100% zorgeloos glutenvrij genieten

Als je zin hebt in een lekker vers broodje, loop je gewoon even naar de bakker om de hoek. Ben je jarig en wil je trakteren, dan koop je een heerlijke taart bij de banketbakker een paar meter verderop.

Maar heb je een glutenvrij dieet, dan zul je dat anders moeten oplossen. Dan is de lokale bakker vaak niet de aangewezen plek om iets lekkers te kopen, wat je zonder problemen kunt eten.

Hoewel er steeds meer lekkere glutenvrije producten zijn, blijft het nog zoeken naar de beschikbaarheid bij jou in de buurt. Veel mensen die glutenvrij eten, zijn genoodzaakt om zelf in de keuken te staan. Zo zijn ze er zeker van dat wat ze maken 100% glutenvrij is. Met enige oefening is het zelfs lekker.

Wat als je bakken niet je ding is? Of misschien vind je het fijn om uit de keuken te blijven als er visite komt? Misschien wil je gewoon een keer achterover leunen en zorgeloos genieten van andermans´s bakkunsten? Zou dat niet heerlijk zijn?

Zou dat kunnen?

– een bakkerij waar je de meest lekkere glutenvrije creaties kan proeven en kopen

– waar je ruime keuze hebt

– waar ze weten hoe de vork in de steel zit als het gaat om glutenvrij eten

– waar je 100% zorgeloos glutenvrij kan genieten…

Zo´n bakkerij start ik.

Een glutenvrije bakkerij met een uitgebreid assortiment op het gebied van taart, gebak, koek, dessert en natuurlijk brood. Glutenvrij is het uitgangspunt. Dat het lekker moet zijn staat als een paal boven water. Maar wat is er nog meer belangrijk?

En hier heb ik jouw hulp voor nodig. Ik wil namelijk weten wat je interesseert, waar je tegen aanloopt en wat je behoeften zijn als het gaat om lekker vers glutenvrij banket en brood. Jouw bijdrage aan dit blog is waardevol, want zo ontstaan er nieuwe creatieve ideeën. Je kunt tips uitwisselen met andere lezers, waardoor dit blog een bron van informatie wordt. Dus, denk eens rustig na: wat vind JIJ belangrijk aan glutenvrij genieten van banket en brood?

Schrijf je reacties in het onderstaand commentaarveld.

Als dank voor je inbreng, krijg je een 100% glutenvrij recept toegestuurd.

Smakelijke groet,

de gebaksjuwelier


Inschrijven nieuwsbrief

42 reacties

  1. Jacoline Steegstra (@iJacoline) op 21 februari 2013 om 10:18

    Helemaal top! Gebaksjuwelier! Graag zou ik van jou willen weten hoeveel tijd en moeite het kost om bij voorbeeld zelf glutenvrij brood te bakken. Mijn man heeft glutenintolerantie en leeft al zijn hele leven op rijstwafels. Omdat dat gemakkelijk is. Ik heb meermalen geopperd om een broodbakmachine te kopen en zelf brood te bakken, maar hij vindt dat zelf te veel rompslomp. Hij wil mij er niet mee (over)belasten. Zou jij inzichtelijk kunnen maken hoeveel tijd je echt kwijt bent (inclusief schoonmaken apparatuur etc.) om zelf een broodje te bakken en hoe je dat zo efficiënt mogelijk doet? Of heb je andere alternatieven voor die eeuwige rijstwafels?

    • paula onink op 21 februari 2013 om 14:54

      Bedankt voor je vraag Jacoline. In vergelijking met het maken van glutenbrood met gist kost glutenvrij brood veel minder tijd. Het hoeft minder lang te rijzen. Dat scheelt aanzienlijk in tijd. Gemiddeld ben ik inclusief mengen, rijzen en kneden (zonder bakmachine) anderhalf uur bezig. Ik zal in mijn volgende blogs hier uitgebreid bij stil staan. Andere lezers nodig ik uit om te reageren op de vraag van Jacoline. Wie heeft er andere ervaringen met het bakken van glutenvrij brood?

    • Simone op 23 februari 2013 om 17:31

      Brood van procelli vindt mijn dochter erg lekker, 15 sec warm maken in de magnetron en eten maar

      • paula onink op 23 februari 2013 om 17:36

        Zo zie je maar, dat voorverpakt erg makkelijk kan zijn. Als het in de smaak valt is dat natuurlijk extra fijn. Dank je wel voor je bijdrage, Simone. Heeft iemand andere ervaringen met voorverpakte broodjes?

        • Joost op 23 maart 2013 om 11:48

          Ik vind Pain Campagnard van Schär heel goed. Gewoon bij de AH te koop. Het is zeker niet nodig om op rijstwafels te leven, behalve als je dat lekkerder vindt natuurlijk!

    • Marjolein op 25 februari 2013 om 00:25

      Het kost me tien minuten om de ingrediënten voor mijn brood te verzamelen, mixen, in de cakevorm te doen en in de oven te zetten. Eerst gaat de oven drie kwartier op 60 graden (om het brood te laten rijzen), daarna nog een uur op 200 graden. De tijd dat het brood in de oven staat, ben je niet bezig met bakken en kun je andere dingen doen. Het na afloop in sneetjes snijden en in zakjes in de vriezer leggen kost bijna meer tijd dan het bakken van het brood. Ik bak meestal twee broden tegelijk, dat spaart tijd, want je hoeft alles maar één keer te pakken en schoon te maken.
      Als alternatief voor rijstwafels kun je ook glutenvrije crackers of kant-en-klaar brood kopen. Het ene kant-en-klare brood is lekkerder dan het andere. Ik heb deze week de Kaiserbroodjes in de diepvries bij de Jumbo ontdekt. Erg lekker! En er zijn meer lekkere broden. Kant-en-klaar is helaas alleen een soort synoniem voor duur.

    • Giselle op 25 februari 2013 om 19:43

      Met mijn broodbakmachine is het helemaal een fluitje van een cent. Ik zorg dat ik alle droge ingrediënten al in zakjes klaar heb staan (1 keer per 3 weken een aantal zakjes maken) en bak zo om de dag een glutenvrij brood voor mijn beide kinderen. Het kost me dan aan tijd: 5 minuten om het in te zetten en 110 minuten later, staat er een broodje op mijn aanrecht. Lukt iedere keer weer perfect met nauwelijks moeite. En het bakje schoonmaken is ook 5 a 10 minuten werk. En het brood is na afkoelen prima in te vriezen (dan snij ik het eerst, kan ik daarna het aantal sneetjes dat ik wil er uit halen).
      Groot succes, als je een keer meer wil weten over type broodbakmachine, laat maar horen.

      • paula onink op 25 februari 2013 om 20:08

        Bedankt voor je reactie, Giselle. Goede tip om je droge ingrediënten alvast klaar te zetten. Welk type broodbakmachine heb jij? De mijne doet er toch echt 180 minuten over. Nog aangeschaft voor het GlutenVrij tijdperk. Helemaal niet op de GV opties gelet. Welk soort meel gebruik jij om een gezonde boterham te bakken?

        • Giselle op 27 februari 2013 om 13:12

          Hoi Paula,
          Mijn broodbakmachine is van Panasonic (type sd-zb 2502) en met het GV programme heeft hij in 1 uur en 50 min een broodje voor me klaar. Ik gebruik Twello’s bruin lactose-glutenvrije broodmix van le Poole (Ingrediënten: maïszetmeel, dextrose, quarpitmeel, calcium, inuline.). Voor de (broodnodige) vezels door ik er gebroken lijnzaad doorheen. Als je daar nog een ideetje voor hebt, dan graag. Want ik mis vaak de vezels in de glutenvrije producten.
          Groetjes

  2. Andrea Cusinello op 21 februari 2013 om 14:36

    Ho Paula,
    Wat een fantastisch idee heb je gehad!
    Ik heb een praktijk voor acupunctuur en ik heb ook achtergrond van Vitale en holistische voeding.
    Onderwerpen zoals biologisch, glutenvrij en lactosevrij eten zijn zaken dat me heel erg aanspreken.
    Wat zal ik graag van jou willen lezen:
    – als Italiaan vind ik dat eten niet alleen gezond moet zijn, maar ook lekker. Ik heb een paar keer een pizza met glutenvrije bodem gegeten en dat was geen lekker ervaring, wil je hier een mooie recept met ingrediënten, hoeveelheid, tijden zo specifiek mogelijk hier plaatsen (ik zou woord voor woord volgen)
    – kan je een lijst van glutenvrije granen hier plaatsen en een paar uitbreiden? Ik zie bij website en bij biologische winkel vaak tegenstrijdige informatie, dus ik wil de mening van jou als expert
    – kan je vertellen wat zijn de kenmerken van gluten intolerantie en welke van gluten allergie?
    Alvast bedankt en tot snel

    • paula onink op 21 februari 2013 om 14:58

      Ciao Andrea,
      ik heb vernomen dat er in Italia steeds meer mensen met klachten rondlopen vanwege het hoge gehalte aan gluten dat ze dagelijks eten. Ja, een lekkere pizza bodem moet toch te maken zijn. Ik ben nu nog een aantal recepten aan het testen. Houd dit blog in de gaten! Ook zal ik in de blog stilstaan bij coeliakie en gluten allergie.
      Bedankt voor de input, mille grazie!

  3. Franca op 21 februari 2013 om 20:47

    Hoi Paula,
    Wat enorm leuk…jouw initiatief! Veel succes met je bakkerij! Je vroeg naar ervaringen met brood bakken…
    Ik bak zelf ook glutenvrij en ook lactosevrij en zoveel mogelijk met gezonde ingrediënten (dus geen suiker en room). Ik experimenteer veel met superfoods die ik verwerk in mijn baksels.
    Brood bak ik gewoon in een cakeblik. Ik heb al allerlei soorten GV meel geprobeerd. Vooral het glutenvrij gemaakte tarwemeel bevalt goed, maar is duur en natuurlijk eet je dan gewoon tarwe…
    Ik vind het allemaal wel wel droog, dus voeg ik veel toe…soms zoet met rozijnen, cranberry’s en abrikozen. Soms hartig met olijven en zongedroogde tomaatjes. Ook noten en zaden zijn lekker erdoorheen. Gewelde Chiazaadjes is ook een goed idee. Ik doe er niet lang over. 10 minuten deeg maken, laten rijzen en dan in de oven…bij die laatste twee stappen doe je ondertussen wat anders, dus dat zie ik niet als “tijd kosten”. Ik vries het brood per drie sneetjes in…en eet er zo een paar weken van omdat ik niet dagelijks brood eet.
    Ik heb net een lekker amandelbroodj met bosbessen gebakken, ook een aanrader (recept naar je gemaild).
    Ik hoor heel graag al je tips&tricks…over zoet snoepwerk en ook over pizza’s en broden. Bij mij worden koekjes vaak droog en beetje flauw. Pizza ook niet super…
    Hoop veel vanje te leren en vaak naar je bakkerij te komen om mezelf te verwennen!
    Groeten, Franca

    • paulaonink op 22 februari 2013 om 20:37

      Hoi Franca, bedankt voor je uitgebreide reactie. Zo kan iedereen weer nieuwe ideeën opdoen. Ik voeg vaak gedroogd fruit toe om het vezel gehalte en ´voldane gevoel´ omhoog te schroeven. Kan jij gluten vrijgemaakt tarwemeel verdragen? Niet iedereen met coeliakie kan er tegen. Zijn er ook lezers die andere ervaringen hebben met gluten vrijgemaakt tarwemeel?

  4. Liek Woudenberg op 22 februari 2013 om 19:52

    Hallo Paula!

    Gefeliciteeeeeerd met je mooie bedrijfsidee en je blog. Goed gedaan!

    Mijn oudste zoon en ik leven ons leven onder het genot van diverse allergieën. Gelukkig hebben we nog geen last van gluten, 🙂

    Mijn blog heb ik in concept geschreven en ga ik donderdag (eerste donderdag van de maand) publiceren. Wil je mijn blog ook van commentaar voorzien?

    Zonnige groet,
    Reset by Liek

    Liek

    • paula onink op 22 februari 2013 om 20:42

      Hallo Liek,

      bedankt voor de complimenten. Over ´andere allergieën´: bij de Gebaksjuwelier staat het glutenvrij zijn voorop, maar er zijn ook lactosevrije producten in ontwikkeling. Coeliakie en lactose intolerantie gaan vaak samen, zeker in het begin na de diagnose. Als de darmwand weer moet herstellen is het zeer gevoelig voor lactose. In een ander blog over de verschillende aandoeningen die de noodzaak van een glutenvrij dieet met zich meebrengen zal ik daar uitgebreider over schrijven.

      Smakelijke groet

  5. kaatje72 op 24 februari 2013 om 14:37

    Hoi Paula,
    De naam gebaksjuwelier klinkt erg goed! Ben heel benieuwd naar je “juweeltjes”. Ik wens je veel succes maar vooral plezier met je glutenvrije avontuur! Natuurlijk heb ik als moeder van een glutenvrije puber ook een vraag aan jou: onlangs heb ik een recept gekregen voor een goedkoop alternatief voor een cake. De cake was heerlijk alleen vonden wij het erg vet met veel suiker! De verhouding was oa: 250 gr meel, 250 gr suiker en 250 gr boter. In mijn eigen recept (met een ander meel) is de verhouding 220 gr meel, 200 suiker, 125 gr boter. Weet jij een goede verhouding voor deze 3 basisingrediënten voor een cake? Gluutjes, Karin

    • paula onink op 24 februari 2013 om 18:11

      Hoi Karin, bedankt voor je reactie. Een ´poundcake´ bestaat inderdaad uit 250 gram boter, 250 gram suiker, 250 gram meel en 250 gram eieren. De 4 basisingrediënten zijn in gelijke delen aanwezig. Normaal gesproken is dit niet echt een supervet of superzoete cake. Ligt er net aan welke ingrediënten er gebruikt zijn (roomboter of plantenmargarine maakt een groot verschil en het soort suiker geeft ook een andere smaakbeleving). Een basisrecept voor glutenvrije cupcakes die ik regelmatig gebruik, heeft de volgende verhouding: 125 gram boter, 120 suiker, 150 gram meel, 200 gram eieren (eieren worden gesplitst gebruikt). In verhouding is dit beslag minder zoet en vet dan de originele ´poundcake´. Ik zal het eens in een cakevorm bakken en ik laat je weten wat het resultaat is.

  6. Ivo Bleylevens op 25 februari 2013 om 17:22

    Klinkt gaaf ! Ben benieuwd naar je aanbod.

    Misschien is t n idee om de gezonde suikers te gebruiken ipv de witte geraffineerde suikers of chemische zoetstoffen…kokosbloesem suiker, gula java, agave siroop, stevia etc etc…

    Overigens las ik net iets over Italië. Wij (beide glutenvrij) gaan juist naar Italië op vakantie omdat ze daar verschrikkelijk lekkere glutenvrije pizza’s hebben bij de keten van DS:
    http://www.glutenfreeroads.com/en/dspizzapoint/

    Succes !

    • paula onink op 25 februari 2013 om 20:04

      Zeker goed idee om gezonde suikers toe te voegen. Ik las vanochtend dat voedsel gericht op de jeugd al snel te vet is en te veel suiker bevat. Dat geldt toch ook voor kant-en-klaar GV producten? Ik wil graag met haver werken, natuurlijk uit gecontroleerde teelt, vanwege de voedingsvezels in haver. Fijne vakantie in Italië, laat even weten hoe de pizza´s smaakten!

      • Marjolein op 25 februari 2013 om 21:06

        Ik heb het ook al in de enquête gezet: ik kom graag bij je kopen als je brood vrij is van gluten, zuivel, suiker en gist. Ik maak zelf heerlijk brood zonder deze ingrediënten, dus ik weet dat ze niet noodzakelijk zijn. Hopelijk kun jij zo gezond mogelijke producten maken, dan heb je er misschien een klant bij aan mij ;). Het moet natuurlijk ook lekker en niet te duur zijn :).

        • paula onink op 25 februari 2013 om 21:35

          Dank voor het invullen van de enquête. Voor mensen die zich afvragen: los van mijn blog heb ik een enquête op het coeliakie.forum gezet om de behoefte aan glutenvrij banket en brood te inventariseren. Marjolein, ik zou graag een recept van je ontvangen om brood met zo min mogelijk allergenen en toevoegingen te maken. Ik ben er nu nog niet van overtuigd om alles lactosevrij te maken (te grote fan van slagroom en roomboter), maar deel van het assortiment wordt sowieso lactosevrij. Eet je zelf helemaal vegan of staat dat er los van?

          • Marjolein op 25 februari 2013 om 21:56

            Ik eet niet vegan. Ik ben dol op vlees en eet eieren :).
            Ik zou zeker niet alles lactosevrij doen als ik jou was. Roomboter in gebak is nou eenmaal heerlijk en voor slagroom en chocolade is melk (soms) ook nodig. Lang niet iedereen die gluten laat staan, laat ook lactose staan.
            Ik zal je mijn favoriete broodrecept sturen. Ik ben nog steeds aan het experimenteren, maar ik ben een eind op weg!



          • paula onink op 25 februari 2013 om 21:59

            dus je komt ook als ik lekkere slagroomtruffels heb, vol boter, slagroom en chocolade 😉



          • Marjolein op 25 februari 2013 om 22:05

            Nee, die eet ik niet. Maar ik bedoel meer dat je veel klanten zult krijgen die wel lactose eten. Het is erg lekker in gebak ;). Zelf zal ik niks kopen waar zuivel of suiker in zit. Maar ik ben ondertussen goed aan het worden in het maken van gebak zonder gluten, zuivel, suiker, gist en zoetstoffen. Dus het kan wel, maar alleen mensen die altijd suiker laten staan zullen het écht lekker vinden. De rest zal toch de suiker missen, want die hebben afgevlakte smaakpapillen door het vele suiker eten. Maar suiker is wel érg lekker in gebak ;).



  7. Jacqueline Wesselius op 27 februari 2013 om 11:26

    Ik heb geen broodbakmachine en sommige soorten brood zijn ingewikkelder/bewerkelijker dan andere. Ik heb een recept voor maisbrood dat echt een fluitje van een cent is (als je een kwartier bezig bent met mixen is dat lang, dan 20-25 min in de over). Het is ‘snoepbrood’, heerlijk maar misschien niet voor elke dag.
    Als je vraagt wat voor soort brood/gebak/baksels ik je graag zou zien maken, dan zeg ik: ‘gezonde’ dingen. Glutenvrije mensen zijn vaak heel erg gefixeerd op gebak, ‘snoepeten’ – waarschijnlijk juist omdat ze dat meestal niet mogen. Maar het zou zo fijn zijn om gewoon, goed, ambachtelijk gemaakte broden en broodjes, pizza’s, quiches, kruidkoek, en zo kant en klaar te kunnen kopen als je geen tijd/zin hebt om zelf te bakken. Maar hoe verkoop jij je spullen, Paula? En in welk deel van het land zit je? Vragen, vragen…

    • paula onink op 27 februari 2013 om 12:10

      Goedemorgen Jacqueline, bedankt voor je reactie. Mijn streven is om mooie, lekkere en gezonde producten te maken. Hierbij denk ik aan goede broden en kleinbrood zoals krentenbollen, kwarkbollen, gevuld met vezels, lekkere gebakjes die wat zoeter mogen zijn, en makkelijke voedzame repen a la ontbijtkoek, kruidkoek. Het laatste artikel wat ik heb gelezen in Glutenvrij ging over kantine eten. Zou het niet mooi zijn als er een glutenvrije kruidkoek of noten muffin te verkrijgen is op elke middelbare school? Ik woon zelf in Culemborg en wil bij voorkeur in deze regio (West-Betuwe) een productieruimte. Mijn ideaal plaatje van de Gebaksjuwelier is het beeld van een ´gewone´ banketbakker, dus achterin het betere bakwerk en aan de voorkant een winkel. Hoe en of dat financieel haalbaar is ben ik aan het uitzoeken. Gezien de reacties die ik op dit blog en op een uitgezette enquête krijg, is er zeker vraag naar! Daar ligt het niet aan. Mocht je nog tips hebben, dan lees ik die graag.

  8. andreacusinello op 28 februari 2013 om 15:26

    Hoi Paula,
    Ik zou het interessant vinden om te lezen over recepten voor kinderen tussen 0 en 8 jaar.
    Liever gluten en lactose vrij.
    Alvast bedankt

    • paula onink op 28 februari 2013 om 19:09

      Hallo Andrea, bedankt voor de tip, ik heb er helemaal niet over nagedacht om voor verschillende leeftijdsgroepen te bakken. Je brengt mij wel op ideeën. Waar denk je zelf aan? Wat ik bij mij in de stad zie, is dat (bijna) alle kindjes zaterdag met kaasstengels van de bakker lopen. Tja, als je glutenvrij en lactosevrij moet eten, kan dat niet. Het lijkt mij geweldig als er straks kinderen lopen met glutenvrije stengels of een ontbijtkoek.

      • giselle op 28 februari 2013 om 19:44

        Misschien glutenvrije kaasstengel met geiten/schapenkaas: mijn kids kunnen die kaas wel verdragen… wel wat duurder maar wellicht een idee?

  9. Leontine op 28 februari 2013 om 15:27

    Hallo paula,
    Het zou geweldig zijn als het je lukt om een winkeltje/bakkerij met glutenvrije producten te kunnen starten in die regio. Een soortgelijk winkeltje/ bakkerij is er ook in Bochelt {belgie} La Petite Gastronomie ik ben daar geweest en daar maken ze ook zelf allemaal glutenvrije producten zoals brood en banket, en erg lekker.
    Daar had ik toen Noprotenmeel gekocht voor chocoladebollen te maken, mijn man is banketbakker geweest en we hebben samen hele lekkere chocobollen gemaakt.
    Misschien is het voor jou ook de moeite om daar eens een kijkje te gaan nemen.
    Veel succes met je plannen en wie weet tot binnenkort.

    • paula onink op 28 februari 2013 om 19:13

      Bedankt Leontine,
      ik zal kijken of ik een keer in Bochelt langs kan. In Madrid zit ´Celicioso´ glutenvrije bakkerij, kreeg ik door van een vriendin. Zelf niet geweest en ze is er ook niet binnen geweest, maar het klinkt delicioso!

  10. Ivo Bleylevens op 28 februari 2013 om 17:36

    Bij La Petite Gastronomie maken ze inderdaad fijne produkten ! Bijv suikervrije vlaai….bijv abrikozen. Bijzonder lekker ! Grt

    • paula onink op 28 februari 2013 om 19:14

      Ivo, jij hebt dus al kennis gemaakt met La Petite Gastronomie. Behalve suikervrije vlaai, nog andere smakelijke producten gezien/geproefd?

      • Ivo op 3 maart 2013 om 12:50

        Hallo Paula,
        ja dat klopt…even denken. Heb er vaker brood besteld; o.a. brood gezoet met pruimen en dat was bijzonder lekker. Ook wafels en eclaires maar dat was nog in et tijdperk dat ik suiker at. Tegenwoordig neem ik dan vlaai; abrikozen bijv, waarbij ik aangeef dat ik het graag zonder toegevoegde suiker heb. Ideaal maar het is dan ook maatwerk…

        Helaas is Bocholt een flink stukje van Maastricht af en verzenden zij niet (meer).
        Jij woont ook relatief ver weg…doe jij wel aan verzendingen per post/TNT/DHL ?

        Succes en ik hoor t graag weer.

        Groet,
        Ivo

        • paula onink op 3 maart 2013 om 14:38

          Ja, de distributie is een vraag waar ik mee zit. Is de Gebaksjuwelier een afhaalbakker, bezorgbakker, een winkel in de binnenstad? Webshop? Het liefst wil ik iedereen bedienen, maar ik vrees (voor jou) dat het regionaal blijft. Totdat ik mijn filiaal ga openen in Limburg, Groningen, Den Helder en Middelburg. Ik ben er nog niet uit. Heb jij goede tips?

          • Ivo Bleylevens op 18 maart 2013 om 13:19

            Verzenden kan toch ook via DHL ofzo ? Of TNT….

            Dag erna heb je t vers in huis…



  11. Marloes van Hal op 4 maart 2013 om 10:13

    Hoi Paula,
    Wat een ontzettend mooi idee!! Ik denk dat je heel veel mensen blij zal maken met je ‘baksels’ en ook met deze site! Top. En ik hoop ook dat mensen die nietglutenvrij eten je bakkerij zullen gaan vinden, zodat je klantenkring nog groter wordt 🙂
    Ik ben vooral geïnteresseerd in brood/broodjes/pizzabodems. Taart en cake bak ik heel veel zelf en dan vooral met rijste-ketan- mais -en topiacameel. Ik gebruik deze meelsoorten omdat het erg goedkoop is bij de toko.
    Ik bak wel brood in mijn broodbakmachine de Panasonic SD-zb 2502. Er zit wel een glutenvrijprogramma op maar dat gebruik ik nooit. Ik gebruik dan Twello’s boerenbruin,maar om nou te zeggen jammie…..helaas nee! Dus ik hoop dat je een goed alternatief hebt.
    De afbakbroodjes van Schär zijn ook lekker, maar helaas erg duur!!
    Heel veel succes.
    Hartelijke groet, Marloes

    • paula onink op 4 maart 2013 om 10:22

      Hoi Marloes, bedankt voor je positieve reactie. Woensdag is bij mij bakdag, dan ga ik met meel en gist en andersoortige bakspullen in de weer om te experimenteren. Deze woensdag staat het pizzadeeg op het programma. Ik ben benieuwd wat ik er van bak 🙂 Wat je schrijft over de niet glutenvrije klanten, ja dat is precies wat ik wil. Dat mensen in eerste instantie niet doorhebben dat het glutenvrij is en de mooie en lekkere gebakjes van de Gebaksjuwelier kopen. Heb je op mijn Facebook pagina Gebaksjuwelier de foto gezien van mijn laatste gebakjes?

      Smakelijke groet

  12. Gerda op 21 maart 2013 om 09:10

    Hallo Paula,
    Wat leuk dat je dit wilt gaan doen, kwarkbolletje zijn erg lekker en ik bak zelf ook kwark brood, het recept staat wel op Internet, dit brood is niet zo droog als andere brood soorten. Ik lust zelf graag de Körnerbroodjes van DS, als ik geen zin in bakken heb of gewoon met feestdagen.
    Ik wens je heel veel succes met alles en ben erg benieuwd wat er allemaal uit komt.
    Groetjes Gerda.

  13. Marianne op 27 maart 2013 om 09:08

    Hoi Paula,
    En mooi idee, om gebaksjuwelier te worden.
    En ja, wat vind ik voor mezelf belangrijk?
    Omdat ik erg gevoelig ben voor sporen van gluten, staat bij mij het zorgeloos kunnen eten op plaats nummer 1.
    Zelf bak ik heel veel koekjes en muffins, in eerste instantie altijd zonder suiker.
    Maar zeg nou zelf: suiker in gebak is het allerlekkerste voor de smaak. Stevia vind ik persoonlijk niet te eten.
    Als je gaat uitrekenen, hoeveel suiker er in een koekje zit…neem als voorbeeld een amandelmacaron, 2 eiwitten, 100 gram amandelmeel, 150 gram suiker. Ik bak daar 32 koekjes van. Dat is 5 gram suiker per koekje en laat ik daar nu eens 2 van eten, dat is 10 gram suiker per dag. Soms eet ik helemaal geen koekjes, omdat ik er geen zin in heb. Waarom zou ik me in allerlei bochten gaan wringen, om niet met suiker te bakken?
    (Ik reken natuurlijk nu even niet hoeveel suiker ik binnenkrijg door het verteren van zetmeel)

    En brood..’t ja, de kaiserbroodjes van Schar zou ik graag namaken, ik probeer toevallig voor het eerst na 10 jaar geen brood eten, om met Doves farm wittebroodmeel lekker brood te bakken.
    En ik moet daar nog proberen, een goede pizzabodem van te maken.
    Dus ben ik heel benieuwd naar jouw pizzarecept.

    veel succes met je plannen,

    groetjes, Marianne

    • paula onink op 28 maart 2013 om 20:04

      Hoi Marianne, bedankt voor je reactie. Het is mij onduidelijk of je nu helemaal suikervrij wil eten of alleen suiker in gebak nuttig. Ik heb zelf nog niet gewerkt met Stevia. Staat op mijn lijstje, net als pizzadeeg. Laatst een keer suikervrije koekjes gebakken (met banaan als zoetmaker). Banaan hield het koekje heel compact en bleekjes. Nogmaals dezelfde koekjes gemaakt met een klein beetje ruwe rietsuiker. Het koekje ´vloeide´ toen meer uit en kreeg gelijk meer kleur. Het blijft een bijzonder product, suiker: sommigen beschouwen het als puur gif, anderen vinden het een must in lekker gebak. Wie heeft er een mening over? Deel het alsjeblieft hier.

      • Ivo Bleylevens op 28 maart 2013 om 23:18

        Langzaam maar zeker komen steeds meer mensen te weten wat suiker nu echt doet:
        http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/260431_10151121404357488_869000907_n.jpg

        Veel beter zijn de natuurlijke suikers zoals kososbloesemsuiker, palmsuiker, agave siroop etc of geensuiker.
        Ik laat de witte geraffineerde suiker mooi staan: als je leest welke bewerkingen en hulpstoffen er nodig zijn om van een biet tot suikerkorrel te komen…heb ik al geen trek meer.
        Zelfde geldt voor de chemische zoetstoffen….een vrachtwagen met aspartaam wordt gezien al chemische lading…

        Groet!

Geef antwoord Antwoord annuleren