glutenvrij-recept-biscuittaart

Glutenvrij biscuittaart

Met dit basisrecept kun je zelf de lekkerste taarten maken. Na het bakken snijd je de taart 2 keer horizontaal door. Zo krijg je 3 lagen taart waar je een vulling tussen kunt doen. Buitenkant afsmeren met slagroom of botercrème, of helemaal niet. Bovenkant een laagje chocoladeglazuur of decoreren met marsepein. Je kunt een laag biscuit gebruiken als bodem voor kwarktaart.

Maar nu eerst: bakken!

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • halve theelepel vanille extract of zakje vanillesuiker
  • 110 gram rijstebloem
  • 40 gram maizena

Werkwijze:

  • Leg de eieren in een bakje met warm (niet heet) water, ong. 5 minuten
  • Vet een springvorm of taartvorm van 26 cm doorsnee in met gesmolten boter, bekleed de vorm met bakpapier. Bestuif de binnenkant van de vorm met rijstebloem. Dit recept kun je ook gebruiken voor 2 vormen van 20 cm diameter doorsnee.
  • Zeef de rijstebloem en maizena.
  • Verwarm de oven voor op 160°.
  • Breek de eieren in een kom, voeg suiker, zout en vanille toe. Mix dit eerst met een lage snelheid, ong. 1 minuut, dan minimaal 10 minuten op de hoogste stand. Een staande mixer is hierbij erg handig. Na 10 minuten is het een schuimige lichtgele massa geworden. Mix nog 2 minuten op een lage snelheid na, om grote luchtbellen te voorkomen.
  • Spatel de gezeefde bloem rustig door het eimengsel.
  • Schep het beslag in de springvorm, zorg dat de vorm voor ong. 2/3 gevuld is.
  • Bak de taart in 30 minuten gaar. De taart moet aan de randen van de vorm loslaten. Bij het zachtjes met de hand induwen van de bovenkant veert deze terug.
  • Stort de taart op een rooster en laat deze volledig afkoelen.

Na het afkoelen kun je de taart, verpakt in een plastic zak, invriezen voor later gebruik of gewoon gelijk vullen en nuttigen.

* Mijn taartvorm van 22 cm vul ik met een beslag bestaande uit 4 eieren en de andere ingrediënten in verhouding. Dit gebruik ik ook voor het bakken van plakken biscuit voor een boltaart.

  • 120 gram suiker,
  • 88 gram rijstebloem,
  • 32 gram maizena,
  • snufje zout,
  • klein beetje vanillesuiker of extract.

Smakelijke groet,

de Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

42 reacties

  1. Gerda Hobert op 15 oktober 2013 om 12:06

    Mijn taart vorm is 26 cm, hoeveel moet ik dan gebruiken?

    • paula onink op 15 oktober 2013 om 13:14

      Hoi Gerda, ik zou het recept met 5 eieren gebruiken. De vorm tot 3/4 vullen. Succes! Paula

  2. Gerda Hobert op 20 oktober 2013 om 20:32

    Paula, bedankt voor dit heerlijke recept, ik kon het helaas niet in 3 lagen snijden, daar was het te laag voor. Vorm was ook niet tot 3/4 gevuld helaas 😉

    • paula onink op 21 oktober 2013 om 10:14

      Hoi Gerda, ik zag je foto’s op Facebook. Zag er goed uit, toch?

      Het is even oefenen, maar je kunt de lagen biscuit iets dunner snijden, dan heb je 3 lagen biscuit en 2 lagen vulling. Ik vroeg mij af of je misschien het meel er te ‘stevig’ doorheen geroerd hebt, waardoor er veel lucht (=volume) verloren gaat. En niet te vroeg de oven open doen, dus ook niet stiekem even kijken…

  3. Gerda op 21 oktober 2013 om 11:25

    Hoi Paula, ik heb het meel er heel voorzichtig door heen gespateld. De oven doe ik nooit open tot er op staat dat het klaar is met afkoelen. Zat ook vast ik het bakblik, gewoon weer bakpier en de randen invetten, dan komt het er denk ik veel mooier uit. 😉

    • Jeandrine op 11 januari 2014 om 17:02

      Ik gebruik 7 eieren voor een vorm van 26 cm
      Iets andere verhouding maar dat maakt niet uit.
      Een taartensnijder, ijzerdraadje met houder, is erg makkelijk om lagen te snijden.

  4. Mieke op 18 december 2013 om 14:28

    Hallo kunt u mij vertellen waar ik de rijstebloem kan kopen. Tot nu toe kan ik alleen rijstebloem vinden voor kinderpap.

    • paula onink op 18 december 2013 om 14:34

      Hoi Mieke, rijstebloem kun je in dezelfde verhouding vervangen door rijstemeel. Rijstemeel is te koop in de meeste toko´s. Vaak doorzichtige verpakking met rode letters. In de natuurvoedingswinkels/reformzaken kan je ook rijstemeel vinden. Succes!

      • Roxanne op 20 januari 2019 om 23:00

        Ook in Duitsland te vinden. Bij marktkauf.

  5. jeandrine op 10 april 2014 om 18:58

    Let op met rijstmeel uit bv. de reformzaken, deze is vaak wat zanderig en dus grover gemalen dan rijstmeel uit de toko.
    Prima voor koekjes maar niet (zo) geschikt voor cake.
    Als je het meel tussen je vingers wrijft voel je het, het moet als poedersuiker voelen en niet als fijn zand.

    • Paula op 10 april 2014 om 21:58

      Ik gebruik Doves Farm rijstbloem, ook wat grover en donkerder, want er zit deels zilvervlies rijst in. Ik vind het prima voor in de biscuit.

  6. jeandrine op 23 juni 2014 om 12:59

    Fijn om te weten want daar heb ik nog een pak van staan.

  7. Karen op 11 juli 2014 om 13:31

    Zo, deze biscuitbodem staat nu in de oven… Ik als niet bakwonder ben benieuwd! Zondag is opa jarig, dus ik hoop een leuke gv taart te maken. Haalt het nooit bij Lego Spiderman, maar ok. 😉

    • Paula op 11 juli 2014 om 23:00

      Succes! Laat je even weten hoe de taart is geworden?

    • Willie op 29 januari 2020 om 19:12

      Ik heb gewoon de kinderpapbloem gebruikt ging prima.

  8. Sandra op 22 juli 2014 om 12:15

    Mijn taartvorm is 24 cm hoeveel moet ik dan gebruiken? Ik heb nu het recept van 22 cm gebruikt en dan wél 5 eieren, hij staat nu in de oven! Heb je op deze site ook lekkere recepten voor botercreme en voor een vulling? Ik maak deze taart voor mijn zoontje, hij wordt over 2 weken 4 jaar en wil graag een Thomas de trein taart, ben dus druk aan het oefenen 🙂 Vriendelijke groet, Sandra

  9. Janine Ophorst op 14 september 2014 om 11:05

    Ik heb de bodem verschillende keren gemaakt.. Maar toch lukt het niet naar mijn zin.. Als ik de rijstemeel er niet door laat mengen met mijn mixer dan krijg ik klonten in de cake wat niet lekker is… En als ik het de rijstemeel met mijn mixer nog door mix dan kan de bodem soms erg hard en stug zijn.. Dus niet luchtig… Wat is nu wijsheid? Ik maak graag en steeds meer glutenvrije masepeintaarten.. Maar de versie met gluten blijven luchtiger. Tips? Alvast bedankt! Mvg Janine

    • Paula op 14 september 2014 om 11:11

      Hoi Janine, heb je het rijstemeel gezeefd? Ik zeef het altijd – twee keer is het beste – dan wordt het beslag luchtiger en heb je minder kans op klontjes. Als je het meel door het eimengsel spatelt, goed over de bodem gaan, dan moeten de klontjes er uit gaan. Ik gebruik de laatste tijd een garde waarmee ik het meel met de opgeklopte eieren vermeng. Heb je ook al naar dit recept gekeken https://www.glutenvrijgenieten.nl/biscuit-taart-versie-2/ ? Die vind ik zelf het luchtigste resultaat geven.

      Heb je hier iets aan? Ik lees graag of het je gelukt is. Groet, Paula

  10. Alie op 6 juli 2015 om 10:35

    Hoi hoi,

    Ik ben op zoek waar ik rijstebloem kan kopen maar helaas nog geen succes. Het enige wat ik kan vinden is rijstebloem voor baby’s (bambix) Tips waar ik het kan vinden?

    Groetjes Alie

    • Paula op 6 juli 2015 om 19:01

      Hoi Alie, in een toko of bij een Turkse groenteboer hebben ze rijstebloem. Je kunt ook bij glutenvrije webshops rijstemeel van bv Doves Farm bestellen. Dit is minder fijn dan bloem, maar volstaat prima. Ik heb dat rijstemeel in de winkel en gebruik ik voor mijn biscuits. Succes ermee!

  11. wesley op 11 januari 2016 om 16:28

    Hoi

    Waarom eigenlijk zout gebruiken??

    Groetjes..

    • Paula op 3 augustus 2016 om 20:25

      Ha Wesley, eigenlijk laat ik het altijd weg, uit gemak, en ik mis het niet.

  12. Evy op 3 augustus 2016 om 20:02

    Onze dochter mag ook geen mais.
    Waarmee kan ik de maïzena vervangen?

    • Paula op 3 augustus 2016 om 20:21

      Je zou het met aardappelzetmeel kunnen proberen?

      • Moniek op 30 april 2018 om 15:15

        Evy: Ik ben benieuwd waarmee je de maizena vervangen hebt en of dat goed is gegaan? Ik wil het ook gaan proberen en hier mogen ze ook geen mais.

  13. Liesbeth op 3 november 2016 om 11:24

    Kan het ook met Schar bakmix of glutenfree biscuit mix ipv rijstemeel? Dit had ik speciaal gekocht.

    • Paula op 3 november 2016 om 20:26

      Beste Liesbeth,
      ik weet niet wat voor toevoegingen in de mixen zitten, maar ik ga er vanuit dat het kan. Die gv biscuit mix ken ik niet. Staat daar geen recept op, speciaal voor die mix? Succes!

    • Ikram op 24 mei 2019 om 22:32

      Liesbeth, is het gelukt met de schar mix?

  14. Anne lauwers op 10 juli 2017 om 17:29

    Kan ik de biscuit een paar dagen vooraf bakken en hoe bewaar ik hem het best

    • Paula op 11 juli 2017 om 11:56

      Beste Anne,
      dat kan zeker! Na het bakken de biscuit goed laten afkoelen, bij voorkeur op een rooster of rekje, dan gaat het sneller. Inpakken in een plastic zak of huishoudfolie en dan in de vriezer bewaren. 2 a 3 uur voordat je de taart wil verwerken uit de vriezer halen en op je aanrecht laten ontdooien. Dan kun je de taart doorsnijden en er mooie, lekkere dingen mee maken. Succes!

  15. B. Zwoferink op 20 maart 2018 om 21:23

    Kan deze taart ook gebakken worden met amandelmeel en hoeveel gram moet ik dan gebruiken?

    • Paula op 22 maart 2018 om 07:42

      Bedankt voor je reactie.
      Ik heb de biscuit nooit met amandelmeel gebakken. Ik kan mijn voorstellen dat de taart compacter wordt, aangezien amandelmeel zwaarder is dan rijstebloem.
      Misschien is 85 gram voldoende, in combinatie met de 40 gram maizena.
      Het zal een kwestie van experimenteren worden voor het ideale resultaat.

      Succes!

      • Inge op 11 juli 2019 om 16:32

        Ik heb t geprobeerd met amandelmeel. Het is inderdaad te grof en te zwaar. Taart steeg mooi op in de oven, maar zakte daarna weer in elkaar. Het was nog wel eetbaar.

  16. M Niessen op 30 april 2018 om 13:13

    Goedemiddag,

    Ik heb nog nooit zelf een taart gebakken, alleen met Koopmans amandelmeel glutenvrij cupcakes gemaakt. Wat is het verschil tussen dit recept en die van koopmans?
    https://www.jumbo.com/koopmans-zelfrijzend-amandelbakmeel-glutenvrij-200g/174149KST/?gclid=Cj0KCQjw_ZrXBRDXARIsAA8KauRcXGzuGM5h5VrJMOO5YaOkkrqZxks3Rp8JWwqKKTogmgJAGuuueXsaAmsXEALw_wcB
    Ik gebruikte hierbij kokosolie ipv roomboter ivm allergie voor melkproducten. Ik heb ook een allergie voor gluten, mais en soja. Waarmee kan ik maizena vervangen? Moet er boter gebruikt worden? Wat voor vulling kan ik gebruiken en afwerking?

    Met vriendelijke groet,

    • Paula op 7 mei 2018 om 19:37

      Hoi Moniek, Ik heb je via FB antwoord gegeven, maar ik zal het hier nogmaals doen voor de meelezers.
      Het verschil tussen het recept voor de biscuit en het recept van de Koopmans mix is het vetgehalte. Het zijn twee geheel verschillende recepten, de biscuit is luchtig door het gebruik van opgeklopt eiwit en de amandelcake is smeuïger door het gebruik van amandelmeel en roomboter.
      Maizena kun je vervangen door aardappelzetmeel.
      Voor de vulling kun je een kokosroom maken of melkvrije banketbakkkersroom, https://www.glutenvrijgenieten.nl/kokosroom-melkvrij-alternatief-voor-slagroom/ en https://www.glutenvrijgenieten.nl/banketbakkersroom-glutenvrij/
      Wij werken de melkvrije taarten af met een “botercrème” gemaakt met plantenmargarine. Mocht je dit niet willen, dan kan een dun laagje jam volstaan.
      Succes ermee!

  17. Riny op 21 december 2018 om 20:18

    Kandit ook met rijstmeel van peak fijne dagen

    • Paula op 29 december 2018 om 07:38

      Hoi Riny, als het alleen rijstemeel is, dan kan dat prima. Succes

  18. Anna op 20 mei 2019 om 10:03

    Hoi Paula,

    Kan dit ook met amandelmeel van de Albert Heijn? Ik zou echt niet weten waar ik rijstemeel kan halen bij mij in de buurt.

    Alvast bedankt!

    • Paula op 20 mei 2019 om 11:32

      Beste Anna,

      Met amandelmeel wordt het een zware taart en niet luchtig. Je kunt rijstebloem of rijstemeel bij een toko kopen of anders online bij glutenvrije webshops? Als dat niet lukt kun je als vervanger een glutenvrij meel gebruiken, zoals witte bloem van Doves Farm. Hopelijk kun je hiermee verder? Succes!

  19. Jolanda op 1 september 2019 om 20:11

    Hoi Paula,

    Bedankt voor het recept!
    Ik had al vaker glutenvrije biscuit gemaakt met een kant en klaren glutenvrije biscuit mix (madame loulou).
    Ik heb voor je recept de universele meel mix van Schar gebuikt. En dus voor de eerste keer zelf de biscuit helemaal gemaakt.
    De biscuit was echt goed gelukt en erg lekker, veel luchtiger dan bij een complete mix.
    Mijn zoontje was iig eeg blij met zijn dino taart!?

    Grt Jolanda

    • Paula op 2 september 2019 om 11:15

      Leuk om te lezen, Jolanda! Fijn dat het zo goed gelukt is. Op naar nog meer mooie taarten. Fijne dag, Paula

  20. Phylicia op 14 maart 2020 om 11:41

    Ik heb de taart gemaakt van ah meelmix gluten vrij en hiervan de maïzena weggelaten en dat bijgeteld bij de bloem. Dus 150 gram meelmix. Taart is super lekker en goed gelukt .

Laat een reactie achter