coeliakiemaand2015

Coeliakiemaand 2015

Mei, de maand waarin extra aandacht gevraagd wordt voor de meest onbekende volksziekte, coeliakie. De ziekte waarbij de enige remedie het glutenvrij dieet is, voor de rest van je leven. Zie ook ‘Coeliakie‘.

 

Blogger en coeliaak Elize Vis heeft het initiatief genomen om, met het uitroepen van de Coeliakiemaand, de auto immuunziekte coeliakie meer bekendheid te geven. Samen met een aantal andere bloggers heeft ze de website ‘Coeliakiemaand‘ en de Facebookpagina ‘Coeliakiemaand’ opgezet.

 

Op de website staan de verschillende blogs die deze maand gepost worden. Ook zijn er diverse acties in het land, om bekendheid voor de auto immuunziekte te genereren. Verschillende partijen, die los staan van het bloggersiniatief van Elize en haar medebloggers, werven op ludieke manier geld voor bijvoorbeeld onderzoek naar preventie van coeliakie. Het bloggerstinitiatief zelf zamelt geen geld in en opereert volledig onafhankelijk van andere stichtingen of verenigingen.

 

Sponsorfietsen voor coeliakie

Zo gaat Tess van 8 jaar, vaste klant bij de Gebaksjuwelier, eind mei 30 kilometer fietsen. Hiermee zamelt ze geld in voor onderzoek naar coeliakie. Behalve met het fietsen, verkoopt Tess zelfgemaakte sleutelhangers. Op de toonbank van de Gebaksjuwelier staat een potje. Hierin kun je geld stoppen en Tess sponsoren. Lees hier het hele verhaal van Tess.

 

Wat doe ik, eigenaar van de Gebaksjuwelier, om coeliakie meer bekend te maken?

Zo’n 6 jaar geleden had ik nog nooit van coeliakie gehoord. Toen ik in aanraking kwam met het begrip ‘glutenvrij’, vanwege mijn bakkersopleiding, heb ik mij meer verdiept in de redenen achter glutenvrij eten. Al snel las ik over coeliakie. Wat leek mij dat vreselijk! Nooit meer brood, pasta of pizza eten? Niet even spontaan ergens wat eten, omdat de kans op kruisbesmetting met glutenvolle ingrediënten groot is? Geen lekkere koekjes of taarten smikkelen, omdat je lijf dan kapot gaat? Inmiddels heb ik veel geleerd over coeliakie, vooral door te luisteren naar de verhalen van de klanten in de winkel.

 

Als ik met onbekenden praat over mijn winkel en glutenvrij bakken, dan vertel ik over de ziekte coeliakie. Dat het eten van één klein kruimeltje tarwebrood al voor grote klachten kan zorgen. En dat dat de reden is waarom ik een geheel glutenvrije bakkerij gestart ben. Al vanaf de eerste dag dat de winkel open is, liggen er folders van de Nederlandse Coeliakie Vereniging in de winkel. Het boekje ‘Glutenbuik’ van Lies Knobbout kun je bij de Gebaksjuwelier kopen (alle opbrengst naar de NCV) of bestellen bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

 

 

En, speciaal voor deze maand, kun je een glutenvrij gebakje kopen met het ‘groene lintje’. Het aardbeienbavaroise gebakje kost €2,50, waarvan €1,50 naar STICOON gaat. Deze stichting sponsort onderzoek naar de preventie van coeliakie. Kijk op hun site voor meer informatie.

 

 

Dus kom naar de winkel, sponsor Tess en/of koop een lekker gebakje voor het goede doel!!!

 

Heb jij coeliakie? Wat vind jij dat anderen over coeliakie moeten weten? Hoe reageert je omgeving als je vertelt dat je coeliakie hebt? Wat doe jij om coeliakie meer bekendheid te geven? Deel je reactie met de andere lezer.

 

Schrijf je bericht in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

 

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties

  1. Corien de Vries op 6 mei 2015 om 16:31

    Weer een nieuw word erbij coeliaak. Moet ik dit voortaan nu gaan zeggen dat ik een coeliaak ben, volgens mij vragen ze dan meteen of ik gestoord ben. Ik houd het liever bij dat ik glutenvrij moet eten!

    • Paula op 6 mei 2015 om 17:08

      Beste Corien, bedankt voor je reactie. Tja, het woord coeliaak wordt wel eens gebezigd. Als ik schrijf is het prettig om de woorden ‘iemand die glutenvrij moet eten’ af te wisselen met een andere frase. Ter bevordering van de leesbaarheid. Wat zou jij graag gebruiken als alternatief voor ‘iemand die glutenvrij moet eten met coeliakie’? Ik lees je antwoord graag, voor in een volgend blog. Dank! Paula

Laat een reactie achter