coeliakiemaand3

Coeliakiemaand 2017

Mei, sinds 2014 is deze maand uitgeroepen tot coeliakiemaand. Met als doelstelling de ziekte coeliakie bekender te maken onder het Nederlands publiek. Het is nog steeds de meest onbekende volksziekte in Nederland.

 

Stichting Coeliakiemaand

Daar moet verandering in komen, dacht Elize Vis toen ze in 2014 de eerste keer Coeliakiemaand organiseerde. Sinds 2016 is er een stichting in het leven geroepen. Via diverse activiteiten genereert de stichting Coeliakiemaand fondsen voor divers wetenschappelijk onderzoek en goede doelen m.b.t. coeliakie.

 

Dus, wat is dat nu, coeliakie?

Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) is een chronische aandoening waarbij men intolerant is voor gluten. Het eten van gluten veroorzaakt beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darmwand. De dunne darmwand bestaat uit darmplooien met daarop darmvlokken. Deze darmvlokken nemen normaal gesproken de voedingsstoffen op uit het eten wat de darm passeert. Bij mensen met coeliakie verdwijnen de darmvlokken en worden de voedingsstoffen niet of nauwelijks opgenomen. De klachten die kunnen voorkomen bij coeliakie zijn onder andere diarree, verstopping, groeistoornissen bij kinderen, humeurigheid en vermoeidheid. Lactose intolerantie, diabetes 1 en botontkalking zijn aandoeningen die vaak in combinatie met coeliakie zich manifesteren.

 

Albert Heijn heeft voor deze maand vol ingezet op coeliakie, met dit luchtige, informatieve filmpje. Tevens kun je in de laatste Allerhande een interview met Elize Vis vinden. Bijkomende ‘bonus’ is de korting die je deze week op glutenvrije producten bij de Albert Heijn. Zo, genoeg reclame voor de supermarkt en hopelijk ook meer bekendheid voor coeliakie en andere gezondheidsklachten rondom gluten.

Heel de maand mei is het Coeliakiemaand. Maar hoe zit het nou eigenlijk met gluten? Onze razende reporter Lize ging op onderzoek uit.

Geplaatst door Albert Heijn op Woensdag 26 april 2017

 

Evenementen in mei

Tijdens de Coeliakiemaand zijn er diverse activiteiten om Coeliakie op de kaart te zetten, zoals cupcakes versieren, verkoop van t-shirts en meer. Kijk op de evenementenlijst van Coeliakiemaand voor het volledige overzicht.
zwarttshirtvoorbeeldunisex_1

Dichter bij huis

Als ik aan coeliakie denk, kan ik – als niet glutenvrije persoon – haarfijn uitleggen wat die ziekte inhoudt. Voor de mensen in mijn omgeving, zonder coeliakie, begint het langzaamaan door te sijpelen dat er iets bestaat als coeliakie (of in ieder geval dat sommige mensen ziek  worden van het eten van gluten). Maar onbegrip en onwetendheid is er nog steeds.

Laatst had ik de buitenschilders in de winkel, ze pakten tijdens de koffie hun broodtrommel en namen een hap van hun tarweboterham. ‘Dat kan hier niet’…  Ik had ze al uitgelegd wat voor soort bakkerij de Gebaksjuwelier is, dat mensen met coeliakie ziek worden van gluten. Het was hen niet doorgedrongen dat er geen gluten in de bakkerij komen. Gelukkig was de winkel gesloten en waren de eventuele kruimels snel opgeruimd. ‘Komt dat zo nauw?’ vroegen ze nog. ‘Ja, een kruimeltje kan al problemen geven’.

 

De Gebaksjuwelier steunt de coeliakiemaand

Op 20 mei houdt diëtiste Monique de Man inloopspreekuur. Monique, van www.goedgevoed.info, aangesloten o.a. bij het NCV netwerk van diëtisten, is tussen 10.00 en 14.00 aanwezig voor advies en tips over het leven het coeliakie, het herkennen van klachten en meer. Heb jij of iemand in je omgeving een vraag waar je meer over wilt weten? Kom langs tijdens het spreekuur, locatie: Schoolhof West 13a, Culemborg. Koffie en thee met iets lekkers van de Gebaksjuwelier staan voor je klaar.

 

Hoe beleef jij deze Coeliakiemaand?

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

Laat een reactie achter