gereedschap tandarts

Gebitsproblemen en coeliakie

Je kent ze wel, van die mensen die jarenlang met vage klachten rondlopen, diverse doktoren zien en dan uiteindelijk blijkt dat coeliakie de boosdoener is van die vage klachten. Want, laten we wel wezen, niet bij iedereen manifesteert coeliakie zich met de typische symptomen als buikpijn, diarree of obstipatie. Klachten die niet zo snel gekoppeld worden aan coeliakie zijn afwijkingen aan het tandglazuur, te snelle slijtage van het gebit en het veelvuldig voorkomen van aften in de mondholte. Deze afwijkingen zijn vooral zichtbaar bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen een slecht gebit hebben vanwege niet gediagnosticeerde coeliakie.

 

 

Mogelijke oorzaken van tandbederf bij coeliakie

In het blog van Gluten Free Gigi is te lezen wat twee mogelijke oorzaken van deze afwijkingen aan het gebit en de orale aandoeningen zijn bij mensen met coeliakie:

 1. Vanwege de beperkte opname van voedingsstoffen (mineralen en vitamen), veroorzaakt door coeliakie, heeft men een tekort aan vitamine D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond gebit en een gezonde mond.
 2. Door het eten van gluten vindt er een overproductie van het enzym tTG plaats. Dit enzym beschadigt de binnenwand van de dunne darm. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van gluten nog een immuunreactie oproept, tegen een proteïne die verantwoordelijk is voor o.a. het aanmaken van tandglazuur. Zonder gezond tandglazuur kunnen er allerlei gebits- en mondproblemen ontstaan; o.a. snelle slijtage van de tanden en kiezen, veelvuldig voorkomen van aften, tot zelfs het verlies van tanden en kiezen.(Bron: Gluten Free Gigi)

Nu kun je denken dat het tandprobleem opgelost is, als je glutenvrij gaat eten. Maar helaas, tandglazuur maak je niet meer aan. Daarom is vroegtijdige erkenning belangrijk. Er kan meer aan de hand zijn dan bijvoorbeeld nalatig onderhoud van het gebit of te veel zuren en suikers eten die het glazuur aantasten.

 

 

Ervaringsdeskundige aan het woord

De Glutenvrije Man schreef over zijn eigen ervaringen in het blog Coeliakie en de tandarts.

‘Eigenlijk zolang ik me kan herinneren stelt de tandarts mij dezelfde vragen over mijn gebit: “Drink je heel veel cola?”, “Drink je veel icetea?”, “Bijt je op je nagels?” Natuurlijk dronk ik wel eens cola, en ook wel eens icetea, maar om dat nou veel te noemen…… En ja, ik heb vast ook wel eens op een nagel gebeten. Jarenlang kreeg ik deze vragen omdat de tandarts steeds weer zag dat mijn tanden en kiezen aan het slijten waren. Veel harder dan bij andere patiënten en op een in zijn beleving vreemde manier. Bovendien werden mijn tanden steeds meer doorzichtig. Hij kon geen reden bedenken voor die slijtage anders dan dat ik liters cola of andere frisdranken naar binnen werkte. De oplossing was het aanvullen van het missende glazuur, er voor zorgen dat mijn tanden weer dikker werden. Naar de oorzaak bleef het gissen.’ (Bron: De Glutenvrije Man)

 

 

Wat kun je doen bij tandbederf, mogelijk veroorzaakt door coeliakie?

Niet alleen gaat Gluten Free Gigi in op de oorzaken, daarnaast geeft ze tips wat te doen bij tandbederf:

 

Voor mensen met diagnose coeliakie:

 • Heb je geen last van tandbederf? Blijf dan zo doorgaan met glutenvrij eten.
 • Ben je volwassen en heb je last van tandbederf? Dit zal niet weggaan.
 • Verschijnselen als aften en zweren in de mond hebben vaak te maken met vitamen- en mineralen tekort. Pas hier je voeding op aan.

 

Voor mensen die niet gediagnosticeerd zijn met coeliakie:

 • Heb je te maken met tandbederf, zoals tanderosie of veelvuldig voorkomende aandoeningen in de mondholte? Dan is het verstandig om dit met je dokter/tandarts te bespreken in relatie tot coeliakie. Helemaal als coeliakie in je familie voorkomt en als je buik- en darmklachten hebt. (Bron: Gluten Free Gigi)

 

Wat ik van een student tandheelkunde uit mijn vriendenkring begrijp, is er wel degelijk aandacht voor aandoeningen aan het gebit veroorzaakt door auto-immuunziekten tijdens de opleiding tandheelkunde. ‘Het probleem is daarna in de praktijk, of tandartsen daar genoeg aandacht aan besteden’, aldus deze student.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp, dan is het artikel ‘Oral Manifestations of Celiac Disease: a clinical guide for dentists‘ de moeite waard. (Bron: JCDA)

 

‘The diagnosis of celiac disease can sometimes be made from a smile!’ (JCDA)

 

 

Wat is jouw ervaring met dit onderwerp? Deel het hier.

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

 

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

10 reacties

 1. Hilde op 24 februari 2016 om 10:05

  Juist de aften waren hier de aanleiding voor onderzoek. Onverklaarbaar veel en vaak, terwijl we zo gevarieerd eten. Een schimmel op de tong was uiteindelijk de zichtbare uitbarsting van coeliaki bij mijn zoon. Geen buikpijn, geen krampen, geen diarree maar wel veel mondproblemen. Nu al weken glutenvrij en geen aft meer gezien! Dank voor dit stuk Paula!

  • Paula op 25 februari 2016 om 07:19

   Hoi Hilde, bedankt voor je reactie. Lijkt mij een hele klus om uit te zoeken waar die aften vandaan kwamen. Fijn dat de oorzaak van de mondproblemen van je zoon nu duidelijk is. Ik vroeg mij af: krijgt je zoon bij een glutenfout direct weer aften? Hartelijke groet, Paula

   • Hilde op 26 februari 2016 om 19:21

    Geen idee! Ik ga het maar niet uitproberen 🙂

 2. Dirk op 10 januari 2017 om 14:45

  Interessant artikel en goed beschreven!

 3. Briëlle op 9 februari 2017 om 20:33

  Hier last van blaasjes/aften na het eten. Ik eet sinds vorige zomer volledig glutenvrij na diagnose coeliakie. Maar helaas….de blaasjes blijven en lijken heftiger te worden..ik slik vitamines. Wat zou nu nog een gouden tip kunnen zijn?

  • Paula op 10 februari 2017 om 07:17

   Beste Brielle,
   kan je tandarts of huisarts hiervoor uitkomst bieden? Sterkte!

 4. Jan op 26 april 2017 om 11:27

  Hele interessante blog!

 5. Rina van der Heijden op 1 oktober 2017 om 08:21

  Wij zijn op zoek naar mrthacrylaat voor het afronden van het gebit van mijn moeder. N.a.v. de ziekte Coeliakie is zij allergisch voor vele materialen. Wie kan ons helpen.

  • Paula op 3 oktober 2017 om 07:16

   Beste Rina, bedankt voor je oproep. Is er niet een tandheelkundige technicus die een oplossing weet?

 6. Peter Verhoeven op 8 november 2020 om 20:36

  Wanneer de tanden in de Peuter periode al zichtbaar aangetast wordenbij gluten intolerantie. Kan er met supplementen dan nog vroegtijdig bescherming worden geboden om het gebit na tanden wisselen goed te beschermen?

Laat een reactie achter