2019 Gebaksjuwelier slagroomtaart aansnijden uitgelicht

10 tips voor een glutenvrije biscuittaart

Met een goede biscuittaart heb je een mooie basis voor diverse soorten taarten. Bijvoorbeeld een mokkataart, slagroomtaart of een taart bekleed met marsepein.

Ik kan echt genieten van biscuit bakken. Eitjes splitsen, bakvormen klaarzetten, ingrediënten afwegen. Meebewegen met de beat van de staande mixer die het eiwit met de suiker opklopt. Daarna de bloem er doorheen spatelen. Ik word er heel blij van! De basis biscuittaart zelf is een beetje een saai product. Je kunt de basistaart een smaak geven door kaneel, speculaaskruiden, cacaopoeder etc toe te voegen. Maar okee, bij het begin beginnen.

Hier zijn 10 tips voor een mooie glutenvrije basis biscuittaart. Onderaan de tips vind je het recept.

Een opmerking vooraf: de onderstaande tips zijn voor de meeste mensen die glutenvrij biscuit willen bakken, van toepassing. Echter, het succes van je baksel hangt sterk af van hoe je oven werkt. Elke oven is anders. Je zult moeten oefenen om het juiste resultaat te krijgen. Deze tips helpen je op weg om een luchtig glutenvrij biscuit te krijgen.

10 tips voor een mooi luchtige glutenvrije biscuittaart

1. Zorg er voor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

2. Gebruik fijne kristalsuiker. Deze suiker lost sneller op dan gewone kristalsuiker.

3. Prepareer je bakvorm. Vet je vorm in met vloeibare boter of met een speciaal voor dit doeleind geschikte spray. Als je een springvorm gebruikt, kun je overwegen om een velletje bakpapier te gebruiken. Een truc om je bakvorm hoger te maken, waardoor je een hoger biscuit kan bakken: Bekleed de rand van de vorm met een strook bakpapier hoger dan de vorm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Heb je een keukenrobot? Meng de eieren en suiker eerst een minuut langzaam, daarna 8 minuten op hoge snelheid en dan weer een minuut langzaam. Je raakt op deze manier grote luchtbellen kwijt. In mijn favoriete biscuit recept worden de eieren gesplitst, daarna eerste het eiwit met de suiker opgeklopt om vervolgens de dooiers er doorheen te spatelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Zeef je bloem voordat je het door het ei-suikermengsel spatelt. Zo voorkom je klontjes.

6. Spatel de bloem rustig door het ei-suiker mengsel. Je hebt net het beslag 10 minuten gemixed om er lucht in te krijgen. Daarom nu heel rustig mengen, zodat er geen lucht verloren gaat. Denk ook aan de bodem van de kom. De bloem zakt snel naar onderen.

7. Schep het beslag voorzichtig in de bakvorm. Vul deze niet meer dan 2/3.

8. Het bakken: zorg voor een goed voorverwarmde oven. Meestal wordt biscuit op 160° graden gebakken. Er zijn ook recepten waar de temperatuur hoger ligt (200°) of waar men opbouwend bakt (eerst 20 minuten op 140°, dan 10 minuten op 160°, dan 5 minuten op 175°). Hier komt het oefenen, zoals ik in de eerste alinea benoemde, om de hoek kijken. Het is echt een kwestie van verschillende tijden en temperaturen uitproberen als je niet tevreden bent over het resultaat. Nooit, maar dan ook nooit de oven openen, voordat de officiële baktijd verstreken is. Dan zakt het biscuit geheid in.

9. Hoe weet je of je biscuit gaar is? Je kunt prikken met een satéprikker, blijft er niks aan de prikker hangen, dan is de taart gaar. Mijn voorkeur heeft het om de taart lichtjes met een vlakke hand in te drukken. Veert de taart terug, dan is de taart gaar. De taart 5 minuten in de oven laten afkoelen, met de oven uit en de deur open. Daarna storten op een rekje en verder laten afkoelen.

10. Bak de taart ruime tijd van te voren (halve dag), de taart is makkelijker te snijden als hij goed afgekoeld is. Ik zet de taart zelf altijd even (max. 6 weken) in de vriezer. De taart kruimelt dan minder met snijden.

Met deze 10 tips kun je een heel mooie biscuittaart maken. Het recept voor een glutenvrije biscuittaart vind je hier.

Heb jij nog tips die je wilt delen?

Schrijf een reactie in het onderstaand commentaarveld.

Smakelijke groet,

Gebaksjuwelier

Inschrijven nieuwsbrief

14 reacties

  1. Corien de Vries op 19 februari 2014 om 09:48

    Hallo Paula,
    De keukenrobot zou ik iedereen aanraden. Deze werkt heel bijzonder goed en let op er zijn vaak aanbiedingen waardoor de aankoop interessant wordt. In Duitsland is er in verschillende winkels een behoorlijk ruimer assortiment dan in Nederland om taarten te versieren.

  2. Gerda op 19 februari 2014 om 11:19

    Hoi Paula, wat een goede tip om de bakvorm te verhogen dan kan het er ook niet overheen rijzen.
    Ga het zeker toepassen de volgende keer.

    Groetjes Gerda.

  3. Evy op 3 juni 2016 om 19:26

    Heb nu al 2x deze glutenvrije biscuit gemaakt en zowel met boter als spray blijft de bodem wat vastplakken. Dus denk de volgende keer overal bakpapier te gebruiken. Maar voor de rest Is hij echt lekker en luchtig. Dus heel blij met deze biscuit

    • Paula op 3 juni 2016 om 19:44

      Hoi Evy, bedankt voor je reactie. Goede oplossing, dat bakpapier! Was je de taartvorm af met zeep en water? Dat zorgt er ook voor dat de taart meer blijft plakken. De vorm na het bakken schoonmaken met een stuk keukenrol is afdoende …. tenzij je ook met glutenhoudende bloem in die vorm bakt. Heb je misschien een leuke foto van een taart, met dit recept gemaakt? 🙂 Groetjes, Paula

  4. Ans op 7 september 2016 om 07:24

    Na het invetten van de bakvorm bestuif ik de bakvorm altijd met poedersuiker, de overtollige suiker schut je er weer uit. Zo blijft de taart nooit aan de vorm plakken.

  5. Marielle op 14 februari 2017 om 20:07

    Ik ben zeer benieuwd naar dit recept. Mijn zoontje heeft echter gevraagd om een chocoladebiscuit. Kan ik een deel van het rijstemeel vervangen door cacao?

    • Paula op 19 februari 2017 om 10:56

      Beste Marielle,
      Je kunt 10% van het totale meelgewicht vervangen door cacao voor een chocoladebiscuit. Dat werkt prima!
      Succes!
      Paula

  6. Fem op 17 oktober 2017 om 21:38

    Hoi hoi,
    Wat is het recept van deze biscuit?

    Met vriendelijke groet!

  7. Jose op 8 april 2021 om 21:22

    Halloo!

    Ik heb nu al meerdere keren dit recept gemaakt en telkens rijst hij supergoed in de oven, maar als ik de oven uitzet zakt hij in. Ik heb ook al alle tips geprobeerd. Ik heb hem zelfs eerst 5 min dicht gehad met de oven uit, daarna 10 min op een kiertje en daarna pas eruit, maar ook dat was tevergeefs. Weet je wat ik nog meer kan proberen? Voor mijn gevoel ligt het echt aan het afkoelen, maar ik weet niet hoe ik dit goed kan aanpakken…

    • Paula op 12 april 2021 om 07:27

      Hoi José,
      wat leuk dat je het recept hebt gemaakt. Wellicht moet de biscuit bij jou langer bakken. Ik zou het eens met 2 – 5 minuten proberen.
      Met onze nieuwe oven moeten we ze ook een paar minuten langer bakken dan met de vorige oven.

    • Annemieke op 7 juni 2022 om 17:55

      Ik bak voor een verjaardag vaak een biscuit bodem. Die snij ik dan doormidden en vries hem in. Een dag voor de verjaardag haal ik de bodems uit de vriezer en maak er een MonChou taart en een kwarktaart van. De bodem is erg luchtig en je proeft niet dat ze uit de vriezer komen. Zo kun je de bodems al eerder in de week maken, als je meer tijd hebt

      • Paula op 9 juni 2022 om 10:18

        Bedankt voor de tip!

      • Brendie op 7 oktober 2023 om 23:01

        Beste Annemieke, heb je hier recepten van?
        Groetjes, Brendie.

Geef antwoord Antwoord annuleren