5 tips voor het uitrollen van glutenvrij deeg

Lekker recept gevonden voor een glutenvrij koekje of taartje, alle ingrediënten in huis gehaald, alles keurig afgewogen, deeg gemaakt … klaar om uit te rollen en de meest zalige koekjes of taartjes te maken.

Maar dan: deeg dat aan je handen blijft plakken, dat niet los van je aanrecht te krijgen is of gewoon aan de deegroller blijft hangen.

Herkenbaar???

 

In dit blog krijg je tips hoe je glutenvrij deeg kan uitrollen zonder dat het blijft plakken. Het gaat hier om zogenaamd zanddeeg of korstdeeg, zoals in deze recepten Gevulde KoekenGevulde Speculaas , Pecannotentaart, Quiche of Kaaskoekjes.

 

1. Koud deeg

Zorg er voor dat je deeg gekoeld is. Koud deeg blijft minder plakken, is steviger en behoudt zijn vorm beter. Hoe? Als je het deeg hebt gekneed, vorm je het tot een rechthoekige platte plak. Waarom een platte plak? Dan koelt het deeg het snelst. Maak je een bol van het deeg, dan duurt het vele malen langer voor het binnenste van de bol gekoeld is. De plak verpak je in folie. Leg dit in de koelkast, minimaal een uur, mag best een nachtje blijven liggen. Heb je haast? Leg het deeg in de vriezer. Dan kun je na 15 – 20 minuten al verder.

 

2. Deegroller doet het werk

Ik zie tijdens workshops mensen vaak veel kracht zetten om het deeg uit te rollen. Dat is helemaal niet nodig. Je kunt de deegroller gewoon zijn werk laten doen. Als je het deeg goed koel houdt (dus zo min mogelijk met je warme handen bewerken) dan hoef je echt geen krachtpatser te zijn. Rustig een lichte druk uitoefenen is voldoende.

 

Voordat je begint met uitrollen: kneed je koude deeg kort door. Vorm er met de hiel van je hand weer een platte plak van ( je wil per slot van rekening een platte lap deeg hebben). Begin dan met rollen.

 

 

3. Plastic folie.

Er zijn mensen die het deeg tussen twee lagen huishoudfolie uitrollen. Voor mij werkt het niet zo fijn, maar wie weet is dit wel dé tip waarmee jij je deeg prima uitrolt. Nadeel van folie: blijft niet altijd liggen, verschuift.

 

 

4. Bloem

Mijn tactiek tegen het plakken van het deeg aan aanrecht, handen of deegroller is het gebruik van rijstebloem/rijstemeel. Bestuif je aanrecht met een beetje bloem. Bebloem je deegroller. Na elke keer rollen schuif je je deegplak om na te gaan of je deeg nog los van het aanrecht is. Ik bestuif de bovenkant van mijn deegplak ook met regelmaat. Het nadeel van bloem: je deeg kan er droger van worden, je voegt immers meer droge stof toe dan in het recept vermeld staat.

 

5. Koud deeg

Is je deeg nog steeds lekker koel? Of begint het warmer aan te voelen? Je hoeft niet in één keer een heel deegstuk uit te rollen, tenzij je een grote lap nodig hebt voor bijvoorbeeld de pecannotentaart. Je kunt ook een deel van het deeg uitrollen, terwijl je de rest lekker koel houdt in de koelkast.

 

Als je deze 5 tips toepast, zul je merken dat je steeds makkelijker glutenvrij deeg uitrolt.

Wat zijn jouw tips voor het uitrollen van glutenvrij deeg? Deel ze hieronder met de lezers. Dank!

 

Schrijf in het reactieveld je bericht.

 

Smakelijke groet,

Paula Onink

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

12 reacties

 1. Paula van de Beek op 25 maart 2015 om 07:49

  ik neem altijd een flink stuk plastic van b.v. een pedaalemmerzak, en laat dat dubbel over de rand van mijn werkplek hangen en klem het vast met mijn heup. Dan schuift het niet weg.

 2. Marieke Vermeulen op 25 maart 2015 om 08:02

  je spreekt over rijstebloem/rijstemeel en daarna over bloem. dan heb je het toch nog steeds over de rijstevariant? want in gewone bloem zitten toch gluten?

  • Paula op 25 maart 2015 om 11:07

   Sorry, ik heb het inderdaad over rijstebloem. Het is zo’n vanzelfsprekendheid geworden dat ik het niet altijd voluit benoem.

 3. Bianca Schipper op 25 maart 2015 om 10:22

  In plaats van plastic folie gebruik ik een vel bakpapier.
  Mijn ervaring is, dat dat veel minder vast blijft kleven aan het deeg

  • Paula op 25 maart 2015 om 11:08

   Bedankt voor de tip. Bakpapier is ook handig!

 4. marianne op 25 maart 2015 om 12:10

  Ik gebruik bakpapier, om het deeg op uit te rollen(pizza deeg bijv.) nadeel vind ik inmiddels, dat het bakpapier vocht opneemt en dat wil ik niet; ik bak pizza dan ook niet meer op bakpapier, maar op een licht ingevette bakplaat.
  Ik gebruik veel plasticfolie over het deeg en rol het daarna uit. Als het teveel zou plakken (maar dat komt zelden voor) zou ik ook met rijstebloem werken.
  Zandtaartdeeg, voor boterkoek, druk ik gewoon met de hiel van mijn hand in de vorm.
  trouwens erg leuk, die tips steeds!

 5. Yvonne op 4 mei 2015 om 11:48

  maak je werkplek eerst wat vochtig met een doek, de huishoudfolie blijft dan gewoon op het aanrechtblad kleven en zal niet verschuiven.

  • Paula op 4 mei 2015 om 11:51

   Bedankt voor de tip, Yvonne! Ik geef de voorkeur aan het bestuiven met meel, maar ja, ik heb dan ook een RVS werkbank waar dat prima op werkt. Fijne dag, Paula

 6. Tineke op 11 september 2018 om 15:28

  Ik gebruik bakpapier. Dat vind ik toch het gijnst werken. Ik heb laatst in Duitsland (ik woon vlakbij de grens) bakpapier gekocht. Dat lijkt wat gladder of misschien vettig en werkt nog beter.

 7. Saskia op 12 september 2018 om 17:07

  Ik gebruik ook rijstebloem. Om dan niet een heel droog deeg te krijgen voeg ik in het recept minder rijstebloem toe. Ongeveer 10 gram, ik kan inmiddels aardig inschatten hoeveel rijstebloem ik nodig heb voor t uitrollen.
  En inderdaad goed koel deeg.

 8. Berengaria op 1 januari 2021 om 21:43

  maakt het nog iets uit welk type deegroller je gebruikt? Ik overweeg de aanschaf van een marmeren deegroller, maar ben benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft. Of met een rvs roller…

  • Paula op 21 januari 2021 om 07:16

   Hoi, wij gebruiken zelf een kunststof deegroller. Als het deeg te warm wordt blijft het snel aan de roller plakken. Waarschijnlijk zal dat bij een marmeren roller minder zijn, ik heb er geen ervaring mee.

Laat een reactie achter