Glutenvrije chocoladetruffeltaart met Grand Marnier

Een fluweelzachte pure chocolademousse met de friszure smaak van sinaasappel. Heerlijk als dessert of bij de koffie. Serveer de chocoladetruffeltaart eens bij een sherry, bijvoorbeeld Pedro Ximinez. Zalig!

Recept voor circa 8 personen (bakvorm diameter 18 tot 20 cm)

Ingredi├źnten:

  • 8 eieren, gesplitst
  • 190 gram fijne suiker
  • 128 gram rijstebloem
  • 24 gram maizena
  • 24 gram cacao
  • 260 gram pure chocolade, in stukjes
  • 500 gram slagroom, lobbig geklopt
  • 100 ml kokend heet water
  • Sinaasappellikeur, bv Grand Marnier of zelf gemaakt
  • marmelade

 

Werkwijze:

  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • Maak het biscuit. Klop de eiwitten op. Voeg de suiker toe. Kloppen tot een stevig schuim. Dooiers er rustig doorspatelen. Zeef de bloem, cacao en maizena. Spatel dit rustig door het eimengsel.
  • Leg bakpapier op een bakplaat. Verdeel het beslag, smeer het beslag uit tot een plak van ong. 1 cm dik. Recept is voor ruim 2 bakplaten. Bak de plakken in ongeveer 6 minuten gaar. Druk zachtjes op het biscuit, als het terugveert is het gaar. Haal de platen uit de oven en haal de plakken biscuit van de bakplaten om af te koelen. Voorbeeld van het uitsmeren van biscuit op een bakplaat zie je in onderstaand filmpje.

 

  • Trek het biscuit los van het bakpapier. Steek met de springvorm een cirkel uit het biscuit voor de bodem. Snijd twee kleinere cirkels van ca.16 cm diameter uit het biscuit. Bekleed de binnenrand van de springvorm met een plastic folie, bv. stroken geknipt van een A4 insteekhoes, zodat de taart later makkelijk loskomt.

 

 

  • Maak ondertussen de mousse. Smelt de chocolade au bain-marie. Kook het water. Klop de slagroom lobbig. Als de chocolade is gesmolten het hete water al roerend toevoegen. Goed doorroeren. Laat het iets afkoelen. Voeg dan in etappes de slagroom toe. Rustig door spatelen tot een egale massa.

 

Samenstellen:

  • Zet de springvorm op een bakpapiertje. Leg de bodem in de vorm. Besprenkel de bodem met Grand Marnier. Smeer een dun laagje marmelade over de bodem.

 

 

  • Vervolgens een dun laagje chocolademousse. Herhaal dit met de kleinere cirkels biscuit. Elke keer biscuit goed aandrukken, zodat de mousse zich tegen de rand drukt.

 

 

  • Eindig met een laag mousse, waarmee de vorm tot de rand gevuld wordt. Strijk de bovenkant met een pannenkoekenmes glad.

 

 

  • Laat de taart minimaal een nacht opstijven in de koelkast. Bij gebruik op langere termijn kan de taart in de vriezer gezet worden.
  • Los de taart door de springvorm met je handen iets te verwarmen. Druk de taart voorzichtig uit de vorm. Decoreer de taart met cacao, chocoladekrullen of glitters, naar eigen inzicht.
  • Laat de taart een half uur voor het snijden op temperatuur komen.

 

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *