6 tips voor eivervangers in glutenvrij gebak

Glutenvrij bakken is wat de Gebaksjuwelier doet. Echt alles wat uit de oven komt rollen is glutenvrij. Bij de start van de bakkerij kwamen er veel vragen over andere allergenen. Inmiddels is een groot deel van het assortiment ook koemelkvrij of lactosevrij. Nu zijn er ook mensen die geen ei mogen of willen eten. Dat is best een uitdaging.

Zonder gluten, wat onder andere zorgt dat je deeg bij elkaar blijft en niet kruimelt (binding) en dan ook nog eens zonder ei, wat ook een bindende functie heeft. Hoe maak je zonder deze twee componenten toch een lekker taartje of koekje?

Om iets te kunnen vervangen is het handig om te weten wat de werking van het ingrediënt is. Hier kun je lezen over de functie van ei in gebak.

blog eieren

 

6 tips om ei te vervangen in glutenvrij gebak.

1. Vervang 1 ei door een halve rijpe banaan. Zo´n banaan waar al aardig bruine vlekken op de schil komen. (functie: binding)

blog eivrij Suzette

Klik op de foto voor recept. In het recept wordt No Egg van Orgran gebruikt, ik heb een banaan geprakt. Daardoor is het gebak compacter. Tarwebloem heb ik vervangen door glutenvrije bloem.

 

2. Vervang 1 ei door 3 eetlepels appelmoes. (Functie: binding)

 

3. Vervang 1 ei door 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 3 eetlepels warm water. Laat dit wellen. Er komt een soort eiwitachtig vocht vrij. (functie: binding)

 

4. Vervang 1 eiwit door 1 eetlepel agar agar (natuurlijk bindmiddel op basis van zeewier) en 1 eetlepel water. Roer dit door elkaar.

 

5. Vervang 1 ei door 3 theelepels bakpoeder. (Functie: rijzen)

blog eivrij choc

Klik op de foto voor het recept van deze eivrije chocoladetaart. Tarwebloem heb ik vervangen door glutenvrije bloem. Als je de taart horizontaal doorsnijdt, kun je er nog een vulling tussen doen van jam, kokosroom of chocoladegananche. Afwerken met chocoladeglazuur  uit het recept en wat vers fruit en je hebt een feestelijke glutenvrije, eivrije, vegan taart.

 

6. Voor het vervangen van eiwit in meringues of macarons kun je aquafaba gebruiken. Dat is het vocht wat overblijft na het uitlekken van kikkererwten. Dit vocht is verbazingwekkend goed op te kloppen tot een vergelijkbare massa als eiwitschuim. Op de website van Proveg, ( voorheen VivaLasVegas) vind je lekkere recepten voor eivrije macarons, pavlova’s.

 

Let op: Niet elk recept leent zich voor het vervangen van ei. Daarnaast geven alle vervangers een andere smaak dan wel structuur aan het gebak. Banaan en appelmoes maakt alles wat zoeter en compacter. Probeer het, zou ik zeggen.

 

Bonus tip!

Maak gebruik van recepten waar geen ei in zit 🙂 Ze zijn er, echt waar, maar soms is het even zoeken. Kijk eens op sites met VEGAN recepten (geen gebruik van dierlijke producten) . Bijvoorbeeld Wat maakt Suzette nu? , Proveg of Vegatus.

 

Heb jij een eivrij en glutenvrij recept? Een andere manier om eivrij gebak te maken? Laat het hier weten. Dank voor je bijdrage!

 

Schrijf je reactie in onderstaand commentaarveld.

 

Smakelijke groet,

Paula

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

12 reacties

  1. Martine op 25 juni 2014 om 12:33

    Goeie tips! Ik heb mijn twijfels of agar echt goed werkt als eivervanger. Maizena/No Egg met een beetje water werkt wel heel goed. Je laatste tip is denk ik de beste. Gebak zonder ei heeft andere verhoudingen tussen de ingrediënten dan gebak met ei. Dit kun je deels opvangen met eivervangers, maar het is vaak makkelijker om gewoon recepten zonder ei te zoeken. Leuk dat je naar mijn blog linkt in dit artikel 🙂

    • Paula op 25 juni 2014 om 12:41

      Bedankt voor je reactie, Martine. En bedankt voor het gebruik van je recept. Het beslag rijst mooi met het bakpoeder. Soms proef je de bakpoeder als het in zulke hoeveelheden gebruikt wordt, maar dat was in dit geval niet aan de orde. Agar agar is goed te gebruiken als bindmiddel. No Egg heb ik wel eens gebruikt, maar niet zo fan van. Bakpoeder, appelmoes, banaan zijn makkelijk verkrijgbaar, wat mij betreft dan ook fijne alternatieven.

  2. Riny op 4 november 2015 om 10:53

    bedankt voor je tips ga het uitproberen heb je nog een leuk recept voor een vorm met 6 hartjes te vullen met iets lekkers? mvg

  3. angela op 4 november 2015 om 13:17

    Hoi Paula,
    Als oma van de jarige Job waar je de gluten-, ei en lactosevrije juweeltjes van taarten voor hebt gemaakt, wil ik je bedanken voor het resultaat! Ik weet hoe lastig het is om er iets moois van te maken, het rijzen is altijd een probleem, ook met eivervanger. Ik ben blij met je tips!! Bedankt!!

    • Ria op 20 maart 2018 om 14:12

      Graag zou ik de recepten hebben van die gluten, lactose en eivrije taarten, omdat ik dat ook allemaal niet mag hebben. Waar kan ik die vinden of wilt u ze opsturen naar mij?

      Vriendelijke groet,
      Ria

  4. maarten op 8 januari 2016 om 17:34

    is appelmoes bindend vanwege pectine?

  5. Guyon op 11 september 2017 om 21:43

    Je kan het ‘vocht’ dat in een blik kikker erwten zit (aquafaba) ook gebruiken als eiwit vervanger. Laat zich prima opkloppen!

  6. Tinca op 20 maart 2018 om 07:35

    Gebruik het kookvocht van de kikkererwten als ei vervanger. Je kan het zelfs opkloppen met suiker en er merinques van bakken. Ook voor een eivrije mouse is het geschikt

  7. Yvonne op 5 februari 2019 om 09:26

    Een (glutenvrije) cakemix bereiden met slechts een pakje kokosmelk erdoor gemixt is 1 van de beste tips die ik ooit kreeg. En aquafaba werkt als een tierelier.

  8. Veronika op 5 februari 2019 om 16:23

    Geweldig, dankjewel! Er is helaas nog zó weinig te koop dat gluten- én eivrij is!

  9. Kirsten op 24 december 2022 om 13:00

    Ik moet volgende week een gluten, lactose en eivrije puddingkruimelen vlaai bakken.
    Echter in mijn recept zit ei in het vlaaideeg met gist en eigeel in het puddingrecept.

    Iemand die mij de ideale oplossing kan geven? Hoe het ei en eigeel in beide onderdelen te vervangen?

    Dank je wel voor jullie hulp

Geef antwoord Antwoord annuleren