ncv reza paula 2022 300

Op naar Vianen – Nederlandse Coeliakie Dag van de NCV 2022

Na twee jaar kon het eindelijk! De NCV kon weer haar jaarlijkse Coeliakie Dag organiseren. Een dag voor de leden van de vereniging, met de ALV, lezingen over de nieuwste ontwikkelingen rondom coeliakie en glutenvrij eten en natuurlijk de glutenvrije markt. We wilden heel graag op de markt staan, omdat dit aan de ene kant een gelegenheid bij uitstek is om mensen met een glutenvrij dieet tegen te komen (de doelgroep van het bedrijf de Gebaksjuwelier), aan de andere kant is het ook geweldig om iedereen zo vrij te zien proeven en eten van alles wat er aangeboden is. Echt op en top glutenvrij genieten.

De voorbereidingen

In tegenstelling tot voorgaande jaren werd de Coeliakiedag niet in april gehouden, maar in juli. Dus na de Pasen, Koningsdag en Moederdag! Dat kwam ons zeer goed uit. We hadden alleen geen rekening gehouden met het weer. De warme dagen van de laatste paar weken beperkten de productiemogelijkheden. Maar goed, wat eerder uit bed, wat later in de avond nog wat afmaken… we kwamen er wel uit.

Op social media vroegen mensen of we ook gebakjes meenamen. Dat ging helaas niet, omdat we geen koelvoorziening hadden. Daarnaast: hoe houden de bezoekers het gekochte gekoelde gebak goed, zo de hele dag buiten de koelkast? Daar ga ik voor een volgende keer onderzoek naar doen. Want als ik het aanbod zo op de markt bekeek, zou het mooie gekoelde gebak een prima aanvulling zijn op alle koeken en broden.

Dit jaar hadden we een miniproefpakketje met een broodje, croissantje, gevuld koekje en een brownie. Zo konden de bezoekers in één keer met een doorsnee van het assortiment kennismaken.

Coeliakiedag

“Zaterdagochtend, bij aankomst bij Van der Valk, was het een drukste van jewelste met auto’s, bestelbusjes en vrachtwagens van de andere leveranciers.”

2018

Wat ik nog in mijn hoofd had van 2018 en 2019 was de ‘mierennest’ van leveranciers die de stands wilden bevoorraden. Nu kwamen Reza en ik aanrijden in een bijna surrealistisch rustige laad- en losruimte. Binnen no-time was de auto leeg en de stand vol.

We waren supertrots op de kraam! Het was een kleine weergave van hoe de winkel in Culemborg er uit ziet. Met verse bloemen, houten kisten om de spullen in en op te etaleren en de glazen stolpen met al het lekkers.

Deze editie van de Coeliakiedag nodigden we mensen mee te dingen naar een dag(deel) meelopen in de bakkerij. Zouden mensen zich aanmelden?

En toen, toen was het hek van de dam…

Ofwel, om 10.00 gingen de deuren van de zaal open en vanaf dat moment was het één grote mensenmassa die voor onze kraam stond. Het bleek een rij te zijn voor de stand naast ons. (Jammer dat onze kraam daardoor moeilijk zichtbaar was, maar goed… leerpuntje voor volgende keer. Mooie grote staande banner aanschaffen.)

Ondanks dat (en het donkere hoekje waar we stonden, leerpuntje voor volgende keer: verlichting meenemen- Genoeg geklaagd en door…) was het ontzettend gaaf om al die mensen aan de kraam te krijgen. Veel nieuwe gezichten gezien, superleuk! Sommige vaste klanten zwaaiden op afstand naar ons, eerst naar andere producenten die ze nog niet kennen. En er kwamen een aantal bekenden uit onze startperiode langs. Door verhuizing of andere redenen konden ze niet meer naar de winkel in Culemborg komen. Echt zo leuk om die mensen weer in het echt te zien!

Ruim 70 mensen hebben een briefje met hun naam in het grote kaneelblik gedaan! Uit deze inzendingen zijn de volgende namen blind getrokken: Isa 10 jr, Kiki 13 jaar en Carmen 25 jaar. Drie winnaars die elk op een nader af te spreken dag(deel) in de bakkerij komen kijken en meewerken.

Aan alles komt een einde

Opeens was het half twee, sluiting van de markt. Wow, wat een dag! Leuk om bekende gezichten te zien, heel leuk om de nieuwe mensen te laten kennis maken met de Gebaksjuwelier en zeker heel leuk om bepaalde klanten te zien die je alleen online ziet.

En dan al die vrijwilligers van de NCV! Kinderopvang, begeleiden van bezoekers bij lezingen, bakdemonstraties, de informatiestand bemannen … en nog veel meer taken worden door vrijwilligers uitgevoerd om de dag tot een succes te maken.

Het contact met andere standhouders vind ik altijd heel waardevol. We zijn per slot van rekening allemaal bezig met hetzelfde: het leven met een glutenvrij dieet te vergemakkelijken, lekkerder te maken, minder uitzonderlijk te maken. Daar doen we het voor!

Voor de Gebaksjuwelier was het een geslaagde dag!

BEDANKT! 

Was jij op de Coeliakie Dag? Wat waren jouw ervaringen? Was je verrast door een nieuw product? Heb je een lezing bijgewoond? Deel je ervaring met de lezer.

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie

  1. Willem op 13 augustus 2022 om 00:33

    Fijn om te horen dat het een succesvolle dag is geweest. De volgende keer komen wij zeker ook langs. Deze keer kon ik helaas geen kaarten meer krijgen…

Laat een reactie achter