Glutenvrij biscuittaart

Met dit basisrecept kun je zelf de lekkerste taarten maken. Na het bakken snijd je de taart 2 keer horizontaal door. Zo krijg je 3 lagen taart waar je een vulling tussen kunt doen. Buitenkant afsmeren met slagroom of botercrème, of helemaal niet. Bovenkant een laagje chocoladeglazuur of decoreren met marsepein. Je kunt een laag biscuit gebruiken als bodem voor kwarktaart.

Maar nu eerst: bakken!

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • halve theelepel vanille extract of zakje vanillesuiker
  • 110 gram rijstebloem
  • 40 gram maizena

Werkwijze:

  • Leg de eieren in een bakje met warm (niet heet) water, ong. 5 minuten
  • Vet een springvorm of taartvorm van 26 cm doorsnee in met gesmolten boter, bekleed de vorm met bakpapier. Bestuif de binnenkant van de vorm met rijstebloem. Dit recept kun je ook gebruiken voor 2 vormen van 20 cm diameter doorsnee.
  • Zeef de rijstebloem en maizena.
  • Verwarm de oven voor op 160°.
  • Breek de eieren in een kom, voeg suiker, zout en vanille toe. Mix dit eerst met een lage snelheid, ong. 1 minuut, dan minimaal 10 minuten op de hoogste stand. Een staande mixer is hierbij erg handig. Na 10 minuten is het een schuimige lichtgele massa geworden. Mix nog 2 minuten op een lage snelheid na, om grote luchtbellen te voorkomen.
  • Spatel de gezeefde bloem rustig door het eimengsel.
  • Schep het beslag in de springvorm, zorg dat de vorm voor ong. 2/3 gevuld is.
  • Bak de taart in 30 minuten gaar. De taart moet aan de randen van de vorm loslaten. Bij het zachtjes met de hand induwen van de bovenkant veert deze terug.
  • Stort de taart op een rooster en laat deze volledig afkoelen.

Na het afkoelen kun je de taart, verpakt in een plastic zak, invriezen voor later gebruik of gewoon gelijk vullen en nuttigen.

* Mijn taartvorm van 22 cm vul ik met een beslag bestaande uit 4 eieren en de andere ingrediënten in verhouding. Dit gebruik ik ook voor het bakken van plakken biscuit voor een boltaart.

  • 120 gram suiker,
  • 88 gram rijstebloem,
  • 32 gram maizena,
  • snufje zout,
  • klein beetje vanillesuiker of extract.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Reacties “Glutenvrij biscuittaart

  1. Paula, bedankt voor dit heerlijke recept, ik kon het helaas niet in 3 lagen snijden, daar was het te laag voor. Vorm was ook niet tot 3/4 gevuld helaas 😉

    • Hoi Gerda, ik zag je foto’s op Facebook. Zag er goed uit, toch?

      Het is even oefenen, maar je kunt de lagen biscuit iets dunner snijden, dan heb je 3 lagen biscuit en 2 lagen vulling. Ik vroeg mij af of je misschien het meel er te ‘stevig’ doorheen geroerd hebt, waardoor er veel lucht (=volume) verloren gaat. En niet te vroeg de oven open doen, dus ook niet stiekem even kijken…

  2. Hoi Paula, ik heb het meel er heel voorzichtig door heen gespateld. De oven doe ik nooit open tot er op staat dat het klaar is met afkoelen. Zat ook vast ik het bakblik, gewoon weer bakpier en de randen invetten, dan komt het er denk ik veel mooier uit. 😉

  3. Let op met rijstmeel uit bv. de reformzaken, deze is vaak wat zanderig en dus grover gemalen dan rijstmeel uit de toko.
    Prima voor koekjes maar niet (zo) geschikt voor cake.
    Als je het meel tussen je vingers wrijft voel je het, het moet als poedersuiker voelen en niet als fijn zand.

    • Ik gebruik Doves Farm rijstbloem, ook wat grover en donkerder, want er zit deels zilvervlies rijst in. Ik vind het prima voor in de biscuit.

  4. Zo, deze biscuitbodem staat nu in de oven… Ik als niet bakwonder ben benieuwd! Zondag is opa jarig, dus ik hoop een leuke gv taart te maken. Haalt het nooit bij Lego Spiderman, maar ok. 😉

  5. Mijn taartvorm is 24 cm hoeveel moet ik dan gebruiken? Ik heb nu het recept van 22 cm gebruikt en dan wél 5 eieren, hij staat nu in de oven! Heb je op deze site ook lekkere recepten voor botercreme en voor een vulling? Ik maak deze taart voor mijn zoontje, hij wordt over 2 weken 4 jaar en wil graag een Thomas de trein taart, ben dus druk aan het oefenen 🙂 Vriendelijke groet, Sandra

  6. Ik heb de bodem verschillende keren gemaakt.. Maar toch lukt het niet naar mijn zin.. Als ik de rijstemeel er niet door laat mengen met mijn mixer dan krijg ik klonten in de cake wat niet lekker is… En als ik het de rijstemeel met mijn mixer nog door mix dan kan de bodem soms erg hard en stug zijn.. Dus niet luchtig… Wat is nu wijsheid? Ik maak graag en steeds meer glutenvrije masepeintaarten.. Maar de versie met gluten blijven luchtiger. Tips? Alvast bedankt! Mvg Janine

    • Hoi Janine, heb je het rijstemeel gezeefd? Ik zeef het altijd – twee keer is het beste – dan wordt het beslag luchtiger en heb je minder kans op klontjes. Als je het meel door het eimengsel spatelt, goed over de bodem gaan, dan moeten de klontjes er uit gaan. Ik gebruik de laatste tijd een garde waarmee ik het meel met de opgeklopte eieren vermeng. Heb je ook al naar dit recept gekeken https://www.glutenvrijgenieten.nl/biscuit-taart-versie-2/ ? Die vind ik zelf het luchtigste resultaat geven.

      Heb je hier iets aan? Ik lees graag of het je gelukt is. Groet, Paula

  7. Hoi hoi,

    Ik ben op zoek waar ik rijstebloem kan kopen maar helaas nog geen succes. Het enige wat ik kan vinden is rijstebloem voor baby’s (bambix) Tips waar ik het kan vinden?

    Groetjes Alie

    • Hoi Alie, in een toko of bij een Turkse groenteboer hebben ze rijstebloem. Je kunt ook bij glutenvrije webshops rijstemeel van bv Doves Farm bestellen. Dit is minder fijn dan bloem, maar volstaat prima. Ik heb dat rijstemeel in de winkel en gebruik ik voor mijn biscuits. Succes ermee!

    • Beste Anne,
      dat kan zeker! Na het bakken de biscuit goed laten afkoelen, bij voorkeur op een rooster of rekje, dan gaat het sneller. Inpakken in een plastic zak of huishoudfolie en dan in de vriezer bewaren. 2 a 3 uur voordat je de taart wil verwerken uit de vriezer halen en op je aanrecht laten ontdooien. Dan kun je de taart doorsnijden en er mooie, lekkere dingen mee maken. Succes!

    • Bedankt voor je reactie.
      Ik heb de biscuit nooit met amandelmeel gebakken. Ik kan mijn voorstellen dat de taart compacter wordt, aangezien amandelmeel zwaarder is dan rijstebloem.
      Misschien is 85 gram voldoende, in combinatie met de 40 gram maizena.
      Het zal een kwestie van experimenteren worden voor het ideale resultaat.

      Succes!

      • Ik heb t geprobeerd met amandelmeel. Het is inderdaad te grof en te zwaar. Taart steeg mooi op in de oven, maar zakte daarna weer in elkaar. Het was nog wel eetbaar.

  8. Goedemiddag,

    Ik heb nog nooit zelf een taart gebakken, alleen met Koopmans amandelmeel glutenvrij cupcakes gemaakt. Wat is het verschil tussen dit recept en die van koopmans?
    https://www.jumbo.com/koopmans-zelfrijzend-amandelbakmeel-glutenvrij-200g/174149KST/?gclid=Cj0KCQjw_ZrXBRDXARIsAA8KauRcXGzuGM5h5VrJMOO5YaOkkrqZxks3Rp8JWwqKKTogmgJAGuuueXsaAmsXEALw_wcB
    Ik gebruikte hierbij kokosolie ipv roomboter ivm allergie voor melkproducten. Ik heb ook een allergie voor gluten, mais en soja. Waarmee kan ik maizena vervangen? Moet er boter gebruikt worden? Wat voor vulling kan ik gebruiken en afwerking?

    Met vriendelijke groet,

  9. Hoi Paula,

    Kan dit ook met amandelmeel van de Albert Heijn? Ik zou echt niet weten waar ik rijstemeel kan halen bij mij in de buurt.

    Alvast bedankt!

    • Beste Anna,

      Met amandelmeel wordt het een zware taart en niet luchtig. Je kunt rijstebloem of rijstemeel bij een toko kopen of anders online bij glutenvrije webshops? Als dat niet lukt kun je als vervanger een glutenvrij meel gebruiken, zoals witte bloem van Doves Farm. Hopelijk kun je hiermee verder? Succes!

  10. Hoi Paula,

    Bedankt voor het recept!
    Ik had al vaker glutenvrije biscuit gemaakt met een kant en klaren glutenvrije biscuit mix (madame loulou).
    Ik heb voor je recept de universele meel mix van Schar gebuikt. En dus voor de eerste keer zelf de biscuit helemaal gemaakt.
    De biscuit was echt goed gelukt en erg lekker, veel luchtiger dan bij een complete mix.
    Mijn zoontje was iig eeg blij met zijn dino taart!😃

    Grt Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *