidnoten van de HEMA al geproefd? Die zijn zeer goed te eten voor €2,00 per 200 gram. Daar kunnen wij als Gebaksjuwelier (met onze met de hand gerolde kruidnoten) niet tegen aan bakken.

.

Veel glutenvrije bakkers en winkels (o.a. Van Gils glutenvrij, Craft Coffee &Pastry, De Glutenvrije Winkel Amsterdam) zijn hun bedrijf gestart uit noodzaak. Iemand uit het gezin, of de eigenaar zelf, moet glutenvrij eten. Die drijfveer was de start van het bedrijf. Om gewoon iets lekker glutenvrij te kunnen eten, zonder zorgen. Dat andere mensen ook glutenvrij van deze producten kunnen genieten is fantastisch. Die blijdschap en onbezorgdheid is een grote motivatie om glutenvrij te bakken. Helaas accepteren de meeste verhuurders en leveranciers geen blijdschap en dankbaarheid als betaalmiddel 😉 en moet er geld verdiend worden om de rekeningen te betalen. Dat houdt in dat kosten doorberekend moeten worden in de prijs van de producten. Bij de ene glutenvrije bakker ben je goedkoper uit dan de ander. Zo is dat nu eenmaal. Net als bij de ‘glutenvolle bakkers’. Bekijk hier de lijst met glutenvrije bakkers.

.

Nog even dit…

.

Ik schrok een beetje van de toon van het bericht op social media. Om iets gelijk ‘asociaal duur’ te noemen vond ik buiten proportie. Ik begrijp de frustratie om de hoge kosten die je moet maken als je glutenvrij moet eten. Neem eerst eens contact op met de bakker en spreek je zorgen uit. Niet dat de prijzen dan direct zakken, maar de dialoog aangaan is alvast een begin.

.

Tip:

.

 • budgetvriendelijk glutenvrij eten: Mirjam Holleman van Ikbenglutenvrij geeft tips
 • vind je de verzendkosten van de glutenvrije webshops hoog? Kijk of je met iemand uit je omgeving samen kunt bestellen om de verzendkosten te delen of boven het minimale orderbedrag uit te komen
 • De Gebaksjuwelier doet mee aan TooGoodToGo. Deze app helpt voedselverspilling te voorkomen. Je kunt voor een klein bedrag een pakket met producten ophalen die anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Kijk op de app of er bij jou een supermarkt of glutenvrije bakkerij mee doet.

Wat is jouw ervaring met de prijs van glutenvrije producten? Deel je reacties met de lezers.

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld.

.

Hartelijke groet, Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

7 reacties

 1. Marja op 29 september 2020 om 09:28

  Goed opgepakt en beschreven Paula. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik reeds vanaf het allereerste begin van jouw producten mag genieten.
  Ja, het is duurder, maar de kwaliteit en prijs maken dat dubbel en dwars goed. Twee boterhammen van jou en ik ben de hele middag voldaan. Iedere hap voelt nog steeds als een gebakje.

  In de afgelopen 20 jaar is er zoveel bijgekomen voor ons coeliakie. Waar voorheen mijn vader speciale crackers liet meenemen uit Noorwegen kunnen we nu in de supermarkt meerdere dingen kiezen. En ja, het is vaak niet mijn smaak. Het blijft vaak droog en ziet er lekkerder uit dan het is, het is behoorlijk aan de prijs, maar het is er wel! Wat zou mijn vader genoten hebben van jouw gv brood.

  Als je de kosten binnen de perken wilt houden, vergt het dieet wat meer zelfwerkzaamheid en creativiteit. Iets waar veel huishoudens een gebrek aan hebben door te kort aan tijd. Het blijft een keuze die je maakt, maar niet voor iedereen makkelijk is.

  Gelukkig heb ik geen kinderen met coeliakie die mee willen doen op school. Maar ik kan je vertellen dat ook een kind met diabetes 1. op school tegen eetuitdagingen aanloopt, persoonlijk denk ik als al dat gezeur over eten op school zou wegvallen, heel veel moeders al een stuk relaxter zouden kunnen leven. Alhoewel een appel of banaan ook prijzig kan zijn.

  Tja het kost iets meer, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Blijf gezond, eet iets minder, iets anders, gooi je lifestyle om. Maar bovenal: geniet regelmatig van echt iets lekkers glutenvrij van de gebaksjuwelier!

  • Paula op 30 september 2020 om 07:13

   Beste Marja, bedankt voor je reactie. De eetuitdagingen op school, als daar minder gestress om zou zijn, dan zou inderdaad prettiger zijn! Het is mooi om te lezen dat in de loop der jaren het glutenvrije aanbod is uitgebreid en verbeterd. Hoe klein de afzetmarkt ook is, keuze en kwaliteit blijft belangrijk. Fijn dat we brood voor je mogen bakken, Marja. Wij (medewerkers van de Gebaksjuwelier) worden heel blij als klanten zoals jij in de winkel zijn. Enthousiast en blij met wat wij maken, maar ook kritisch. Dat stellen we erg op prijs. Bedankt!

 2. Marian Zwart op 29 september 2020 om 12:51

  Hoi Paula
  Goed uitgelegd. De ene leverancier van Glutenvrije producten is inderdaad duurder dan de andere. Maar wat ik belangrijker vind … wat zit er in?…
  Mijn dochter volgt een geheel glutenvrij dieet. Hierdoor ben ik verschillende leverancier van brood gaan proberen. Ik merkte al snel dat haar metabolisme op een aantal vast liep. Echter op de bammetjes van Paula blijft de boel draaien en loopt de machine niet vast. Als je snapt wat ik bedoel…
  Kortom vezelrijk eten is belangrijk, of je gluten eet of niet.
  Ik ben nog altijd reuze blij met het brood en af en toe wat lekkers van de Gebaksjuwelier!

  • Paula op 30 september 2020 om 07:19

   Hoi Marian,
   bedankt voor je bericht. Fijn dat we met het maken van ons glutenvrij brood (en ander lekkers) een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van je dochter. Nu jullie al een paar jaar bij ons komen zien we mooi hoe de jongedame groeit en bloeit!

 3. Ezra op 29 september 2020 om 20:16

  Een duidelijk verwoording. En wij zijn blij met jou als glutenvrije en persoonlijke bakkerij. Je hebt hart voor je vak 💖

  • Paula op 30 september 2020 om 07:20

   Dank je wel Ezra.

 4. […] De prijs van glutenvrije producten van Gebaksjuwelier […]

Laat een reactie achter