Broodjuwelier

Het maken van glutenvrij banket is mijn passie: heerlijke cupcakes, roomzachte petitfours, stevig gevulde appeltaart, krokante koekjes. Roep maar en ik maak het!

Maar zo langzamerhand kom ik erachter dat de behoefte aan lekker glutenvrij brood groter is dan aan heerlijk glutenvrij banket. Immers, in Nederland is brood een belangrijk bestandsdeel van onze dagelijkse maaltijd.

Met deze informatie in mijn achterhoofd ben ik, samen met twee andere bakfanaten, op een zonnige dinsdagavond, naar Glutenvrij … en Meer in Heemskerk geweest om glutenvrij brood te leren bakken. De eigenaresse, Marjan Poolman, gaf ons een rondleiding door haar winkel met heel veel Zweedse glutenvrije producten. Daarna kregen we een bliksemcursus glutenvrij broodbakken. Het kneden van het deeg gebeurde in een grote kneedmachine, zeer professioneel. Deeg voor 4 broden tegelijk, daar draaide Marjan haar hand niet voor om. Terwijl ze haar handelingen uitvoerde, legde ze aan ons uit waarom bepaalde ingrediënten gebruikt worden en gaf ze ons praktische tips ( bijvoorbeeld waar je broodbakblikken kan kopen). Erg leuk, leerzaam en lekker! Met een tas vol meel en een hoofd vol ideeën ging ik moe, maar aangestoken met het broodbakvirus naar huis.

 

Afgelopen maandagochtend stond het bakken van een glutenvrij haverbrood op mijn planning. Tijdens mijn voorbereidingen ging de telefoon. Aangezien mijn handen onder het deeg zaten, kon ik niet opnemen. De beller had een bericht ingesproken. Nadat ik mijn handen had gewassen en het brooddeeg in de oven had gezet, luisterde ik het bericht af.

Een vrouwenstem vertelde mij dat ze van mijn bakkerij had gehoord. Ze had graag naar de proeverij in de Stadswerkplaats Culemborg willen komen, maar ze was verhinderd. Of ik haar kon terugbellen, want ze wilde weten wie ik ben, wat mijn plannen zijn en nog wat andere zaken vragen.

´Zo hé, een beller, voor de Gebaksjuwelier!´ Ik was gelijk enthousiast, want zo vaak word ik nog niet gebeld door mensen die iets van de bakkerij willen weten. O ja, twee weken geleden nog, door de Gelderlander, de provinciale krant. Maar dat terzijde. Met schone handen, een kop koffie binnen bereik, pen en papier in de aanslag, belde ik de mevrouw terug.

De mevrouw had gebeld namens haar man, hij was al op leeftijd en pas 2 jaar geleden gediagnosticeerd met coeliakie. Het was kantje boord bij hem geweest, niet veel langer zonder aanpassingen of zijn gezondheid was ernstig in gedrang gekomen. Met behulp arts en diëtiste is hij bij de NCV terecht gekomen. Van daar uit heeft het echtpaar de weg naar glutenvrije producten gevonden. Mevrouw eigen woorden: ´Ik heb het nu op de rit´. Wat zij, en vooral haar man, alleen nog mist is ´lekker glutenvrij brood´. Nu koopt ze voorverpakt brood uit de winkel, maar ze zou graag vers smakelijk brood willen hebben. Zelf bakken ziet ze niet zitten, ´daar ben ik te oud voor, en voor die 3 sneetjes per dag vind ik het de moeite niet´. Dit was niet de eerste keer dat ik hoor dat mensen smakelijk glutenvrij brood zoeken. Een glutenvrij gebakje of koekje is makkelijker aan te komen of makkelijker te laten staan. Maar een boterham wordt nogal eens gemist.

Mijn eerste ingeving was om het brood, wat ik net aan het bakken was, langs te brengen, maar zoals te zien was op mijn Facebookpagina, kwam dat brood niet helemaal volgens planning uit het bakblik. Ik vertelde de mevrouw over mijn zoektocht naar een geschikt pand en wat ik doe als Gebaksjuwelier. Ze klonk blij en opgetogen, ik moest haar vooral op de hoogte houden en ze zou zeker bij mij langskomen als ik een pand heb. ´Ik kom wel jouw kant op om je brood te kunnen proeven´.

We hadden het nog over het Glutenvrij Magazine, waarin mijn blog vermeld wordt. Ook spraken we over mevrouw Poolman, van Glutenvrij … en Meer, ze stond met een artikel in het blad. Toen de mevrouw aan de telefoon hoorde dat ik in Heemskerk was geweest en een bakles had gevolgd, was ze verkocht. Het liefst had ze die dag al mijn brood geproefd. Dat kon ik jammer genoeg niet regelen.

Wie weet kan ik haar en haar man (en andere mensen in de regio) in de nabije toekomst verrassen met een lekker snee brood. Eerst nog veel oefenen met lekkere broodrecepten. Wat dacht je van een Italiaans brood? Of een zacht wit bolletje, of een stevig meergranenbrood, of Zweedse koffiebroodjes, of gevuld krentenbrood, of… of …

Zal ik dan de bedrijfsnaam veranderen in Broodjuwelier???

Tot die tijd blijf ik recepten uitproberen, proeven en aanpassen. En jij? Ben jij aan het experimenteren met broodrecepten? Heb je een brood dat altijd smaakt? Heb jij tips hoe je vers glutenvrij brood kan bewaren? Hoe zorg jij ervoor dat het brood de volgende dag ook lekker is? Deel je tips met de lezers van dit blog.

Schrijf je reacties in onderstaand commentaar veld.

Smakelijke groet,

De Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

14 reacties

 1. Lydia op 12 juni 2013 om 15:29

  Wat ik het meeste heb gemist was lekker brood, niet dat voorverpakte, niet lekkere brood. Na een tip van iemand ben ik naar Zetten gereden en daar was een bijzondere vrienelijke man,mocht ook geen gluten en was zelf gaan bakken en geeft nu een eigen bakkerij, hij maakte verschillende zakken met brood open en liet me dat proeven, het smaakte zoals ok me brood herrinner, zacht met een lekker korstje. Nu hebben we in ons midden paula , die me de heerlijkste dingen liet proeven. Chocoladekoekjes , zo lekker, taartjes en ja de eerlijkheid gebied me om er wel bij re vermelden dat ze zo lekker zijn dat ik een kilo (help) ben aangekomen. Om een lang verhaal nog langer te te maken hahaha, ik ga brood bestellen om te proeven hoe dat smaakt, ik laat het jullie weten, heb en hou het goed, groetjea van lydia

 2. Evelien op 12 juni 2013 om 16:30

  Brood is idd een probleem. Ik bak het tegenwoordig in de oven, want in een gewone broodbakmachine kun je geen glutenvrij brood bakken, omdat het deeg zwaarder is en het langer duurt voordat het vocht opneemt. Uit de oven laat ik het brood afkoelen en snij het in plakjes. Vervolgens vries ik het in porties in. Voor de lunch haal ik een portie uit de vriezer, 50sec op 800w in de magnetron en het brood is weer als vers. Mijn zoon vindt het heerlijk!

  • paula onink op 12 juni 2013 om 16:38

   Bedankt voor je tips Evelien. Wat voor melen gebruik je?

 3. Mariska van Gennep op 12 juni 2013 om 16:47

  Hoi Paula! De gebaksjuwelier: ook voor juwelen van brood? Of de Brood en banketjuwelier? Dan heb je 2 vliegen in 1 klap. Groetjes, Mariska

 4. Mirjam op 12 juni 2013 om 16:56

  Ik ben gestopt met experimenteren.
  Bak nu krentebollen, kaasbroodjes en brood van Finax (groene pak).
  Soms koop ik een broodmix die in de aanbieding is, en dan bak ik het (grotendeels) volgens de verpakking. Maar ben ook erg blij met het haverbrood van Mam’s Mikse! Net weer 19 stuks besteld.

  Een jaar geleden was ik wel heel erg aan het experimenteren. Was op zoek naar lekker brood zonder tarwezetmeel. Heb het nog niet gevonden, en toen moest mijn dochter ook glutenvrij, toen ben ik gestopt.

  Mijn zoektocht kan je vinden op http://ikbenglutenvrij.nl/?p=5629

  • paula onink op 12 juni 2013 om 17:00

   Dat klinkt logisch. Het kost best veel tijd (en liefde en aandacht ;)) om brood te bakken. Als je dan met z´n tweeën moet eten en ook nog alle andere dagelijkse activiteiten moet organiseren, dan is kopen misschien wel een goede beslissing. Bedankt voor je link.

 5. Gerda op 12 juni 2013 om 17:50

  Net wat bovenstaande zegt;Brood en gebaksjuwelier, 2 vliegen in 1 klap. Ik bak graag brood met kwark er in, dat vind ik zelf het lekkerste, zoek maar eens op Internet naar kwark brood, dat kan ook in de BBM. Heb in de Bakkerswereld al verteld dat als er 1 bakker op staat die heel Nederland kan voor zien van lekker glutenvrij brood dan is het pas een blauwe banaan 😀
  Heel veel succes!!

 6. Edwin op 12 juni 2013 om 21:45

  Hey Paula, leuk zeg om zo geinspireerd te worden tot uitbreiding van je assortiment! Brood zorgt er inderdaad voor dat mensen met regelmaat langskomen en als je dan ook nog heerlijk glutenvrij gebak mee kan nemen ….
  Glutenvrij of niet, de broodrecepten die ik langs zie komen klinken heerlijk! Brood met wortel of met kwark. Mmmm

 7. Giselle van de Rovaart op 13 juni 2013 om 09:12

  Hoi Paula,

  Om de dag bak ik in mijn BBM glutenvrij brood voor mijn beide kids. Het is bruinbroodmix (Twello’s bruin) van Le Poole en ik volg het recept dat op de zak staat. En nee dat is helemaal niet veel werk want ik zorg ervoor dat ik de droge delen al klaar heb staan in een zakje (dus meel, suiker, zout en ik doe er gebroken lijnzaad doorheen) en dan is het een kwestie van: lauw water, 2 eetl. olie en de inhoud van mijn zak, BBM aan en gist in het juiste vakje; 5 minuten werk en 2 uur later heb ik een broodje. Het is in 1,5 jaar nog niet mislukt! Wel een BBM met glutenvrij programma (logisch!). En het vullen van die zakjes doe ik eens per 3 weken (zo’n 12 zakjes) en kost me 3/4 uur.
  Maar wel wil ik graag een tip voor brood dat ik kan invriezen, ik vind het niet lekker als dit brood ingevroren is geweest (enorm droog, en zelfs niet lekker uit het broodrooster). Nu eten de kids bijna een broodje per 2 dagen weg dus dat is geen probleem (behalve als ik vergeet om te bakken, wat soms gebeurt, dan zou ik graag wat in de vriezer willen hebben). Dus mocht je daar nog een tip voor hebben….

  En qua naam: ik vind brood- en banketjuwelier een prachtige oplossing, ben benieuwd wat je gaat kiezen.

 8. kaatje72 op 14 juni 2013 om 12:55

  Hoi Paula,
  Ons luktaltijdbroodmix is Mix B van Schar (witbrood) en Finax (groen en rood) en Rimboemix van Le Poole. Gewoon doen wat op de verpakking staat, rijst goed en stort niet in! Het brood laten we eerst helemaal afkoelen, dan in plakjes snijden dan in vershoudzakjes in de vriezer. We bewaren het nooit tot de volgende dag. Bij het eruithalen uit de vriezer piept mn dochter ze op in de magnetron of bakt ze in de pan of roostert ze in haar broodrooster of maakt ze er tosti’s van. Broodjuwelier of Gebaksjuwelier? Misschien een combi? Brood is denk ik wel meer vraag naar. Groetjes, Karin

 9. marjan poolman op 14 juni 2013 om 21:49

  Leuk Paula, dat je het zo naar je zin hebt gehad bij mij in Heemskerk.
  Voor mij was het ook erg leuk jullie de winkel te laten zien, vertellen hoe het reilt en zeilt en de gedachte die er achter zit.
  Met het doel voor ogen goed en lekker glutenvrij brood te bakken tegen een betaalbare prijs.
  Iets waar jullie je stuk voor stuk in herkenden.
  Volgens mij kunnen we het nog eens overdoen, er valt zoveel te vertellen over brood en bakken.
  En ook vanuit jouw banketbakkershoek kwamen weer dingen die mij weer wijzer maken.
  Kortom, een goed bestede avond met ook nog veel plezier

  Groetjes
  Marjan Poolman

 10. Ilona op 24 juni 2013 om 20:09

  Een paar tips
  – genius bread (meerzadenbrood) dit smaakt als normaal brood, misschien kan je aan de hand van de ingrediënten je toekomste recept aanpassen.
  – hoe groot de verleiding ook is, ga nooit de nimmer glutenvrij tarwezetmeel gebruiken, een bakker stopt ook geen verdund (ratten)gif toe aan zijn brood (als je het genoeg verdunt is tarwezetmeel glutenvrij…)
  – keep het simple en slaag met vlag en wimpel. Het klinkt heerlijk Italiaanse brood, maar ik denk dat de meeste al uitzinnig worden van normaal brood en bolletjes.

  • paula onink op 24 juni 2013 om 20:29

   Bedankt voor de tips, Ilona. En nee, ik gebruik geen glutenvrij gemaakt tarwezetmeel. Keep it simple is een goed advies! Groet, Paula

Laat een reactie achter