9tipsvoorglutenvrijekeuken

9 tips voor de glutenvrije keuken

´Had ik dat eerder geweten!´ riep ik toen ik in aanraking kwam met couscous. Ver na mijn studententijd leerde ik het gemak van couscous kennen. Even in heet water laten garen en klaar is Clara! Oh, wat is het een verrekt makkelijk te bereiden gerecht. Zo makkelijk, dat ik het graag eerder had ´ontdekt´.

Ja, ik weet het. Couscous is niet glutenvrij. Ik gebruik dit voorbeeld om aan te geven dat er soms tips zijn die het leven makkelijker, lekkerder, of in het geval van glutenvrij eten, veiliger maken. Hieronder heb ik een aantal tips verzameld die ik graag met jullie wil delen.

1. Gebruik polenta in plaats van paneermeel om je gehaktballen te draaien of een visje te paneren. (Bedankt, Giselle) Je kunt ook boterhammen in de oven uitdrogen en fijnmalen, tadaa! Paneermeel.

2. Vervang lasagnebladeren door dunne plakjes aardappel voor een heerlijke ovenschotel.

3. Een lekkere pastasaus zonder pakjes: groenten (ui, wortel, bleekselderij, paprika, champignons) klein snijden , uit fruiten, wortel en bleekselderij erbij. Daarna paprika en champignons erbij en bakken. In een aparte pan gehakt aanbraden met basilicum, oregano, peper en zout. Alles bij elkaar doen, met wat rode wijn afblussen (optioneel). Gezeefde tomaten toevoegen, laten pruttelen. Nog wat extra basilicum, peper en zout naar smaak toevoegen. Heb je geen behoefte aan vlees? Kies dan voor tonijn of extra groenten, zoals courgette en aubergine.

4. Wat dacht je van koekjes zonder bloem, nou ja een beetje dan?

5. Wissel gekookte rijst in een gerecht een keer met mihoen.

6. Ben je een liefhebber van vleeswaren, overweeg dan de aanschaf van een vleessnijmachine. Je kunt dan vers vlees zelf bereiden en er beleg van maken.

7. Bouillonblokjes bevatten vaak gluten. Zonder blokjes kun je zelf ook heerlijke bouillon trekken. Stukken van o.a. prei, wortel en bloemkool die ik tijdens het bereiden van een ander gerecht niet gebruik, vries ik in. Als ik dan tijd en zin heb, laat ik de restanten groenten ontdooien en maak er bouillon van.

8. Deze tip van Mirjam is niet per sé voor in de keuken. Ze heeft een oplossing gevonden voor het ijshoorntje, gewoon een plastic hoorntje meenemen in de tas! Mirjam heeft een lijst met ijssalons waar ze glutenvrije ijshoorntjes serveren.

9. Mijn kinderen en ik vinden het geen straf om iets te kleffe cakejes of te droge brownies (´misbaksels´) met een beetje fruit, jam, vanillevla of slagroom te eten als dessert 🙂

Op de valreep:

De volgende link wil ik graag met je delen: Eet goed, voel je goed geeft 9 tips voor glutenvrij bakken!

Dit zijn een aantal tips die ik heb gekregen van lezers, heb gelezen op websites of uit eigen ervaring heb opgedaan. Heb jij zelf handige tips voor in de glutenvrije keuken? Deel het met de lezers van dit blog. Ik ben benieuwd!

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

8 reacties

 1. Giselle op 26 juni 2013 om 13:05

  Hoi Paula, wat een leuke tips (zeker de lasagne ga ik proberen!). Voor de mihoen heb ik nog de volgende tip: mijn kids vinden saté saus hier lekker bij en die maak je makkelijk zelf met pindakaas, wat water, wat sojasaus (glutenvrij natuurlijk) en een beetje ketoembar (gemalen koriander): verwarmen en evt. aanlengen als het te dik wordt. Echt smullen vinden ze dat.
  Eet ze lekker!
  Groet Giselle

 2. marjan poolman op 26 juni 2013 om 21:12

  Haj Paula, Ik ga je verrassen, ik heb glutenvrije cous cous in de winkel, dus het wordt nog makkelijker en lekkerder om glutenvrij te koken.
  Groet
  Marjan Poolman
  Glutenvrij ..en Meer
  Heemskerk

  • paula onink op 26 juni 2013 om 21:16

   Fantastisch! Op naar Heemskerk (of even bestellen 😉 ) Groet, Paula

 3. Mirjam op 27 juni 2013 om 11:14

  Zoals ik al zei: De beste tips sta je meestal niet eens bij stil dat iemand anders er iets aan heeft…
  Ik vries restjes brood in om paneermeel van te maken.
  Ik vries restjes kaas (het laatste van de korst) in om geraspte kaas van te maken (o.a. Voor bkb’s).
  Restjes van het avondeten neem ik mee voor lunch.
  Mislukte baksels probeer ik altij te hergebruiken. Zoals laatst bij de cakejes de suiker vergeten. Met jam gevuld waren ze toch heerlijk!
  – Maar toen ik zout had gebruikt ipv suiker, heb ik ze toch weg gegooid… –

  • paula onink op 8 juli 2013 om 20:22

   Zout i.p.v. suiker??? De gehele hoeveelheid? Ja, dan houdt het snel op. Of misschien vermengen met zelfgemaakte karamel en vloeibare chocolade als het niet te zout is 😉

 4. Mariska van Gennep op 28 juni 2013 om 14:11

  Als toetje lammetjespap? Melk koken, maizena aanlengen met water, dit toevoegen als het kookt (iets meer dan voor een sausje). Even laten doorkoken tot het dikker wordt. In schaaltjes doen met kaneel (roomboter) en suiker en smullen maar!
  hartelijke groet, Mariska

  • paula onink op 8 juli 2013 om 20:23

   Hmm, het water loopt mij in de mond Mariska. Dank je wel voor de tip!

 5. Nelleke Dillema op 28 juni 2013 om 14:55

  Een fantastisch kookboek is Oersterk koken van Jolanda Dorenbos en Richard de Leth. Het is gebaseerd op oervoeding, dus glutenvrij, omdat er geen granen gebruikt worden. De oercrackers zijn in mijn gezin niet aan te slepen, zo lekker zijn ze en makkelijk! Kijk maar eens op: http://www.oersterk.nu

Laat een reactie achter